23.11.2024 Cumartesi ANASAYFA HAKKIMIZDA ÜRÜNLER SEPETİM LİNKLER İLETİŞİM
ÜRÜNLER
Ürün listemiz güncelleniyor.
VICTRON ENERGY
Solar Şarj Kontrol / Solar Charger Control
İnvertör / Inverter
İnverter-Şarj Cihazı / Inverter- Charger
Aküler / Batteries
Ekranlar ve İzleme Sistemi
DC/DC Konvertörler
Akü Şarj Redresörleri
Akü Koruma
PAYGo - Ödeme Sistemi
Victron Energy için 5 YIL Garanti Import - Export
Yedekleme Ada Sistemleri
Victron Energy Marine
Cep Telefonu Şarj Cihazı Solar Mobile Phone Charger
GÜNEŞ PANELLERI
NORM Güneş Panelleri
AXITEC Güneş Paneli
Waaree Güneş Paneli
EcoDelta Güneş Paneli
SunPower Güneş Paneli
TopraySolar Modules
Sunrise / Solartech modules
Thin Film PV solar module
Victron BlueSolar Panels
SunLink PV Technology
Esnek / Flexible
SOLAR ŞARJ KONTROL
HAVENSİS
Voltronic Solar Şarj Kontrol
EpSolar Charge Controller
Steca marka solar şarj kontrol
Phocos Güneş Şarj Regülatör
Must Marka Solar Şarj Kontrol
Morningstar Solar Şarj Regüle
Phocos CIS Industrial Control
12V-3A Solar Lamp Controller
SCC-Basic 50W/100W
TriStar MPPT 12,24,36,48 Volts
INVERTER - CHARGER
Smart Inverter-Charger
General Electric
Abax Inverter-Charger
Victron Energy BLUE POWER
Studer Inverter - Charger
MultiPower Hibrid / Melez
Back-Up Island Systems
Victron Easy Solar Combines
DC / AC İNVERTÖRLER
Norm marka invertörler
Fronius Solar Electronics
Solon Inverter
Siemens Inverter
Studer marka invertörler
SMA Sunny Island Off-Grid
Phoenix Inverter Compact
BlueSolar Grid Inverter
RÜZGAR TÜRBINLERI
Air Breeze 200 Watt Türbin
Kara Tipi 400 W Land
Deniz Tipi 400 W Marine
VIND 12V-400W / 24V-600W
300 Watt Rüzgar Türbini
Skystream 3.7 Southwest
HAZIR PAKET SİSTEMLER
Solar Enerji Paket Sistemler
Solar LED Aydınlatma Paket Sistemleri
Solar Su Pompa Paket Sistemleri
Solar DC Buzdolabı / İlaç Dolabı
Güneyli-Hitit Tak ve Çalıştır
Güneyli-Hitit Plug and Play
SOLAR KITLER
NORM - SolaLight 3W
NORM - ECOBOXX 160 KIT
Solar Armatür
Solar Generator
SOLAR SU POMPALARI
Grundfos SQFlex Product
Lorentz marka pompalar
DC Pompa/Pump
YARDIMCI AKSESUARLAR
Güneş Paneli Montaj Sehpası
Güneş İzleyici Solar Tracker
12-24VDC Buzdolabı Soğutucu
Solar Kablo / Solar Cable
Sabit panel sehpaları
Solar PV Konnektör Connector
TYCO Electronics SOLARLOK
Solar Tip Sigortalar / Fuse
Battery Monitor Akü İzleme
Battery Protect / Akü Koruyucu
Victron Akü İzolatörleri
Kesintisiz Yedek VE SolarSwitch
Automatic Transfer Switches
Güneş Enerji Sigortaları
Sigorta Yuvaları
Fotovoltaik Parafadurlar
PV-DC ŞALTERLER
Akü Bağlantı Soketleri
Intelligent Dual Power Transfer Controller
Hybrid Controller Of Solar Power And City Power
Solar Refrigerators / Freezers
Multi-Contact MC3 and MC4
GÜNCEL / SEKTÖREL
Güneş Enerjisi / Solar Energy
Güneş Enerjili Sulama / Solar Water Pumping System
Güneş Enerjili Otopark / Solar CarPort
GES Güneş Enerji Santralı / Solar PV Power Plant
Yenilenebilir Enerji / Renewable Energy
Alternatif Enerji / Alternative Energy
Hibrit Enerji / Hybrid Energy
Sürdürülebilir Enerji / Sustainable Energy
Enerji Depolama / Energy Storage
Şebekeden Bağımsız Akülü Çözümler / Off-Grid Solutions
Temiz Tükenmez Enerjiler / Clean Inexhaustible Energies
Güneş Enerjili Ev ve Ofis / Solar Home and Office Solutions
Kendi Elektriğini Kendin Üret / Lisanssız Elektrik Üretimi
Şebeke Bağlantılı Uygulamalar / On-Grid Applications
Yeşil Ürünler / Green Products
Keşif Proje Geliştirme Tasarım
Energiewende / Enerji Dönüşümü
HABERLER
FİYAT LİSTELERİ
VICTRON-Fiyat-Listesi (PDF)
NORM_HAVENSIS-042022_GENEL-FIYAT-LISTESI (PDF)
 

Elektrik fiyatları ucuzlar mı?

 
 

Bakan Yıldız, elektrik fiyatlarında düşüş konusunda ümitsiz ...

Yıldız, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Ağustos ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, enerjide diğer sektörlerden çok daha fazla ithalata bağımlı olunduğunu hatırlattı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yaklaşık 435-440 milyon lira civarındaki yüzde 2ye karşılık gelen TRT payının kaldırılması, ancak yerine bir fon veya bütçe ikamesiyle olur" dedi.

 

Yıldız, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Ağustos ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, enerjide diğer sektörlerden çok daha fazla ithalata bağımlı olunduğunu hatırlattı.

 

Enerji ithalatında bugün Türkiyenin önemli bir dönüm noktasında olduğunu dile getiren Yıldız, "Ne zaman ithalatçı ülke olmayız, aramalarımız, çalışmalarımız devam ediyor. Ümitliyiz. İnşallah çıkar, ama şu anda bizim fiili bir durum olarak bugünkü rakamların ortasındayız" dedi.

 

Şu anda enerji girdilerinde 2008 yılında yaşanan fiyat yükselmelerinin birçok sektörün üzerinde, hatta bazı sektörlerin yüzde 200-300 katına kadar ulaştığını ifade eden Yıldız, 27 milyar dolarlardan 45 milyar dolarlara kadar çıkan enerji ithalatıyla alakalı girdilerin Türkiyedeki enflasyonla alakası bulunmadığının altını çizdi.

 

Yıldız, "Şimdi bu tabloyu ister biz sevelim, ister sevmeyelim, karşılaştığımız gerçek budur" dedi.

 

Projeksiyonları çizmekle ülkeyi yönetmenin gerçeklerinin farklı olduğuna işaret eden Yıldız, "Bunun kuralı ve kutsalı kalmamıştır. Öyle bir dönem yaşandı ki aynen global krizle gelmiş olduğumuz noktada olduğu gibi bunun kuralı kalmamıştır" diye konuştu.

 

Enerji sektörünün 2001 yılında bir değişime, özel sektörle büyümeye karar verdiğini dile getiren Yıldız, dolayısıyla bu değişimin de çok iyi idare edilmesi gerektiğini anlattı.

 

Göreve geldikten sonra ilk yapmaları gereken işlerin doğal gaz ve petrolle alakalı tedariklerin öncelikle yerlerine oturulması kararları olduğunu dile getiren Yıldız, "Nabucco önemli bir anlaşmaydı. ABye girme sürecinde bulunduğumuz bir ortamda, Avusturya birkaç yıl önce hakkımızda olumsuz cümleler kuruyordu, şimdi ortağımız. Nabucconun imzalanmasının ardından bölgemizde çok ciddi bir hareketlilik başladı" diye konuştu.

 

Elekrtik fiyatları

Yıldız, büyümeye karar veriliyorsa bunun bedelinin vatandaş, kamu ve sanayici olarak ödenmesi gerektiğini belirterek, elektrik fiyatlarına ilişkin şunları söyledi:

 

"Elektrik fiyatları ucuzlar mı derseniz; döviz fiyatları, petrol ve doğal gaz fiyatları, büyüme hızlarınız buna karar verecektir. Ne kadarına biz karar vereceğiz, ancak yerli ürettiğimiz kadarına biz karar vereceğiz. Bu, Türkiye Cumhuriyeti Bakanı için aslında söylenebilecek en acı ve sıkıntılı cümlelerden bir tanesidir, ama ben esası usule kurban etmemek için bunu özellikle söylüyorum. Özel sektör olabildiğince realist düşünmek zorunda ki yatırımlarını riske etmesin."

 

TRT payı

Bakan Yıldız, dağıtım şirketlerinin özelleştirmesini sonlandırmayı beklemeden üretim şirketleriyle ilgili özelleştirmeleri de yapacaklarını belirterek, en önemli kritik noktalarının 2010 yılı olacağını vurguladı.

 

Yaklaşık 435-440 milyon lira civarındaki yüzde 2ye karşılık gelen TRT payının kaldırılmasının, ancak yerine bir fon veya bütçe ikamesiyle olabileceğini dile getiren Yıldız, "Böyle bir para konduktan sonra ancak bunu kaldırabiliriz. Temel amacımız, hedefimiz budur. TRTnin de mutlaka ihtiyacının karşılanması lazım, bütçesinin mutlaka ikame edilmesi lazım, ondan sonra da elektrik faturalarındaki TRT payının kalkması lazım" diye konuştu..

 

Taner Yıldız, nükleer enerjiyle ilgili bir girişimleri bulunduğunu, makul bir fiyatla bunu yapmak gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

 

"Nükleer enerji, temel strateji olarak bizim için vazgeçilmez ve gelişmiş ülke olmanın en büyük göstergelerinden biri. Temel yükü oluşturacak en büyük üretim kaynaklarından bir tanesi. Bir ihale sürecindeyiz, bir yarışma sürecindeyiz. Birçok faktöre dikkat ediyoruz. Onun sonucunda geleceğimiz noktayı tahmin ediyorum 2 hafta içerisinde hemen hemen nihayetlendirmek durumundayız. 3-4 temel argümanımız var. Makul fiyatlarla sanayicimizin rahat kullanabileceği, Türkiye ortalamalarına yakın bir fiyatla beraber bunu sağlayabilmek ve hem güzergah hem enerji çeşitlendirmesiyle alakalı temel stratejimizi sağlayabilmek."

 

Birçok yenilenebilir ve yerli kaynaklarla açılım yaptıklarını, bu açılımda bürokrasi olarak zaman zaman yavaş kaldıkları, özel sektörü kısmen rahatsız ettikleri zamanlar bulunduğunu anlatan Yıldız, "Yani 16-17 aydan beri rüzgar enerjisiyle alakalı 76 bin megavatlık bir blok müracaatın şu ana kadar sonuçlanmamış olmasını bir örnek olarak gösterebilirim, ama bu problemin farkında olmuş olmamız, inşallah önümüzdeki 2-3 ay içerisinde öyle veya böyle bunu nihayetlendireceğimiz manasına gelir" şeklinde konuştu.

 

Sanayici TRTnin yükünü taşımaya devam etmemeli

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, elektrikteki TRT payına ilişkin, "Kamu yayıncılığı elbette önemlidir, ancak bunun yükünü, küresel krizin olumsuz etkileriyle boğuşan sanayimiz taşımaya devam etmemelidir" dedi.

 

Küçük, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldızın da katıldığı İSOnun Ağustos ayı Meclis toplantısında, İSOnun İkinci 500 Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçlarını paylaştıktan sonra, enerjiye ilişkin görüşlerini aktardı.

 

Destekleyici tedbire ihtiyaç duyulan alanlardan birinin de enerji olduğuna işaret eden Küçük, enerji maliyetlerinin sanayinin önemli gider kalemlerinden biri olduğunu hatırlattı.

 

Küçük, sanayi olarak taleplerinin, her zaman ifade ettikleri şekilde, kesintisiz, kaliteli ve rekabetçi fiyatlarda enerji olduğunu söyledi.

 

Uzun bir süre elektrik bedellerine zam yapılmadığını, bu hassasiyete rağmen fiyatların hala rekabetçi olmadığını ifade eden Küçük, "Nitekim rakamlar, rekabet ettiğimiz pek çok ülkeden daha pahalı enerji kullandığımızı teyit etmektedir" dedi.

 

Son 5 yılda üretici fiyat endeksindeki toplam artışın yüzde 56,3 olduğunu hatırlatan Küçük, "Buna karşın yine son 5 yılda, 2003-2008 arasında, ÜFE endeksinde, elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki toplam artış yüzde 97,4tür" şeklinde konuştu.

 

Elektrik enerjisinde dağıtımın özelleştirilmesine verdikleri öneme değinen Küçük, şunları kaydetti:

 

"Maalesef bu anlamda işler çok yavaş ilerlemiştir. 2002 yılından bu yana geçen yaklaşık 7 yıllık süre sonunda gelinen noktada 20 dağıtım bölgesinden ancak 5inin ihalesi tamamlanabilmiştir. Bu süreç hızlanmalı, verimsizliğin bedelini sanayimiz daha fazla ödememelidir."

 

Elektrikte TRT payı

Tanıl Küçük, elektrikteki TRT payı konusunda da "Elektrik faturalarındaki TRT payı yıllardır adeta dilimize pelesenk olmuştur" dedi.

 

Ancak bu payın tamamen kaldırılması yönündeki taleplerinin bir türlü hayata geçmediğini hatırlatan Küçük, "Her zaman ifade ettiğimiz gibi, kamu yayıncılığı elbette önemlidir, ancak bunun yükünü, küresel krizin olumsuz etkileriyle boğuşan sanayimiz taşımaya devam etmemelidir" diye konuştu.

 

Son dönemde enerjiyle ilgili önemli adımlar atıldığını da ifade eden Küçük, beklentilerinin, sanayinin enerjiyle ilgili kemikleşmiş maliyet sorunlarının bir an önce çözüme kavuşması olduğunu dile getirdi.

 

Bakanın açıklamaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğal kaynakların kullanımı konusundaki tartışmalara ilişkin, "Hep beraber tercihimizi yapacağız ve bunu kamuoyu deklarasyonu şeklinde yapmamız lazım. O zaman da niçin yerel kaynaklarımızı kullanmıyoruz, doğal gaz aldınız diye suçlamayacağız" dedi.

 

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Ağustos ayı Meclis toplantısında, Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Yıldız, güneş enerjisine teşvik verilmesi konusunda, rüzgar enerjisindeki organizasyondan daha iyisinin gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Yıldız, rüzgar enerjisinde yaşanan gecikmelerin güneşte de yaşanmaması için kimin finanse edileceği, kimin edilmeyeceği gibi konuları enine boyuna araştırdıklarını ifade ederek, "Güneşte eğer bu yatırımı yapanı finanse edeceksek yine işimiz biraz kolay, ama bu teknolojiyi üretip de know-how giderlerini içine koyup da komple bunun Ar-Gesinin bütün masraflarını içine koyup da amortismanlarını ifa etmemiş bir batılı yatırımcıyı finanse edeceksek, oturup orada düşünürüz. Bunun çok doğru olmadığı kanaatindeyim. 4 bin Avrolar civarında yatırım yapılacak bir kalemin kırmızı çizgilerini çok iyi ayırt etmemiz lazım" diye konuştu.

 

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına ilişkin olarak Yıldız, dağıtımcı şirketler ve bayilerin yanı sıra tüketicinin haklarının korunmasının önemine işaret etti.

 

Bakan Yıldız, akaryakıt bayilerinde verilen promosyonlara ilişkin olarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Ben şimdi Tursille Persil almak istemiyorum. Ben alıyorsam bile belki siz almıyorsunuz, ama siz onun parasını ödemeden ayrılmıyorsunuz oradan. O zaman ana cadde üzerindeki çok güzel bir benzinliğin 8-10 milyon dolarlık irtifa hakkını ben ödemek zorunda değilim. O zaman ben de 3 sokak arkadakinden alayım, eğer hesap ayrıştırması oluyorsa, daha ucuza benzin alabilirim. Biz çıplak maliyetler derken, asıl bu konunun önemine vurgu yapmak açısından diyoruz."

 

Madenler konusuna önümüzdeki dönemde daha fazla eğileceklerini kaydeden Yıldız, madenlerin bulunduğu yerler ile doğal, kültürel alanların birbirinden ayrışmış olmadığına işaret etti.

 

Yıldız, bu kaynakların kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin temel tercihlerin bir kez yapılması ve sonrasında arkaya bakılmaması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

 

"Karadenizde çok güzel yerlerimiz var. İnsan bakmaya doyamıyor, ama oradan da su akıyor. O zaman hep beraber tercihimizi yapacağız ve bunu kamuoyu deklarasyonu şeklinde yapmamız lazım. O zaman da niçin yerel kaynaklarımızı kullanmıyoruz, doğal gaz aldınız diye suçlamayacağız. Bununla alakalı Çevre Bakanımızla beraber kamuoyuna bazı tartışmaları açmak istiyoruz. Karar verelim, diyelim ki bu su akacak, biz de bakacağız ama buraya dokunmayacağız. Doğru olduğuna inanıyorsak böyle yapacağız, ama dönüp de yerli kaynağımız ne oldu? diye sormayacağız."

 

Güneş kaynakları, kültür varlıkları, tarım alanları, mera özelliğini kaybetmemiş alanlar gibi toplam 17 haritayı üst üste koyduklarında kalan yerlerin çok fazla olmadığını söyleyen Yıldız, "O zaman buna karar vermemiz lazım. Güneşimiz çok mu diyeceğiz, Güneşin bir kısmı yok mu diyeceğiz. Yaptığımız çalışmayla bunların kararlarını hep beraber kamuoyuyla paylaşacağız. Ülke, neyi yaptığında neyin bedelini ödeyeceğine karar vermesi lazım" diye konuştu.

dunyagazetesi.com.tr / 26.08.2009

 
 
 
EN ÇOK İNCELENENLER
NORM PoliKristal / PolyCrystalline (1362)
NORM MonoKristal / MonoCrystalline (1277)
PWM Solar Şarj Kontroller (1082)
MPPT Solar Şarj Kontroller (1068)
MPPT Solar Şarj Kontroller (1061)
PWM Solar Şarj Kontroller (1026)
MENÜLER
Transformatör
AKÜMÜLATÖR ÇEŞITLERI
MUTLU marka akü
Full Energy Jel Akü Perpa Satış
VICTRON marka bataryalar
BYD Battery
PYLONTECH Battery
YİĞİT Marka Akü
RITAR Akü - Ritar Battery
TROJAN Battery Company
NORM
SB Battery
B.B. Battery
Ritar Akü Sözlük
Sonnenschein
GOLD Battery
EXIDE marka akü
Energy Storage Solutions
Nickel-Cadmium Batteries
HAZE marka akü
SONNENSCHEIN Dryfit Solar
Aküde Sıkça Sorulan Sorular
NARADA Batteries
YİĞİT GelEnergy Jel Aküleri
HOPPECKE OPZV Solar Power
PowerSafe OPZV Series
B.B. Battery Co., Ltd
FIAMM Motive Power Batteries
VICTRON Peak Power Pack
VICTRON Lithium Ion Battery
Muhtelif Marka Model Tip Akü
AKÜ ŞARJ REDRESÖRÜ
Norm 220 VAC - 1 Faz Girişli
Norm / Akü Kabinli / Redresör
Norm 380 VAC - 3 Faz Girişli
Otomotiv / Starter Charger
Studer Battery Charger
DC Charger / Rectifier
Forklift PzS CER Traction
Switch Mode Sistemler
Blue Power Akü Şarj Cihazları
AYDıNLATMA ARMATÜRÜ
NORM-Lighting
NORM-COMM-Lighting
NORM - Solar LED Armatür
SOLAR POMPA İNVERTÖR
Güneş Enerjili Sulama
TESCOM Solar Pompa Sürücü
ABB Solar Pompa Sürücüleri
SDD Solar Sulama İnvertörü
FRECON Solar Pump Driver
DC / DC KONVERTÖR
Orion DC / DC Konvertör
MDCI and MDC Converters
UPS SISTEMLERI
Hibrit / Hybrid UPS Sistemleri
MICRO-GRID SISTEMLER
Micro-Mini Hydro
JENERATÖR HİBRİT GÜÇ
Victron Energy Products
Victron Çözüm ve Avantajlar
Teksan Jeneratör Hibrit Güç
PAKET SISTEMLER
Conergy konut kitleri
Conergy damla sulama kitleri
Elektronik jeneratör solar box
Victron HybridBox
BATTERY CHARGER
Victron Blue Power IP20, IP65
DOSYA KATALOG BROŞÜR
Norm Energy Systems Ltd.
Center Pivot Sulama Sistemleri
Norm-Tarım-Makineleri
Victron Energy
Victron Energy Blue Power
Steca Solarelektronik Germany
Morningstar Corporation
Lorentz solar pumps tracking
Phocos Off-Grid Power
Mobile Solar Power System
Solar-Log Maximized Sunpower
Solon Corporation
Micro Inverter AEconversion
Symtech Solar
ECO Delta
ReneSola Green Energy Products
SchneiderElectric Solar Power Solutions
Mutlu Stationary Batteries
SOLARWAY Lantern Portable
Güneş Enerjili Aşı İlaç Dolabı ve Takibi
Power Blox PBX200 Multi-Contact Staubli Türkiyede
CW Enerji / TommaTech
PROMOSYON / İNDİRİMLİ
Inverter / Onduleur / Convertisseur
Solar Charge Controller
Solar UPS
Solar Panel / Panneau Solaire
BAŞVURU PROJE TALEP
PROJE FORMU TR-EN-FR
PROJE - SİSTEM - TASARIM
İlk Başvuru Formu Beta Yayını
Sulamada Güneş Solar Pompa
Micro HES Müşteri Talep Formu
BAYİLİKLER HAKKINDA
Bayilik Talep Başvuru Kayıt
YASAL UYARI
Yasal Uyarı / Feragatname
BANKA HESAP - ÖDEME
Banka Hesap, İban No, Havale
Mail Order Kredi Kartı ile
ÜYE OL
Yeni ürün ve kampanyalardan haberdar olmak için mailliste kayıt olun.
İsim Soyisim:
Email:
VİDEOLAR
Tüm videolar için tıklayınız.
Anasayfa Hakkımızda Ürünler Sepetim İletişim Site Haritası
Copyright © 2008-2009 Norm Enerji Sistemleri Ltd. Şti.