Tarımda sübvansiyonlu kredilerde iyileştirme …
Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatifleri aracılığı ile yüzde 25’ten yüzde 100’e kadar varan sübvansiyon ile kullandırılan tarımsal kredilerde iyileştirme yapıldı.
Tarımsal işletmelerinde, güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edelin “ yeşil enerji ”yi kullanan üreticilere, sübvansiyon oranları 10 puan artırılarak uygulanacak. Bu durumda sübvansiyon oranları yüzde 35 - 70’e çıkıyor.
DAMLA SULAMAYA 0 FAİZLİ KREDİYE DEVAM
Damla sulama yatırımlarında sıfır faizli kredi uygulaması devam edecek.
Tarla içi modern basınçlı sulama sistemleri (damla sulama, yağmurlama sulama) yatırımlarında yüzde 100, derin kuyu açılması gibi diğer sulama sistemleri yatırımlarında yüzde 60 sübvansiyon uygulaması bu yıl da sürecek.
Traktör ve biçerdöver hariç tarımsal mekanizasyon yatırımlarında yüzde 40 olan sübvansiyon oranı yüzde 50’ye çıkarıldı.
İhracatı yapılan doğal çiçek soğanlarının üretimi için yüzde 50 sübvansiyon ile işletme ve yatırım kredisi verilmeye devam edilecek.
Kontrollü örtü altı tarımı ile tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinde işletme ve yatırım kredilerinde sübvansiyon oranları da yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükseltildi.
Diğer işletme ve yatırım kredilerinde yüzde 25 sübvansiyon uygulanmaya devam edilecek.
Ziraat Bankası’nın tarımsal kredilerde faiz oranının yüzde 13 olduğu dikkate alınırsa, çiftçi yüzde 25 sübvansiyonlu kredileri yüzde 9,75, yüzde 40 sübvansiyonlu kredileri yüzde 7,8, yüzde 50 sübvansiyonlu kredileri yüzde 6,5, yüzde 60 faizli kredileri yüzde 5,2 faiz ile kullanabilecek. Yüzde 100 sübvansiyonlu damla ve yağmurlama sulama sistemleri kredilerinde ise faiz uygulanmıyor.
YEŞİL ENERJİ KULLANANA 10 PUAN FAZLADAN SÜBVANSİYON
Ziraat Bankası ve TKK, bu kapsamda kendi iştiraki olan tüzel kişilere sübvansiyonlu kredi kullandıramayacak. Tarımsal işletmelerinde; güneş, rüzgar, jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen “ Yeşil Enerji ”yi kullanan üreticilere, kredi konuları itibarıyla uygulanan indirim oranlarının 10 puan fazlası uygulanacak.
Bu karar kapsamında, banka ya da TKK tarafından bir gerçek ve/veya tüzel kişiye hayvansal üretim ve kontrollü örtü altı tarımı konularında azami 7,5 milyon lira, iyi tarım uygulamaları, organik tarım, tohum, fide, fidan üretimi / kullanımı, Ar-Ge, su ürünleri yetiştiriciliği, büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği, tavukçuluk, tarımsal sulama, tarımsal mekanizasyon, ihracatı yapılan doğal çiçek soğanlarının üretimi, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği konularında azami 1,5 milyon lira; diğer işletme ve yatırım kredilerinde ise azami 500 bin liraya kadar kredi açılabilecek.
Mevcut kurulu işletmelerin satın alınmasına yönelik olarak kullandırılacak kredilerde, satın alınacak işletmenin faaliyet konusu itibarıyla öngörülen indirim oranları ve azami kredi miktarları dikkate alınacak.
Karar kapsamında açılacak kredilerin vadeleri işletme kredilerinde 18 aydan 24 aya, yatırım kredilerinde 5 yıldan 7 yıla kadar olabilecek. Diğer işletme ve yatırım kredileri dışında kredi kullandırımlarında konularına göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığınca ortaklaşa hazırlanacak ve Resmi Gazete;de yayımlanacak tebliğde belirlenecek teknik kıstaslar esas alınacak.
www.milliyet.com.tr / 29 Ocak 2010