Kentsel Dönüşümün Rengi Yeşil
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümle 6.5 milyon konutun yenileneceğini söyledi. Bayraktar, eskilerin yerini yeşil binaların alması gerektiğini belirterek, "Yeni binalarda rüzgâr ve güneş enerjisi ile yağmur suyundan istifade edilecek" dedi.
Türkiyede başlatılan dev kentsel dönüşüm projesinin, yeşil alanı bol, enerjiyi tasarruf eden ve kendi enerjisini üreten binalar için de fırsat getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Konfor bahşeden, yeşil bina olan ve enerji tasarruflu olan, çevresi parklarla, bahçelerle donanmış yerleşim birimlerini üreteceğiz. Fakat buna karşı çıkmak isteyen kesimlerin dönüşümünü nasıl yapacağız, bizim kafamızı yoran o” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiyede şehirlerin ve yapı stokunun büyük kısmının iyi olmadığını, mevcut konut stokunun büyük kısmının dayanıksız, sağlıksız, enerjiyi savuran binalardan oluştuğunu söyledi. Kentlerin alt yapısının eski ve yetersiz olduğunu kaydeden Bayraktar, bu çerçevede 14 milyon konutun ısı yalıtımı, mantolama, enerji sertifikası almaları yönünden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Bayraktar, 6,5 milyon konutu 20 sene içinde mutlaka yenileyecek tarzda program yaptıklarını hatırlatarak, “Özellikle bu konutlar 6,5 milyon birim konut Türkiyenin büyük ölçüde üzerine oturduğu 14 bin 500 kilometrekare uzunluğunda diri fay, 24 bin 500 kilometrekare uzunluğundaki tüm faylar katıldığında, bu faylar üzerinde bulunmaktadır. Bu faylar üzerindeki şehirlerdeki konutlardan 6,5 milyonun yenilenmesi şarttır. Gayemiz, sadece binaları yenilemek değil, önümüzdeki süreçte ülkenin gelişme ve ilerleme grafiğini de yükseltecek en önemli çalışma, dönüşüm seferberliğimiz olacak” diye konuştu.
Uygulama sonrasında afet sonrası oluşan can ve mal kayıplarının çok büyük ölçüde azalacağına, salaş yapıların yerine enerji tasarruflu modern binalar inşa edileceğine dikkat çeken Bayraktar, inşaat sektörünün gelişeceğini ve istihdamın artmasına katkı sağlanacağını belirtti. Bakan Bayraktar, Bakanlık olarak Türkiyenin gelişimine paralel şehircilik anlayışıyla marka kentler oluşturacaklarına değinerek, kentsel dönüşümü bu çerçeveye oturtarak çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Bayraktar, yeni binalarda rüzgar, güneş enerjisi, yağmur suyundan istifade etme şeklinde yenilikler ortaya konulacağını vurguladı. Kentsel dönüşüm sonrasında ekolojik şehirlerin sayısının artacağını dile getiren Bayraktar, dünyada genel olarak kişi başına yeşil alan 8-12 metrekare arasında iken, dönüşüm çalışmalarında yeşil alan kriterinin 18 metrekare olacağını ifade etti.
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ ŞART KOŞULACAK
Yaklaşık 14 milyon konutun elden geçmesi, bunların 6,5 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini yineleyen Erdoğan Bayraktar, “Gayemiz sadece binaları yenilemek değildir. Önümüzdeki dönemde, ülkemizin gelişme ve ilerleme sürecinin grafiğini yükseltecek en önemli çalışma; dönüşüm seferberliğimiz olacak” diyerek yeni binalarda rüzgâr ve güneş enerjisiyle yağmur suyundan istifade edilmesinin dönüşüm çalışmalarında büyük ölçüde şart koşacağını sözlerine ekledi.
“İSTANBUL’A İKİ YENİ ŞEHİR PROJESİ”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, İstanbulda iki tane yeni büyük şehir projesi bulunduğuna değinerek, Kayabaşı projesinde iddialı olduklarını bildirdi. Bayraktar, “Dünyada kurulan şehirlere baktığımız zaman, Kuala Lumpur gibi, hatta geçmişte çok iddialı kurulan Vancover, Seattle gibi şehirlere baktığımız zaman, Kayabaşının da onlarla mukayese olabilecek durumda olduğunu görmekteyiz” dedi. Projeyi 3üncü büyük havaalanını içine alacak, 1,5 milyonu barındıracak tarzda modern bir şehir olarak büyütme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bakan Bayraktar, ihale çalışması biten projenin İstanbulun kentsel dönüşüm sürecine katkı yapacağını belirtti.
“DÖNÜŞÜMÜ ARTIK BİZİM GÖZÜMÜZ KESİYOR”
Bakan Bayraktar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Projesi’ne karşı çıkanlar olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: “Ben bunlara o kadar fazla kızmıyorum. Fakat bunların söylemlerine takılanlara çok üzülüyorum. Hakikaten bugün dönüşümü artık bizim gözümüz kesiyor. Bu milletin desteği, projeyi sahiplenmesi oldukça, biz ülkemizi salaş yapılardan, kaçak yapılardan kurtaracağız. Konfor bahşeden, yeşil bina olan ve enerji tasarruflu olan, çevresi parklarla, bahçelerle donanmış yerleşim birimlerini üreteceğiz. Fakat buna karşı çıkmak isteyen kesimlerin dönüşümünü nasıl yapacağız bizim kafamızı yoran o. Kurum olarak belli bir kulvarda olan, pozisyon olarak destek vermesi gerektiği yerde olup da hala daha bu projeye destek vermeyenleri nasıl dönüştüreceğiz gerçekten bu bizi düşündürüyor ve bu konuda çözüm üretmiş değiliz.”
Müteahhitlik firmalarının İzmir, Bursa, Diyarbakır gibi gelişmekte olan şehirlere yatırım yapması gerektiğini dile getiren Bayraktar, yenilenecek 6,5 milyon konutun büyük bölümünün yeşil bina tarzında tasarlanacağını söyledi.
Yeni ruhsat alan binalarda mutlaka enerji kimlik belgesi alınması gerektiğini hatırlatan Bayraktar, 2011de başlattıkları uygulamaya göre eski binalarda mantolama ve çatı izolasyonunun yapılması durumunda enerji kimlik belgesi verildiğini kaydetti. Bayraktar, “Afet riski altındaki binaların dönüştürülmesi kapsamında yaptığımız kentsel dönüşümde, 20 yıl içerisinde binalarımızın yüzde 90ını, yüzde 100ünü enerji tasarruflu bina haline getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Türkiyenin enerjiye yıllık 60-70 milyar dolar ödediğini belirten Bayraktar, “Binalarımızı enerji tasarruflu hale getirdiğimiz takdirde binalarımızda yüzde 30 ile yüzde 40 arasında enerji tasarrufu sağlayacağız. Toplamda da yüzde 10 ile yüzde 15 arasında enerji tasarrufu elde edeceğiz. Binalarımızın tamamını enerji tasarruflu hale getirdiğimiz takdirde 8 milyar dolar ile 15 milyar dolar arasında enerji tasarrufu sağlamış olacağız şeklinde konuştu.
www.gunesdergisi.com
14.03.2013