Bataklıkta gül açacak …
Kardemir Haddecilik Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi, Aliağa Bozyaka mevkiine rüzgar enerjisi santrali kuruyor.
Firma; tanesi 2,5 MW kapasiteli 6 adet rüzgar türbininden 15 MW elektrik enerjisi üretmeyi planlıyor. Aliağa ilçesi dahilinde yoğun olarak kirletici sanayi tesislerinin bulunduğu alanda ilk kez kurulacak olan yenilenebilir enerji kaynağı olarak da kabul edilen rüzgar güllerini vatandaşlar tarafından Bataklıkta gül açacak şeklinde yorumlandı. 2010 yılı sonuna kadar deneme üretimine başlanacağı belirtilen yatırım 22 milyon Euroya mal olacak.
Bu güne kadar kurulan veya kurulacak her yatırımın çevreye vereceği zararlar, yaratacağı kirlilik konuşulup durulurdu. Dün yapılan bir bilgilendirme toplantısında ilk defa çevreci bir tesisin kurulacağı açıklandı.
Kardemir Haddecilik, Aliağa Nemrut Ağır Sanayi Bölgesine Bozyaka Rüzgar Enerji Santrali kuracağını açıkladı. Dün, Aliağa Atatürk Kültür Merkezinde yapılan Karbon Sertifikası Katılımı Toplantısı na; firma yetkilileri, Belediye meclis üyeleri, Kent konseyi üyeleri ve vatandaşlar katıldı.Gold Standart esasları dahilinde yapılan toplantıda; Kardemir firması yetkilisi Elektronik Mühendisi Teoman Tosun ve rüzgar santralini kuracak olan Envco firması temsilcisi Mustafa Burç, yatırım hakkında ayrıntılı bilgeler vererek, katılımcıların sorularını yanıtladılar.
RÜZGAR ÇİFTLİĞİNDE 6 ADET RÜZGAR GÜLÜ YER ALACAK
Firmanın, 4 yıla yakın bir rüzgar ölçümünün ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan (EPDK) Mayıs 2008de Üretim Lisansı aldığını belirten firma yetkilisi Teoman Tosun, yatırımın Çevre ve Orman Bakanlığından kararı ile Proje EIA (Çevresel Etki Değerlendirme) raporundan muaf tutulduğunu belirtti.
Yatırımın; her biri 2,5 MW kapasitede, 6 adet Nordex N-100 model rüzgar tirübinlerinden oluştuğunu, toplam kurulu gücünün 15 MW olduğunu yılda yaklaşık 50 Gwh enerji üretecek şekilde projelendirildiğini belirten Teoman Tosun, “ Aliağada Kurulacak olan Bozyaka Rüzgar Çiftliğinin, fosil yakıta dayanmayan yeni yenilenebilir, milli enerjimiz olan rüzgara dayalı bir enerji kaynağıdır ” dedi.
BATAKLIKTA GÜL AÇACAK
Aliağa Nemrut Ağır sanayi bölgesinde kurulan ve kurulmak istenen tesislerin çoğunun çevre kirletici özelliklerinin bulunduğu, bu tesislerin arasında kurulacak olan Rüzgar enerjisi santralinin Bataklıkta açan bir gül olacağını belirten Tosun, yatırım ile ilgili şu bilgileri verdi;
“ Rüzgar çiftliğinin inşası en geç 2010 Kasım Aralık aylarında deneme üretimine başlayacak şekilde planlandı. Üretilen elektrik Türkiye Elektrik Şebekesini besleyecektir. 2010da santralin tamamen işletmeye alınması planlanmıştır. ” dedi
22 MİLYON EUROYA MALOLACAK
EPDKdan şimdilik tanesi 2,5 MWlik 6 adet rüzar gülü için lisans aldıklarını, 6 adet tirbünden 15 MW elektrik üreteceklerini belirten Teoman Tosun, “ Yatırım yaklaşık 22 milyar Euro ya malolacak. Santralde üreteceğimiz enerjinin bir kısmını mevcut haddehanemizde tüketeceğiz. Geri kalanı ulusal elektrik sistemine vereceğiz. Üreteceğimiz enerji bizim ihtiyacımız olanın 2,5 katı kadar ” dedi. Teoman Tosun, yatırımın Çevre ve Orman Bakanlığından 49 yıllığına kiralanan bin alana yapılacağını, ömrünün ise normal şartlarda 25 yıl olduğunu sözlerine ekledi.
EN BÜYÜK TEHLİKE KARBONDİOKSİT
Yatırımın proje danışmanı Envco firması yetkilisi Mustafa Burç da yaptığı açıklamada; Kyoto Protokolü ile birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarına önem verilmesi gerektiğini belirterek, iklim ısınmasında en büyük etkenin karbondioksit salınımı olduğunun altını çizdi.
Dünyanın fosil yakıtlardan vazgeçerek ALTERNATİF enerji kaynaklarına yöneldiğini, bununda gelişmiş ülkelerde hiç bir masraftan kaçınılmadan kullanıldığını vurgulayan Mustafa Burç, “ Rüzgar açısından son derece verimli olan ülkemizde malesef son 5 - 6 senedir yatırım yapılıyor. Diğer enerji kaynakları mutlaka kullanılacaktır. Rüzgar enerjisi bütün enerji ihtiyacını karşılayacak diyemeyiz ama gün geçtikce verilecek olan teşviklerle, yapılacak yatırımlarla rüzgar enerjisinin payını arttırabiliriz ” dedi.
Aliağaya yapılacak olan rüzgar güllerinin gövde yüksekliği 100 metre, pervane yüksekliğin ise 50 metre olduğunu, her yönden esecek rüzgara göre monte edileceğini, yatırımın normal ömrünün 25 yıl, yapılacak olan bakım ile ömrünün 2 kata kadar çıkabileceğini belirten Mustafa Burç, ileriki yıllarda ilavelerin de yapılarak kapasitesinin arttırılabileceğini söyledi. www.aliagaekspres.com.tr / 11 Mart 2010