Bakan Yıldız, AA Enerji Masasına konuk oldu
Anadolu Ajansının (AA) kurduğu "AA Enerji Masası"nın açılışını gerçekleştiren ve ilk konuğu olan Yıldız, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Güneş hücresi üretiminde yerli şartı
Türkiyenin bir yıl içerisinde 2 bin 200 saat güneş ışınlarını alan bölgeleri bulunduğunu vurgulayan Yıldız, güneş çiftliklerini tarım arazilerinin üzerine kurmayı düşünmediklerini ancak çiftçilerin kendi tarlalarını sulayabilecek çiftlikler kurabileceklerini söyledi. Konyadaki güneş çiftliğinin kurulmasında güneş hücrelerinin (solar cell) yerli olması şartı koyacaklarını bildiren Yıldız, Türkiyenin yerli üretilmesi halinde uygulanan teşvik ve sübvansiyon rakamlarının yatırımcı lehine olacağını vurguladı. Yıldız, "Güneş enerjisinde yerli üretim çok ciddi miktarlarda başladı. 8 büyük güneş fabrikası üretmeye başladı. Ancak o celller ithal olarak geliyor. 2018e kadar güneşle alakalı çok ciddi yatırımları inşallah Türkiyede görmüş olacağız" ifadelerini kullandı.
"Rüzgar santrallerine yönelik çalışmalar hız kesmeyecek"
Konyada kurulacak dünyanın en büyük güneş çiftliği projesine ilişkin soruya karşılık Yıldız, Türkiyenin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin AB ülkeleri ortalamasının daha üzerinde olduğunu söyledi. Rüzgar santrallerinin, ülkenin kurulu gücünün yüzde 5ine ulaştığını bildiren Yıldız, bunun sevindirici olduğunu ancak yeterli olmadığını söyledi.
Yıldız, "Biz önümüzdeki yıl rüzgar santrallerinden elde edilen elektriği doğalgazdan elde etmiş olsaydık 1 milyar dolar daha fazla doğalgaz ithalatı yapmış olacaktık. Geçen yıl bu 600 milyon dolar civarındaydı. Önümüzdeki yıl kurulan rüzgar santralleriyle beraber 1 milyar dolarlık bir ithalatın önüne geçmiş olacağız. Bu çok ciddi, önemli bir rakam. O yüzden bu çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" diye konuştu. ANKARA (AA)
www.trtturk.com / ajanstan haberler
26 Eylül 2014