Temiz Enerjide Hızla Gelişen Sektör: Destek Bataryaları
Frost & Sullivanın analizine göre enerji pazarında karbondioksit emisyonunu azaltmaya ve yenilenebilir enerjinin katkısını artırmaya çalışan Batı Avrupa ülkeleri, enerji depolama yöntemlerini destekleyen kararlı politikalara öncülük ediyorlar. Bu alanda Batı Avrupa ülkelerinin, izin verilen emisyon değerlerine ulaşmak için gösterdiği çaba, daha iyi bir enerji yönetimi ihtiyacını ortaya çıkarıyor ve bu da destek uygulamalarında batarya talebi artışına neden oluyor.
2010 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık kuruluşlarından Frost & Sullivan, Türkiye’de hazırladığı başta enerji, otomotiv, savunma ve sağlık olmak üzere çeşitli sektörlerde uzun vadeli pazar öngörülerini de kapsayan raporlarıyla uluslararası şirketlerin ve yatırım fonlarının Türkiye’deki faaliyetlerine yardımcı olmanın yanı sıra farklı sektörlerde birçok Türk firmasına özel araştırma ve danışmanlık hizmetleri vererek iç ve dış pazarlarda büyümelerine yardımcı olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Frost & Sullivan, Türkiye için de önem taşıyan yenilenebilir enerji sektörünün destek bataryaları pazarında yaşanan gelişmeleri masaya yatırıyor.
Beş yılda yüzde 500e yakın büyüme
Frost & Sullivanın yenilenebilir enerji ile ilgili olarak gerçekleştirdiği "Avrupa Destek Bataryası Pazarı" başlıklı yeni analizine göre 2010 yılı itibariyle Avrupada 126.4 milyon dolar olarak gerçekleşen destek bataryası pazarı, 2015 yılında 564.9 milyon dolar düzeyinde gerçekleşecek.
Halen Avrupa yeterli miktarda enerji üretse de elektriğin kalitesi istenen düzeyde bulunmuyor. Sık yaşanan dalgalanmalar, voltaj düşüklükleri ve kesintiler, özellikle akıllı şebekelerde yedekleme ve şebeke stabilizasyonu uygulamaları için destek bataryalarını gerekli kılıyor. Mikro şebekeleri ve akıllı şebekeleri kurma ve uygulama ihtiyacının destek bataryalarına olan talebi artırdığını belirten Frost & Sullivan Endüstri Müdürü Suba Arunkumar, destek bataryalarının elektrikli taşıtları şarj etmeye mahsus altyapının geliştirilmesini ve akıllı şebekelerin uygulanmasını mümkün kıldığının altını çiziyor.
Hem çevreci hem ekonomik
Bataryalar ayrıca yeni nesil enerji üretim santrali kurma ihtiyacını azaltarak işletmelerin maliyet tasarrufu yapmalarına yardımcı oluyor. Bununla birlikte, bataryalar elektriğin verimli şekilde kullanılmasını sağlayarak yakıt tüketimini de azaltıyor. Halihazırda kurşun asitli bataryalar tek düşük maliyetli kimyasallar olarak öne çıkıyor. Ancak diğer kimyasallarla karşılaştıklarında enerji yoğunlukları ve performansları yetersiz kalıyor.
Öte yandan, daha etkili kimyasalları yaygın olarak kullanmak aşırı maliyetli bir çözüm oluyor. Bilim adamları henüz tüm uygulamalarında kullanılabilecek bir yapı geliştiremediğinden nihai kullanıcıların daha büyük yatırımları üstlenmesi gerekiyor.
Daha gelişmiş bataryalara ihtiyaç var
Bu alanda yeni teknolojik gelişmeler kaydedildikçe, piyasa katılımcıları, enerji üretimini çevre dostu yenilenebilir kaynaklarla artırmak isteyen Batı Avrupa ülkelerinin taleplerinin büyük bir bölümüne cevap verebilecek. Bunun için işletmelerin, üretilen enerjiyi depolayabilecek ve bunları şebekeye verebilecek bataryalara ihtiyaçları olacak. Batı Avrupa ülkelerindeki gelişmiş elektronik cihazların ve teknik olarak ileri yaşam tarzlarının elektrik talebini artırdığını belirten Frost & Sullivan Endüstri Müdürü Suba Arunkumar, destek bataryalarının etkin enerji yönetimi sağlayarak enerji üretimini hızlandıracağı ve talebe cevap vereceğinin altını çiziyor. (Basın Bülteni)
www.sirkethaberleri.com
24.03.2012