Karatay Üniversitesinden güneş enerjisiyle çalışan Kara-Tay!
KTO Karatay Üniversitesi’nde okuyan altı öğrenci tarafından yapılan güneş enerjisiyle çalışan Kara-Tay isimli yarış aracı Karatay üniversitesinde basına tanıtıldı.
Basın açıklamasıyla tanıtılan araç hakkında şu bilgilere yer verildi: "Yapım aşaması yaklaşık 6 ay süren aracı diğer araçlardan ayıran en önemli faktör aracın yapımında hiç demir bulunmaması ve kompozit malzemeden üretilmiş olmasıdır. Aracın bu özellikleri aracı daha hafif kıldığı için yarış sırasında hız avantajı sağlıyor. Araç yapımında uçak yapımında kullanılan atık kompozit malzemeler kullanıldı. Böylece bir sosyal sorumluluk görevi gereği çevreye duyarlı temiz enerjili bir proje hayata geçirildi. 4.65x1.80 m boyutların da tek kişilik olarak dizayn edilen Kara-Tayın üzerinde toplam 213 adet güneş hücresi bulunmakta ve 110 volt enerji üretmektedir. Araç saatte 80 Km hız yapmakta. Yine araç üzerinde bulunan sıcaklık sensörleri gibi güvenlik tedbirleri sağlayan özel elektronik devreler KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrencileri tarafından yapılmıştır.
24-25 Ağustos 2013 İzmit Körfez Pistinde gerçekleşecek olan TÜBİTAK ALTERNATİF Enerjili Araç Yarışlarında 40 Üniversiteden 48 aracın katılacağı TÜBİTAK Formula G yarışlarında Konyayı KTO Karatay Üniversitesi Şems Takımı tek başına temsil edecek.
Karatayın mimarları Şems takımında KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden Alper Ayhan (Bilgisayar Mühendisliği), Hasan Gürağaç, (Mekatronik Mühendisliği), Hakan Özücan (Elektrik Elektronik Mühendisliği) Kürşat Şahin (Elektrik Elektronik Mühendisliği) ve Hakan Özcan (Elektrik Elektronik Mühendisliği) yer almaktadır.
Araç tanıtımında bir konuşma yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Okatan, "Bu proje bana 6-7 ay önce geldi. Proje başkanı olarak uygun gördük. Arkadaşlar son derece gayretli çalışmalar yaptılar. Bu ara Sayın Rektörümüz ve Genel Sekreterimiz gereken maddi, manevi katkıyı sağladılar. Son hafta tatilinde gereken kontrollerini yaptık. Yapılacak yarışmada derece alacağımıza inanıyorum. Bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.
KYO Karatay Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Torlak ise, "Araç yaklaşık 6 ayda yapıldı. Maliyet olarak arkadaşlarımızın emek iş gücü hariç toplam maliyeti 80 bin TL oldu. Bu projede Dekanlığımıza müracaat ettiklerinde onların gözlerindeki o parıltıyı ve ışığı gördük. Mütevelli heyetimizin de oluruyla gereken desteği verdik. Bu desteği hak ettiklerini düşünüyorum. Gece gündüz sabırla çalışarak bugünlere geldiler ve bu eseri meydana çıkardılar" şeklinde konuştu. (Kaynak: Medya 73)
www.enerjipostasi.com
20 Ağustos 2013