Tarımda Elektrik Sorununa Kökten Çözüm
Şanlıurfada hasat sonrasında tarlada kalan bitki atık ve artıklar, elektrik enerjisinin üretimi için çiftçilere umut ışığı oldu.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ve Karacadağ Kalkınma Ajansı koordinesiyle ŞUTSOda düzenlenen ve Vali Yardımcısı Mehmet Keklik ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı E.Sabri Ertekin, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Badıllı, Murat İmamoğlu, Meclis Üyeleri Vedat Polat, Halil Peltek, Genel Sekreter Faruk Yaşar, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ateş, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Karacadağ Kalkınma Ajansından Uzman Halil Çakallı, İlçe Ziraat Odaları Başkanları, Sulama Birliği Başkanları ve üreticilerin katıldığı bilgilendirme toplantısında Biyokütle Yakıt ile çok düşük maliyetli elektrik enerjisi üretilebileceğinin detayları anlatıldı.
Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji fiyatlarının yüksek olması çiftçileri çeşitli ALTERNATİFLER üretmeye iterken tarlada atıl durumda olan ve yakacak dışında hiçbir şekilde değerlendirilemeyen tarımsal atıklardan pamuk çalısı ve mısır sapı çiftçilere kurtuluş yolu olacak gibi. Bölgede büyük problem olan elektrik kesintileri, yüksek fiyatlar ve sulamama yapılmamasından kaynaklanan sorunlar sebebiyle sekteye uğrayan tarımsal faaliyetler için, tarımsal atıklardan elde edilen Biyokütle Yakıt ile çok düşük maliyetli elektrik enerjisi üretilecek.
BİYOKÜTLE YAKIT NEDİR?
ŞUTSO Biyakütle yakıtın tarımda kullanımını şu ifadelerle aktardı: "Tarımsal Üretimde hasat sonrasında tarlada kalan bitki atık ve artıkları Biyokütle Yakıt olarak adlandırılıyor. Tarımsal artık ve atıklar, tarladan uzaklaştırılması gereken maddeler arasında yer alıyor. Toprak sahibi bu maddeleri çeşitli yöntemler kullanarak, para ve zaman harcayarak, tarladan uzaklaştırılıyor. Ayrıca, sulama işleri için de yoğun elektrik kullanmak gerekmektedir. Dolayısıyla gerek giderler gerekse elektrik temini bakımlarından tarımsal atıklardan elektrik üretimi, çiftçilerimiz ve tarımsal üretim yapan üreticilerimiz için ekonomik bir çözüm oluşturabilmektedir.
ELEKTRİK MALİYETİNDE ETKİSİ NE?
Bilindiği gibi elektrik üretiminde; kömür, akaryakıtlar, doğalgaz, hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal enerji çeşitleri kullanılmaktadır. Doğalgaz, akaryakıt ve kömür elektrik maliyetini belirleyen pahalı yakıtlardır. Elektrik üretimi maliyetinin tamamına yakını yakıt giderlerinden oluşmaktadır. Ancak Biyokütle yakıtlar ise, ticari değeri olmayan atıklardır. Bu nedenle atıklardan elektrik üretiminin maliyeti diğerlerine göre daha düşüktür."
ELEKTRİK ENERJİSİ SORUNUNA KÖKTEN ÇÖZÜM
Başkan Ertekin ayrıca elektrik enerjisi sorununa kökten çözüm olabileceğini savunduğu önerisinin detaylarını aktardı. Başkan E. Sabri Ertekin şöyle devam etti: "Bizim oldukça önemli bir güneş enerjisi potansiyelimiz var, bu potansiyelimizi, 20 MW Konsantre Güneş Enerjisi + Biyokütle enerji sistemini kurarak ile kullanabilirsek, hem enerji problemimiz ortadan kalkar hem de enerji ithalatımızın önemli bir kısmını önlemiş oluruz. Ayrıca bu sistem %90 yerli malzemeyle yapılabilir, Bitkisel artıkları (pamuk ve mısır sapı) kullandığı ve ısı deposu olduğu için yaz, kış, gece, gündüz elektriği kesintisiz üretebilir, Bu enerji hem tüm tarım alanlarının sulanmasında hem de sanayiye elektrik vermede kullanılabilir. Elektriğe verilen desteğin 3 yıllık bedeliyle finanse edilebilir, aynı zamanda doğal gaz ithalatını azaltır. 20 MWsı 105 MWlık fotovoltaik kadar enerji üretir aynı fiyata mal olur kesintisiz enerji üretir. %50 devlet desteğiyle bölgenin enerji sorunu kökten çözülür, sulamada kullanılan enerji üçte birine düşer. Çiftçi rahat eder rekabetçi enerjiye kavuşur" dedi. (Kaynak: Gazeteipekyol)
www.haberler.com
16 Şubat 2015