Körfez yenilenebilir enerjiye dönecek
Dünyadaki petrol ve gaz rezervlerinin önemli bir bölümüne sahip olan Körfez Ülkeleri, yenilenebilir enerjiye olan eğilime kayıtsız kalmayacak...
2020 yılında iki katına çıkması beklenen enerji ihtiyacı sebebiyle dünya ülkelerinin yenilebilir enerjiye eğilimi artırıyor.
Dünya petrolü ve doğalgaz rezervlerinin önemli bir bölümünü barındıran Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri ise gelişmeleri görmezden gelmeyerek yenilebilir enerjide önemli adımlar atmayı planlıyor.
Enerji Günlüğünde yer alan Frost & Sullivanın araştırmasına göre, enerji sorununa çözüm bulmak amacıyla dünya ülkeleri yenilenebilir enerjiye doğru yol aldıkça, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler de ekonomik krize ve Arap Baharı kapsamında yaşanan toplumsal değişime karşılık gelecek şekilde ekonomik programlarını çeşitlendirmeyi amaçlıyor ve yapısal bir dönüşüme doğru evriliyorlar.
Bu bağlamda 2013 Gelecek Dünya Enerji Zirvesi sektör destekçilerinden Frost & Sullivanın hazırladığı "Yeşilin Geleceği" başlıklı bültende yakın geleceğe dair önemli gelişmelere yer veriliyor.
Körfez İşbirliği Konseyindeki yenilenebilir enerji ve akıllı şebeke potansiyeline odaklanan çalışma, bölgedeki yenilenebilir enerjinin ve akıllı şebekelerin gelişimini destekleyebilir nitelikte bir ortamın oluşturulmasına ilişkin ihtiyacı da vurguluyor.
2020DE İKİ KAT ENERJİ
Enerji talebi 2020′de ikiye katlanacak Frost & Sullivan, enerjiye olan talebin 2020 yılında ikiye katlanarak 215 Gigawatta ulaşmasını öngörüyor.
Her ne kadar Körfez İşbirliği Konseyi dünyanın kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin yüzde 22.5′ine, petrol rezervlerinin ise yüzde 35′ine sahip olsa da, söz konusu konvansiyonel yakıt kaynaklarının önümüzdeki yıllarda artacak olan enerji ihtiyacının hızına yetişebilmesi beklenmiyor.
Dolayısıyla Körfez İşbirliği Konseyi, artan taleple başa çıkabilmek için karma enerjiyi yeniden gözden geçirerek, yenilenebilir enerjiyi önemli bir katkı olarak devreye almayı hedefliyor. Yenilenebilir enerjinin benimsenmesi yönünde duyurulan mevcut planlara göre Körfez İşbirliği Konseyi için 2020′ye kadar 25GW oranında bir potansiyel görülüyor.
YENİLENEBİLİR ENERJİDE HIZLI ARTIŞ
Global karma enerjinin çeşitli yenilenebilir teknolojiler için tahmin edilen yüksek artışla birlikte değiştirilmesi planlanıyor. Frost & Sullivan, 2010-2020 yılları arasındaki dönemde rüzgar enerjisinin bileşik yıllık büyüme oranının yüzde 16 ila 20, fotovoltaik güneş (FG) bazlı üretimin bileşik yıllık büyüme oranının yüzde 25 ve konsantre güneş enerjisinin de bileşik yıllık büyüme oranının yaklaşık yüzde 40 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Söz konusu artışa ilişkin bazı kilit faktörlere, yenilenebilir enerjilerin ülkeler tarafından büyük ölçüde teşvik edilmesi, yenilenebilir projelerin artan karlılık oranı ve teknolojide verimliliği artırarak maliyetleri azaltan gelişmeler de dahil ediliyor.
www.dunyabulteni.net
18.02.2013