TÜBİTAKtan 81 ilde 112 üniversiteye “proje yapın” çağrısı
TÜBİTAK uzmanları, ulusal ve uluslararası araştırma destek programları ile bilim insanlarına yönelik verilen desteklerin tanıtılması amacıyla 81 ildeki 112 üniversiteye giderek 15 bin akademisyenle buluştu.
TÜBİTAK destek programlarının tanıtımı amacıyla TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) koordinasyonunda “Bilgilendirme ve Eğitim Toplantıları” aracılığıyla 81 ilde araştırmacılarla biraraya gelindi.
Toplantılarda, bilgilendirmelerin yanı sıra, araştırmacıların TÜBİTAKtan daha fazla faydalanabilmesi için proje hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda sunumlar gerçekleştirildi.
Bunun yanında, daha önce TÜBİTAKtan proje desteği almış bilim insanlarına programda yer verilerek, gerçekleştirdikleri sunumlarla tecrübelerini katılımcılarla paylaşmaları sağlandı.
Sunumlarda, “2011-2016 Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi” ve “2023 Hedefleri” yanı sıra bilim-teknoloji alanında dünya ve Türkiyeye ait istatistiklerle toplantının gerçekleştirildiği üniversiteye ait TÜBİTAK verileri katılımcılarla paylaşıldı. Sunumlar üst düzeyde TÜBİTAK yöneticileri ve bilimsel programlar uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Üniversitelere karne dağıttık
Üniversite gezileri hakkında bilgi veren ARDEB Başkanı Doç. Dr. Necati Demir, 81 ildeki 112 üniversiteye giderek TÜBİTAK ile üniversiteler arasında köprü kurduklarını söyledi.
Üniversitelerdeki araştırmacıların TÜBİTAK programlarından daha fazla yararlanmaları amacıyla ulusal ve uluslararası destekleri, TÜBİTAK birimlerinin çalışma alanlarını, yeni destek programlarını, bilim insanı desteklerini, Türkiye ve dünyaya ait bilim-teknoloji verilerini anlattıklarını ifade eden Demir, şöyle konuştu:
“Üniversitelerin TÜBİTAK karnesini paylaştık. Şimdiye kadar TÜBİTAKa yapılan başvurular ile verilen desteklerden yararlanan proje ve bilim insanı sayıları gibi bilgileri aktardık.
TÜBİTAKtan daha fazla yararlanmak ve daha fazla destek almak için nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgiler verdik. Proje değerlendirme süreçlerini ayrıntılı anlatarak, bu konuda şeffaflığa önem verdiğimizi belirttik. Toplantıların önemli bir ayrıntısı ise gittiğimiz üniversitelerde bizden destek alan öğretim üyelerine sunum yaptırdık. Bu işi nasıl başardıklarını anlatmalarını istedik. Çok başarılı sunumlar yapıldı. 200e yakın öğretim üyesi bizimle birlikte bu seminerlere katıldı.”
Geziler büyük ilgi gördü
Demir, 112 üniversiteye yönelik düzenledikleri gezilerin büyük ilgi gördüğünü vurguladı. Toplantıların rektör ve rektör yardımcılarının da katılımıyla çok verimli ve faydalı geçtiğini ifade eden Demir, yaptıkları anketlerde araştırmacıların, toplantıların kendileri için çok faydalı olduğunu belirttiklerini aktardı.
Necati Demir, ankete katılanların yüzde 89unun TÜBİTAK süreçlerinin şeffaf ve güvenilir olduğunu beyan ettiğini, “Toplantı sonrasında TÜBİTAK destek programlarına başvurmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların neredeyse tamamının (Yüzde 97.47) “evet” cevabı verdiğini aktardı.
“Proje başvuru sayıları artmaya başladı”
Toplantıların başarıyla tamamlandığını ve sonuçlarının şimdiden görülmeye başlandığını ifade eden Demir, en büyük dönüşümü proje sayısındaki artışla beklediklerini belirtti.
Ziyaret edilen üniversitelerin 2012 birinci dönem proje başvurularında yüzde 35lik bir artış görüldüğünü ve asıl artışı sonbahar döneminde beklediklerine dikkati çekti.
ARDEB Başkanı Demir, toplantıların verimli geçmesi ve üniversitelerle kurulan bağın güçlendirilmesi amacıyla gelecek dönemde benzer toplantıların devam edeceğini bildirdi.
Demir, bundan sonra talepler karşısında ve belli bilim alanlarında çeşitli branşlara yönelik toplantılar gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi."
www.hurriyet.com.tr / teknoloji
03.09.2012