Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri "Gürcistanda üretilen enerjinin yüzde 80i Azerbaycan, Rusya ve Türkiyeye ihraç ediliyor. Gürcistanda elektrik ihracatı serbest ve vergiden muaf. Bizden alacağınız elektrik enerjisi Türkiyede üretilmiş gibi olacak" dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiyenin 2020 de, yılda 450-500 milyar kilovat saat enerji talebi olacağını belirterek, bunun komşu ülkelerden temiz enerji kaynaklarından sağlanabilmesinin Türkiye için faydalı olacağını söyledi.
Eroğlu, Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri ile Çevre ve Orman Bakanlığında bir araya geldi.
Konuk Bakan Khetaguri, Gürcistanda elektrik enerjisinin özel sektör eliyle Hidro Elektrik Santrallerde (HES) üretildiğini, HES lerin de çoğunlukla Türk firmalar tarafından inşaa edildiğini ve işletildiğini bildirdi.
Türkiye ile Gürcistanın stratejik ortak olduğunu söyleyen Khetaguri, ülkesinde üretilen elektrik enerjisinin yüzde 20sinin Gürcistanın elektrik ihtiyacını karşıladığına işaret ederek, "Gürcistanda üretilen enerjinin yüzde 80 i Azerbaycan, Rusya ve Türkiyeye ihraç ediliyor. Gürcistanda elektrik ihracatı serbest ve vergiden muaf. Bizden alacağınız elektrik enerjisi Türkiyede üretilmiş gibi olacak. Gürcistan, yılda ürettiği yaklaşık 100 milyar kilovat saat elektrik enerjisinin 80 milyar kilovat saatini Türkiyeye verebilir" dedi.
Khetaguri, Türkiyenin, Ardahanda doğan ve Gürcistandan geçerek Azerbaycanda Aras Nehri ile birleşip Hazara dökülen Kura Nehrinin fazla suyunun Çoruh Nehrine aktarılmasına yönelik projesi olduğunu hatırlatarak, Kura nehrinin fazla suyunun Çoruha aktarılmamasını istedi. Konuk Bakan "Çoruhta üretilecek enerji yerine, Kura Nehrinde üretilen enerjinin yüzde 80 ini Türkiyeye aktaralım. Gürcistanın Türkiye sınırına yakın bölgelerinde yaşayanlar Kura Nehrinin suyunun aktarılmasına çok tepkili" diye konuştu.
KURANIN SUYUNUN YÜZDE 25 i ÇORUHA AKACAK
Bakan Eroğlu da Gürcistandaki hidroelektrik enerji potansiyelinin kullanılmasını desteklediklerini ve hidroelektriğin temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olması nedeniyle küresel ısınmayla mücadelede çok önemli olduğunu söyledi.
Gürcistan ile Türkiye arasında su kullanımı konusunda bir çalışma grubu kurulmasını isteyen Eroğlu, su kullanımı konusunda geçmişte Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşmalarına sadık kalındığını söyledi. Türkiyenin çok hızla geliştiğine işaret eden Eroğlu, "Türkiyenin 2020 de, yılda 450-500 milyar kilovat saat enerji talebi olacak. Bunu mutlaka komşu ülkelerden temiz enerji kaynaklarından sağlayabilirsek, bizim için faydalı olur" dedi.
Eroğlu, Gürtürk HES projesinin Gürcistan-Türkiye sınırında olduğunu hatırlatarak, "Gürcistan tarafında HES yapıldığı takdirde, bizim HES in yapılma ihtimali ortadan kalkıyor. Bu bizim için kayıp oluyor. Ama oturup değerlendirebiliriz. Ortak menfaatlerimizi azami kılacak çözüm bizim için de uygundur" diyerek, Kura nehrine ilişkin de şunları söyledi:
"Karların erimesiyle bazı mevsimlerde Kura Nehrinden kaynaklanan sel baskınları yaşanıyor. Taşkınları önlemek için Kura Nehrinden Çoruha su aktarılması düşüncesi proje aşamasında. Proje kapsamında Kura Nehrinin suyunun yüzde 25 inden daha az bir kısmının aktarılması düşünülüyor."
Bakan Eroğlu, konuşmaların ardından Gürcistanlı Bakan Khetaguriye porselen tabak hediye etti.
AA / Ankara
26.01.2011