Türkiye atacağı adımları belirliyor …
Türkiye, Ulusal İklim Değişikliği Stratejisi çerçevesinde gaz salınımını azaltmayı hedefliyor ancak bu miktar Kopenhagdaki zirve sonunda belli olacak.
Kopenhagda düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Konferansında ülkelerin sera gazı salınımlarını ne kadar kısıtlayacağı tartışılıyor.
Kopenhag Zirvesinde, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadelesini yönlendirecek belgenin hazırlanması çalışmaları sürüyor.
Zirveye 150ye yakın temsilci ile katılan Türkiye, " İklim değişikliği Ulusal Stratejisi " çerçevesinde iklim müzakerelerinde yer alıyor.
Buna göre, 2020 yılına kadar, elektrik enerjisindeki yenilenebilir enerji payının yüzde 25e çıkarılması hedefleniyor.
Böylece, yalnızca rüzgar enerjisinden 2020 yılına kadar 75 milyon ton karbondioksit salınımı önlenebilecek.
Ayrıca, 4 yılda 2,3 milyon hektar alan ağaçlandırılacak. Bu alanlar mevcut ormanlarla birleştiğinde, 2020 yılına kadar 181 milyon ton karbonun tutulması öngörülüyor.
Öte yandan, Türkiye 2007 yılında Birleşmiş Milletlere verdiği ulusal bildirim raporunda, 2020 yılına kadar sera gazını yüzde 11 oranında azaltabileceğini bildirmişti.
2007 yılında atmosfere salınan sera gazı Türkiyede kişi başına 5,3 ton iken, Amerika Birleşik Devletlerinde 19,1 ton olarak gerçekleşti.
Kopenhagta yürütülen müzakerelerde ise gelişmelere ve diğer ülkelerin taahhütlerine bağlı olarak Türkiyenin açıklayabileceği oran üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiyenin mutlak bir azaltım hedefi almadığını, ancak ulusal programlar çerçevesinde azaltım sağlayarak model teşkil edeceğini söyledi.
Türkiye, azaltım ve mali yükümlülükleri bulunan ülkeler ile aynı kategoride yer almak istemiyor.
www.trt.net.tr / haber / 12 Aralık 2009
-.-
Ne suçumuz var ne günahımız …
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Dünya İklim Zirvesi’nde Türkiye’nin de eleştirilerden nasibini almasını haksızlık olarak nitelendirdi. Eroğlu, “ Ozon için önlem aldık, eleştirileri hak etmiyoruz, en çok gazı ABD salıyor ” dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “ AB yönetmeliklerin büyük çoğunluğunu çıkardık. Ozonu delen kimyasallar konusunda yüzde yüz sonuç aldık. Şu anda Türkiye’de ozon tabakasını delen madde yok. Ne suçumuz var, ne de günahımız” dedi. Eroğlu, yapılan çalışmalar konusunda şunları söyledi : “ Biz eleştirileri hak etmiyoruz. En fazla gaz salınımı yapan ülkelerin başında ABD ve Çin geliyor. sadece ABD tek başına yüzde 30’undan sorumlu. Türkiye toplam içindeki oranı binde 4. ”
“ Ağustos ayında Kyoto anlaşmasına taraf olduğumuzda, bazı bakanlıklar sözleşmenin Türkiye’ye 250 milyon dolarlık bir yük getireceğini açıkladı. Ben de DPT’ye ‘Kyoto’nun maliyeti ne olacak bir çalışma yapın’ dedim. Bu kadar olduğunu sanmıyorum. Ayrıca biz ülke olarak sera gazı artımında indirimin yapacağız gibi bir taahhüt vermedik. Biz artışta azaltım yapacağız. 2020 yıl yılında Türkiye’deki emisyonun 700 milyar metreküp olması planlanıyor. ”
“ Her bakanlık kendine göre çalışıyor. Çevre Bakanlığı olarak, ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarını destekliyoruz. 61 tane HES’in temelini attık. 24 HES hazır durumda. Başbakan bunların açılışının 27 Aralık’ta İstanbul Haliç’ten bir düğmeye basarak yapacak. ”
“ Enerji Bakanlığı, Enerji verimliği kapsamında bakanlıklardaki ampüller değiştirildi. Nükleer ve rüzgar enerjisine yöneliniyor. Bayındırlık Bakanlığı, binaların izolasyonu için çalışma yapıyor. ”
www.hurriyet.com.tr / 12.12.2009
-.-
VEYSEL EROĞLU
Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili
AFYONKARAHİSAR
Veysel Eroğlu, 18 Ağustos 1948de Afyonkarahisar Şuhutta doğdu. Babasının adı İbrahim, annesinin adı Eminedir. Öğretim Üyesi; İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. Doktorasını İTÜde tamamladı. Hollanda Delftde araştırmalar yaptı. 1984de doçent, 1991de profesör oldu. İTÜ İnşaat Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği, Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı, İSKİ Genel Müdürlüğü, İSTAÇ, KİPTAŞ, BİMTAŞ, HAMİDİYE, İSFALT AŞ, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞde Yönetim Kurulu Başkanlığı, İGDAŞda Yönetim Kurulu Üyeliği ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yaptı. BEDAŞ, AYEDAŞ, TEMSAN Yönetim Kurulu Üyeliklerinde bulundu. Su Vakfı kurucusu ve mütevelli heyet üyesi olup, Dünya Su Konseyi guvernörüdür. 45i yabancı dilde olmak üzere 350nin üzerinde kitap, ilmi makale, tebliğ ve mesleki teknik raporları yayınlandı. 60. Hükümette Çevre ve Orman Bakanlığı görevini üstlendi. İyi düzeyde İngilizce bilen Eroğlu, evli ve 4 çocuk babasıdır.
www.tbmm.gov.tr / Aralık 2009