Batman Güneş Enerjisi Modüllerini Test Ediyor
Dicle Kalkınma Ajansı tarafından Doğrudan Faaliyet Programı kapsamında desteklenen Temiz ve Yenilenebilir Enerji Derneğinin "Batman İlinde Kurulu Değişik Güneş Enerjisi Modüllerinin Performans Karşılaştırmaları" adlı projeler hayata geçirildi.
DİKA tarafından desteklenen, "Temiz ve Yenilenebilir Enerji Derneği" tarafından yürütülen proje, Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Pakma koordinatörlüğünde gerçekleştirildi.
DİKAdan yapılan açıklamada projenin amacının, Batman Üniversitesi Fizik Bölümünde görevli akademisyen, yüksek lisans ve lisans öğrencileri tarafından kurulan Batman Temiz ve Yenilenebilir Enerji Derneği ile temiz ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretmenin ekonomiye ve bireylere olan olumlu etkileri konusunda halk kitlelerini bilgilendirmek olduğu kaydedildi.
Batmanda coğrafi ve iklimsel koşullara bağlı olarak her biri 2 KWlık güce sahip olan 3 farklı güneş enerjisi modülü sistemi ile günlük performans ölçümleri yapılan sistem ile aynı zamanda güneş ışınım şiddeti, modül sıcaklığı ortam sıcaklığı ve rüzgar hızı değerleri ölçüldüğü kaydedildi.
Ayrıca sistemin, bağlı olduğu binanın elektrik şebekesine bağlı olup ürettiği elektrik enerjisinden faydalanıldığı belirtilerek, "Sistemin verileri anlık olarak güneş ışınım şiddetine, rüzgar hızına, modül sıcaklığına ve ortam sıcaklığına göre kaydedilmektedir. Sistem dünyanın herhangi bir noktasından internet aracılığıyla anlık olarak izlenebilmekte olup, sistem hataları da uyarı olarak SMS veya e-posta olarak bildirilmektedir" denildi.
Proje Koordinatörü Osman Pakma, dernek olarak temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisini Batman ili ve çevre halkına tanıtabilmek, güneş enerjisinden faydalanmak isteyen kişilere yol göstermek en büyük gayeleri olduğunu belirterek, "Bu nedenle güneş enerjisini tanıtmak için sistem kurulumunu en küçük bireylerin eğitim gördüğü Özel Batman Cihan Anaokulunda gerçekleştirdik. Sistemimiz toplam anlık 6,4 kWplık güce sahip olup, 11 adet tekli (Mono), 11 adet çoklu (Poli) ve 24 adet ince film (A-Si) silisyum tabanlı olmak üzere toplam 46 modülden meydana gelmektedir. Batman halkı, özellikle öğrencilerimiz sisteme çok büyük ilgi göstermektedir.
Dernek olarak diğer bir gayemiz ise güneş enerjisi ile ilgilenen yatırımcıları bölgeye çekebilmektir. Bilindiği gibi ülkemizde yatırımcılar için yeni teşvikler ortaya çıktı. Güneydoğu Anadolu bölgesi de bu teşvik sıralamasında en önde gelen bölgeler içerisinde yer almaktadır. Şayet güneş enerjisi yatırımcısını bölgeye çekebilirsek bölgenin kalkınmasına bir katkı sağlayabileceğini düşünüyorum" dedi.
Projenin hedefinin bölgede yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerji potansiyelini noktasal düzeyde ortaya çıkarmak olduğunu dile getiren Pakma, "Amacımız bölge halkına yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerji sistemini tanıtmaktır. Bölgede güneş enerjisi konusunda yatırım yapmayı düşünen yatırımcıya yol göstermek ve yeni iş alanı oluşturmaktır" ifadelerini kullandı.
(Veysi Demir - İLKHA) Batman
www.haberyurdum.com
26.09.2012