ÇİNLİ FİRMALAR TÜRK VE YABANCI FİRMALARLA BULUŞTU
Uzakdoğu potansiyelinden faydalanmak isteyen Türk girişimciler için önemli bir fırsat niteliği taşıyan ve Çin ürünlerinin görücüye çıktığı China Homelife Fuarı açıldı.
Çin ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin en büyük platformlarından olan China Homelife Turkey; Çin Ürünleri Fuarı İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Dünyada uygun maliyetli, her seviyede kalitede ürün ve ham madde bulunabilirliği avantajı ile son 20 yıldır tüm dünyanın üretim merkezi haline gelen Çin, Türkiye’de China Homelife fuarı ile görücüye çıktı.
YURT İÇİ VE YURT DIŞINDAN İLGİ GÖRÜYOR
TRİSAD (Türkiye Triko Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balkuv, TÜÇİAD (Türkiye - Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Koçak, Hangzhou Ticaret Komisyonu Müdür Yardımcısı Jian Deng, Hangzhou Ticaret Komisyonu Ticaret Bölümü Müdür Yardımcısı Caigen Zhu, Weifang Ticaret Bürosu Araştırmacı Jian Zhao, Uluslararası Ticaret Nantong Komitesi Çin Konseyi Genel Sekreteri Li Chen, Meorient Uluslararası Fuarcılık Başkanı Jianjun Pan ve Meorient Uluslararası Fuarcılık Meorient Genel Müdürü Binu Pıllai’inin katılımı ile açılan fuar yurt içi ve yurt dışından çok sayıda iş adamının yoğun ilgisini gördü.
ÜRÜNLER CUMARTESİ SATIŞA ÇIKACAK
Türk Standartlarına uygun olarak tüm kontrollerden geçmiş tekstil, hazır giyim ve aksesuarları, ev tekstili, inşaat malzemeleri, el aletleri ve hırdavat, ev gereçleri, elektrikli ev aletleri, mobilya, elektronik eşyalar, hediyelik eşya, zücaciye, mutfak ve banyo armatürleri, gıda, LED ve aydınlatma ürünleri başta olmak üzere 50 binin üzerinde ürünün yer aldığı fuar, 7’den 70’e herkesin ilgisini çekti. 3 gün boyunca açık olan China Homelife Turkey fuarında, Avrasya bölgesinden 4 bin profesyonel ziyaretçi ve 2 bin Çinli katılımcı yer alıyor. Fuarın son günü olan 4 Haziran Cumartesi günü ise ürün satışları başlayacak.
Fuarda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TÜÇİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Koçak, Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin büyük bir bölümünün Çin lehine olduğunu belirtti. Düzenlenen China Homelife Turkey fuarı ile bu açığı kapatmaya çalıştıklarını ifade eden Koçak konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“BİR UZAK DOĞULU TURİST 20 BATILI TURİSTE BEDEL”
“3 yıl önce 150 tane Çinli katılımcı vardı, geçen yıl 700’ün üzerindeydi bu yıl ise 900 civarında katılımcı bekliyoruz. Çin’in iyi mal üretenleriyle Türkiye’nin ciddi iş adamlarını örgütlemek ve daha sağlıklı ilişkiler kurmak istiyoruz. Çünkü Çinlilerin dediği gibi bizim ülkemiz Avrupa’ya, Asya’ya, Afrika’ya yakın. Eski İpek Yolu kültürümüz var. ‘Birlikte üretip birlikte kazan’ formülünü uygulayalım diyoruz ve bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl Ortadoğudan çok sayıda ziyaretçimiz var. Fuarımız artık bir marka haline geliyor. Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Çin, Japonya, Kore ve Uzak doğulu ülkelerin vatandaşları ülkemize geldiğinde her şey dahil sisteminin dışında butik otellerde kalıp, otel dışında yiyip içip alışveriş yapıyorlar. Teknoloji iyi kullanarak ülkelerinde arkadaşları Türkiye’ye davet etmeleri ve harcamalarının büyük boyutta olması nedeniyle her şey dahil sisteminde bir uzak doğulu turist 20 batılı turiste bedel oluyor. Turizmin sıkıntılı geçtiği günlerde uzak doğulu turistlere ağırlık vermemizin önemini özellikle vurgulamak istiyorum.”
’ÇİN MALI’ ALGISINDA TÜRK İTHALATÇILARA BÜYÜK ROL DÜŞÜYOR
Çin’den ithalat yapan Türk şirketlerine danışmanlık yapan ve ayrıca Inspecco şirketinin yurt dışı Operasyonlar Uzmanı olan Hilal Yılmaz da Türk vatandaşlarında oluşan “Çin Malı” algısı hakkında açıklamalarda bulundu. Çin’de her türlü ürünün her çeşit kalitede rahatça üretilebildiğini ifade eden Yılmaz, “Ülkemizde Çin Malı algısı var kalite kaynaklı sıkıntılar yaşandığından ötürü. Çinliler her kalite ürünü üretiyorlar. Bir liralık ürünleri de var, bin liralık ürünleri de var. Burada önemli olan bizim hangi kalitede ürün istediğimiz. Üretmekte hiçbir sorun yaşamıyorlar. Çok geniş portföyleri var. Bizim görüştüğümüz Çinliler Çin Malı algısından çok hoşnutsuzlar. Bunun kendilerinden kaynaklandığını düşünmüyorlar en azından. Bizde her kalite ürün var ama sizin hangisini seçtiğiniz önemli diyorlar. Burada da biraz ithalatçılarımıza rol düşüyor açıkçası” dedi.
“FUAR TÜRK İŞ ADAMLARI İÇİN AVANTAJLI”
Fuarı gezen Türk İş adamları da sunulan fırsattan dolayı oldukça memnun. Uzun yıllar boyunca Çin’de yapılan fuarlara katılan iş adamları Çin ürünlerinin İstanbul’da görücüye çıkmasının ticaret alanında iş adamlarının yararına olduğunu söylüyor. Türkiye’de tekstil işiyle uğraşan Şahin Tanrıverdi fuar hakkında konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“İnsanlar araştırıyor, bakıyor. Ufak çapta ticaretler başlamış. İyi olur diye düşünüyorum. Ürünler görücüye çıkmış insanlar fikir ediniyor. Kalite ve fiyat açısından kendilerini test ediyorlar. Bu açıdan avantajlı.”
GEÇEN YIL FUARDA 18 MİLYON TİCARİ HACİM ELDE EDİLDİ
Yüzlerce Çinli firmanın katılımıyla açılan China Homelife Fuarı, Uzakdoğu potansiyelinden faydalanmak isteyen girişimciler için önemli bir fırsat niteliğini taşıyor. 2-4 Haziran 2016 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi, Yeşilköy’de düzenlenen China Homelife Turkey fuarı 3 gün süresince tekstil, hazır giyim ve aksesuarları, kumaş, dekoratif kumaş, ev tekstili, inşaat malzemeleri, el aletleri ve hırdavat, ev gereçleri, elektrikli ev aletleri, mobilya, hediyelik eşya, zücaciye, mutfak ve banyo armatürleri, gıda, LED ve aydınlatma ürünleri başta olmak üzere 50 binin üzerinde ürünün yer alacağı sektörlerdeki katılımcı profiline ev sahipliği yapacak. Her yıl yüzde 20 oranında büyüyen fuarda, 2015 yılında 18 milyon dolarlık ticari hacim elde edildi. (İHA)
www.milliyet.com.tr
02.06.2016