Gümüşhanede Kırsal Kalkınma Yatırımları desteklenecek …
Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, yaptığı açıklamada kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımları ile toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesinin destekleneceğini söyledi.
Irkın, yaptığı yazılı açıklamada 30 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, Proje ile kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda ALTERNATİF gelir kaynaklarının oluşturulması, toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amaçlandığını bildirdi.
Proje ile hibe kapsamında, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırımlar, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar ile ALTERNATİF enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar ve yukarıda belirtilen konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, ALTERNATİF enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirileceğini ifade eden Irkın, ayrıca kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürüldüğü, toplu basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik projelerin de program kapsamında değerlendirileceğini ve bu konularda yapılacak proje müracaatlarının değerlendirilerek uygun görülenlerin hibe yolu ile destekleneceğini söyledi.
YATIRIM İÇİN TÜZEL KİŞİLİKLERİN YANI SIRA BİREYSEL BAŞVURULARDA YAPILABİLECEK
Ekonomik yatırımlara tüzel kişilikler müracaat edebileceği gibi bireysel başvurular da yapılabileceğini ifade eden Irkın, yapılan başvurularda tüzel kişilerce yapılacak müracaatlarda hibeye esas tutar en fazla 500 bin TL, bireysel müracaatlar da ise 100 bin TL olacağını, ekonomik yatırımlarda ise hibeye esas tutarın yüzde 50sinin hibe olarak destekleneceğini söyledi.
Açıklamasında, basınçlı sulama sitemleri için, köylere hizmet götürme birlikleri ile sulama kooperatiflerinin de başvuruda bulunabileceğini söyleyen Irkın, " Bu projelerde hibeye esas proje tutarı en fazla 500 bin TLsi olabilecektir ve hibeye esas tutarın yüzde 75i hibe olarak desteklenecektir. Programdan istifade etmek isteyen yatırımcılar, www.tedgem.gov.tr internet adresinde yayımlanan formata uygun olarak ve yine aynı adresteki uygulama rehberinden istifade ederek hazırlayacakları projeleri ile en geç 28 Aralık 2009 tarihine kadar Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir " dedi.
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 9 KASIMDA
Yatırımcıların program hakkında bilgilendirilmesi amacı ile Tarım İl Müdürlüğü tarafından 09 Kasım tarihinde saat 11.00 de Sanayi ve Ticaret Odası toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı düzenleneceğini de belirten Irkın, ayrıca yine Tarım İl Müdürlüğü tarafından yatırımcıları bilgilendirmek için Proje İl Yürütme Birimi oluşturulduğunu ve başvuru süresi içerisinde bu birime müracaat eden yatırımcıların program hakkında detaylı bilgi edinebileceklerini söyledi.
www.haberfx.net
-.-
Gümüşhane hakkında
Gümüşhane ili, Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan, Türkiyenin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur.
Coğrafya
Kuzey Anadolu sıradağları içinde yeralan ilin toprakları çok engebeli olup en yüksek yeri günümüzde Çakırgöl olarak bilinen Kolat dağlarında 3.000 metreyi geçmektedir. İlin kuzey kesimi Zigana (Kalkanlı) ve Soğanlı dağları, güneyi ise Çoruh, Kelkit, Kop ve Otlukbeli dağları tarafından çevrilidir. Kelkit vadisindeki küçük bazı düzlükler ise ilin en önemli tarım alanlarıdır.
İklim ve Bitki örtüsü
İlin kuzey kesimi Karadeniz’in ılık ve nemli ikliminin etkisinde olmasına karşın Gümüşhanenin büyük kesiminde Doğu Anadolu bölgesinin sert kara ikliminin etkisi görülmektedir.[6] Yazları sıcak ve kısa olan Gümüşhane ilinde kışlar yüksekliğin de etkisiyle uzun ve kar yağışlı geçmekte, yağış miktarı iç kesimlere doğru gidildikçe azalmaktadır. Gümüşhane Dağları’nın Karadeniz’e bakan kesimleri kayın, meşe, ladin, köknar ve sarı çam ağaçalrından oluşan ormanlarla kaplı iken ormanları yok olmuş bozkır görünümüdeki güney kesimlerinde sadece sarıçam ağalarına rastlanılmaktadır.
tr.wikipedia.org/wiki