Temiz enerjinin gelecekteki rolü artacak
"2016 Global Enerji Senaryoları" raporuna göre günümüzde elektrik üzeriminde yüzde 4 olan güneş ve rüzgar enerjisinin payı, 2060ta yüzde 39a yükselecek.
Dünya Enerji Konseyi, Accenture Strategy ve Paul Scherrer Enstitüsü ile hazırladığı ‘2016 Global Enerji Senaryoları’ raporunu yayınladı.
Rapora göre, 2060 itibarıyla elektrik talebi bugünkünün iki katı olacak. Günümüzde elektrik üretiminde yaklaşık yüzde 4 oranında kullanılan güneş ve rüzgar enerjisi ise en fazla büyümenin kaydedileceği alanlar. 2060’ta güneş ve rüzgar enerjisinin, elektrik üretimindeki payı yüzde 20 ile yüzde 39 arasında seyredecek. Diğer yandan doğalgazın istikrarlı yükselişi devam edecek. Raporda enerjinin geleceğine yönelik üç senaryo yer alıyor. “Bitmemiş Senfoni”, “Modern Caz” ve “Hard Rock” olarak adlandırılan tüm bu senaryolarda, enerjide yaşanabilecek değişimler ele alınıyor. Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Accenture Strategy Direktörü Nuri Demirdöven, “2060’a kadar tüm senaryolarda doğalgaz talebinde artış var. Gaz her senaryoda kârlı” dedi. Demirdöven, rapordaki öngörülere yönelik özetle şunları söyledi:
“2035-2045 arasında petrol talebinin zirve yaparak inişe geçmesi bekleniyor. Hangi senaryo olursa olsun, lider enerji kuruluşlarının, yeni koşullara en çabuk uyum sağlayan ve şu iki belirleyici adımı atanlar olacağını öngörüyoruz: 1) Enerji portföylerinin dengesini yeniden yapılandıranlar, 2) Yönetim ve calışma biçimlerini ve buna dair organizasyonlarını hem dijital, hem iş teknolojilerinden yararlanarak yeniden yapılandıranlar.” Çalışmaya göre, şimdiye dek yapılan hesapların aksine, kişi başına enerji talebi 2030’a kadar azalacak. Rapora göre, fosil olmayan enerji kaynaklarındaki büyüme 2060 yılına kadar elektrik üretimine hükmedecek. Güneş ve rüzgar, 2060’da daha yüksek paya sahip olacak.
www.borsagundem.com
24.10.2016