Hindistan`ın elektriğe erişim sorununa kömür çare değil
400 milyon kişinin elektrik erişiminin olmadığı Hindistan`da çözüm olarak gösterilen kömür santrallerinin çare olmadığı ifade edildi.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ve Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) işbirliğiyle düzenlenen `Çin ve Hindistan`ın İklim Politikaları ve Türkiye`ye Etkisi` isimli panelde konuşan Hindistan Vasudha Vakfı`ndan Srinivas Krishnaswamy, Hindistan`da elektrik erişim sorununa çare olarak gösterilen kömür santrallerinin bugüne kadar bir fayda sağlamadığını, çözümün yenilenebilir enerjide olduğunu belirtti.
Vakıf tarafından hazırlanan `Kömür neden her zaman kral değildir?` başlıklı Rapordaki bilgileri paylaşan Krishnaswamy, kömürün tüm enerji kaynaklarından daha pahalı olduğuna dikkat çekti.
Enerjiye erişimde kömürün rolünü değerlendiren Krishnaswamy, "Hindistan nüfusunun yüzde 37`si günde 1.5 Dolar`ın altında gelire sahip. Hindistan, Birleşmiş Milletler`in İnsani Gelişmişlik Sıralaması`nda alt sıralarda yer alıyor. Elektriğe erişim ve insani gelişmişlik endeksi arasında yüksek bir bağlantı var. Enerjiye erişim sorununun çözülmesi gelişmişlik açısından kilit öneme sahip. Ancak, hükümetin kömür ve konvansiyonel enerji kaynaklarına aşırı düşkünlüğü nedeniyle enerjiye erişim sorunu kronik hale geldi. Çözüm ise merkezi olmayan yenilenebilir enerji sistemlerinin yaygınlaşmasından geçiyor" dedi.
Hindistan`da 2022 yılına kadar herkesin kesintisiz elektrik enerjisine ulaşımını sağlamak için rüzgar, güneş ve biyokütleye dayalı yenilenebilir enerjide 175 GW üretim kapasitesine ulaşma hedefini başarması gerektiğini belirtti.
Krishnaswamy ayrıca, 2017 yılına kadar 100 şehirde evlerde LED lamba kullanımına geçilmesini ve böylece enerji tasarrufu da sağlamayı hedeflediklerini ifade etti. Bu hedeflere ulaşılması, fosil yakıt bağımlılığının kırılması ve elektriğe erişim sorununun aşılmasını sağlayabilecek.
Hindistan`ın 2022 yılı için rüzgar ve güneş enerjisi hedefi, Türkiye`nin 2023 yılı hedefinin neredeyse 10 katı. Sabiha KÖTEK
http://enerjigunlugu.net
17.09.2015