Brezilya dünyanın en büyük yüzen güneş çiftliğini kuruyor
Brezilya’daki etkileyici kuraklık su rezervlerini kurutunca, hidroelektrik dışında ALTERNATİF enerji olanakları araştırılmaya başlandı. Günümüzde hidroelektrik kaynakları, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 75’ini karşılıyor.
Güney Amerika’nın incisi, kaçınılmaz görünen enerji krizinden kurtulmak için yüzünü güneş enerjisine döndü. Ülke, Amazon’daki Balbina hidroelektrik santralinin üstünde kurulan “dev yüzen güneş çiftliğinin” dört ay içinde pilot testlere başlayacağını bildiriyor. Henüz bu yüzen çiftliğin fiziksel olarak ne kadar büyüklüğü belli olmasa da, dev ebatlardaki rezervuar 2,300 kilometrekarelik bir yüzeyi kaplıyor.
Brazilya’nın 350 Megawatt’lık bu etkileyici projesi, halihazırda 13,4 Megawatt’la Japonya’daki en büyük yüzen güneş santralini, üretilen enerji açısından geçecek görünüyor. Öte yandan, dünyanın en geniş güneş çiftliği 550 Megawatt ile Kaliforniya’daki Çöl Günışığı Güneş Çiftliği (Desert Sunlight Solar Farm).
Enerji kaynaklarını çeşitlendirmek, kavrulmaya yüz tutan ülkeler için bir zaruret haline geliyor. Brezilya son 40 yıl içinde karşılaştığı en kurak dönemi yaşıyor ve birçok bölgede elektrik kesintileri mevcut. Son yıllarda ortalamanın altında yağmur alan ve su rezervlerini boşaltan Brezilya, bol miktarda hidroelektrik enerji tedarik ettiği günleri özlüyor. Climate News Network’ün haberine göre kuraklıktan etkilenen bölgelerdeki su rezervleri kapasitelerinin yüzde 10’una kadar düşebilirler. Maden ve Enerji Bakanı Eduardo Braga “Bunun enerji güvenliği için kadastrofik olacağını” itiraf ediyor.
Sahip olduğu inanılmaz büyük güneş enerjisi potansiyeline rağmen, Brezilya yenilenebilir enerjiyi geliştirmede yavaş kaldı. Bu sektöre Ekim 2014 yılında, 31 güneş parkı inşasıyla girdi. Bu, Brezilya’nın bin 48 Megawatt’lık ilk büyük ölçekli güneş projesiydi. Şu anda güneş çiftliğinin yer aldığı eski Balbina barajı, kömür-yakıtlı enerji santrallerinden daha çok sera gazı çıkarması ile eleştiriliyordu. Dolayısıyla, güneş enerjisine doğru geçiş, bir kere daha oldukça yerinde bir karar olarak değerlendiriliyor.
Güneş çiftliği projesiyle ilgili Braga habercilere, “Teknolojik yenilikler ve daha fazla nakil hattı ekliyoruz, enerji üreten kaynakları çeşitlendiriyoruz, güneş enerjisini daha güçlü bir yolla takdim ediyoruz. Güneş enerjisini hidroelektrik enerji ile birleştiriyoruz” diyor. “Kendimizi 2015’in sorunlarının üstesinden gelmeye hazırlıyoruz ve bir model geliştiriyoruz. 2016’dan itibaren elektrik sistemleri daha ucuz, daha güvenli ve çok daha fazla teknolojik yenilik içerecek” diye ekliyor. Çiftlikte üretilen elektriğin, Megawatt/saat başına fiyatının 69 dolar ile 77 dolar arasında olması bekleniyor.
Ülkedeki hidroelektrik santrallerinin doğaya verdiği zarar ve yerlilerin topraklarından edilmesi, uluslararası bazda yürütülen davalarda incelenmeye devam ediyor. Brezilya yerlileri, şirketlerin hidroelektrik santrallerin inşası için önce kendilerine rüşvet teklif edildiğini, kabul edilmemesi durumda da kendi topraklarından zorla çıkarıldıklarını söylüyorlar. Yerliler, Latin Amerika’da yatayda örgütlenmeler kurarak haklarını aramaya devam ediyorlar.
https://gaiadergi.com
08.07.2015