Çanakkale Tarım İl Müdürü İlkay Uçar, tarım alanlarında deneme amaçlı güneş enerjisiyle sulama çalışmalarına başlandığını bildirdi.
Uçar, muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale İl Özel İdaresi ile birlikte tanıtım amaçlı bir çalışma yaptıklarını ve güneş enerjisi sistemiyle, açık kanallardan motopompla damla sulama yapan çiftçilerin enerji ihtiyacını, fosil yakıttan, yenilenebilir, temiz ve ucuz enerji kaynağına kaydırılmasının planlandığını söyledi.
Mevcut sistemin 8 adet 130luk güneş pili panelinden ve doğru akımla çalışan özel tip bir dalgıç pompadan oluştuğunu ve sistemin bu haliyle yerinde kurulumu dahil 14 bin 500 liraya mal edildiğini ifade eden Uçar, şöyle konuştu : “ Bu projenin amacı, yenilenebilir enerjinin tarımda kullanılmasını sağlamaktır. Bu yöntemle dizel motor ile kanaldan su alan çiftçilere natif bir enerji kaynağı oluşuyor. Yaptığımız hesaplamalara göre 1 dekarın dizel motorla yapılan sulama maliyeti 55 lira, bu sistemle maliyeti ise 27 liradır. Arada ciddi bir fark var. Bu çiftçimizin cebinde kalacaktır. ”
Çalışmanın, bu enerji kaynağına ilgiyi uyandırmak ve çiftçinin gündemine sokmak amacıyla yapıldığını belirten Uçar, sistemin düşük ve sıfır faizli desteklerinin mevcut olduğunu kaydetti.
Uçar, şöyle devam etti : “ Ayrıca Bakanlığımızın, alet makine destekleri kapsamında olduğundan, kabul gören projelerde yüzde 50 hibe verilebilmektedir. Her çiftçi parseli için ayrı ayrı planlaması olan sistemin kurulu hali ve maliyeti ile batak ova koşullarında 40-50 dekar domates ve 60-80 dekar mısırı damla sulama ile sulamak mümkündür. Ayrıca su veya enerji biriktirmeli sistem ilaveleri ile bu alanlar 4-5 katına kadar, özellikle domateste 2-3 katına kadar arttırılabilir.”
Enerji Piyasası Kurulunun 2008 yılında almış olduğu bir karar ile 500 kilovatın altında üretim yapan santrallerin izin alma ve şirket olma şartının kalktığına işaret eden Uçar, “ Sistemi satın alan çiftçilerimiz sulama sezonu dışında ürettikleri enerjiyi evlerinde kullanabilecekler veya fazla enerjilerini TEDAŞa satabileceklerdir ” dedi.
Uçar, seyyar olarak tesis edilen sistemin, gösterim amacıyla köylere götürülerek tanıtımının yapılacağını dile getirdi.
Kiraz ve çilek gibi pazara ulaşımında sorun olan ürünlerin hasattan sonra tarlada soğutularak nakliye kayıplarının azaltılması ve raf ömrünün uzatılması için de güneş enerjisinden yararlanmak üzere çalışma yaptıklarına değinen Uçar, şunları kaydetti : “ Ülkede motorin kullanımı 9 milyon ton civarında. Yani enerji sıkıntısı çekeceğimiz bir gerçek ise, bu da enerji tasarrufu adına bir yatırımdır. Nihayetinde bundan elde edilen her enerji bir miktar motorinin kullanılmaması anlamına gelir. ”
AA / hurriyet.com.tr / 12.07.2009