Lojistik firmaları enerji depolayacak
Türk lojistik firmalarının enerji sektörüne yönelik yatırımları hızla artıyor. Firmalar, milyonlarca dolar yatırdıkları ekipmanları ve uzman kadrolarıyla artık Türkiye bağlantılı olmayan enerji projelerini de dünyanın bir ucundan diğer ucuna taşıyor.
Türkiye ve çevre ülkelerdeki enerji projeleri bu alana yönelik lojistik ihtiyacını da artırdı. Birçok Türk lojistik firması bünyesinde bu alana özel departman kurarken, bazı firmalar ise rotasını tamamen enerji lojistiğine çevirdi. Dev enerji projelerini taşımak için milyonlarca dolarlık ekipman yatırımı yapan firmalar, yurtdışındaki projelerde söz sahibi olabilmek için Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere birbiri ardına yeni ofisler açıyor. Sektör temsilcilerine göre bu alanda uzmanlaşan firmalarımızın artık Avrupalı devlerden hiçbir eksiği yok.
Enerji lojistiği kapsamında akaryakıt ürünleri, petrol arama ekipmanları, doğalgaz, hidroelektrik, termik ve yenilenebilir enerji santralleri taşımaları yapan firmalar, santrallerin yapımı bittikten sonra da yedek parça standart malzemeleri taşıyor. Firmalar sadece taşıma değil mühendis kadrosuyla projelerin montajını da yapıyor. Sektör temsilcileri, enerji lojistiğini de içine alan proje taşımacılığının Türkiye’de her yıl yaklaşık yüzde 10 büyüdüğünü belirtiyor. Türkiye’de enerji lojistiği büyüklüğünün yıllık yaklaşık 150 milyon euro olduğu tahmin ediliyor. Önümüzdeki 5 yılda bu rakamın 500 milyon euroluk bir hacime ulaşması bekleniyor.
En fazla yatırım K.Irak’a
Hareket, Ulustrans, Kıta gibi enerji ve proje taşımacılığı alanında uzmanlaşan firmalarımızın bu alandaki yatırımları da büyüyor. Bu firmalarımızın Türkiye’deki projelerin yanı sıra yurtdışındaki projelerde de etkinliği giderek artıyor. Ortadoğu ülkeleri, BDT ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler ise enerji lojistiği alanında Türk firmalarının güçlü olduğu pazarlar. Kuzey Irak, Türk firmalarının en fazla yatırım yaptığı ülke olması açısından ayrı bir önem taşıyor. Aynı anda 7 rüzgar enerji santrali şantiyesine taşıma, vinç ve montaj hizmeti verebilecek kapasiteye ulaşan Hareket Taşımacılık, bugüne kadar 45 projede 1561 MW’lik kurulum gerçekleştirdi. Firma son 4 yılda bu alana toplam 50 milyon euro yatırdı. Tüpraş’ın İzmit’teki yeni rafineri projesinde 8 ay gibi kısa bir sürede 300 bin cbm’in üzerinde malzemenin tüm liman operasyonu ve şantiyeye kadar olan taşımalarını gerçekleştiren Kıta, ABD’den Tataristan’a da enerji santrali taşıdı. Şirket şimdi ise bir Fransız enerji devi için Riyad’dan Portekiz’e yüklü miktarda malzeme taşıyor. Kuzey Irak’ta başta sismik cihazlar olmak üzere petrol aramalarında kullanılan ekipmanların lojistiğini gerçekleştiren Ulustrans, bölgede liderliğe oynuyor. Catoni de ortadoğu’daki projelerde daha fazla söz sahibi olmak için Irak’ta ofis açan Türk firmaları arasında.
Türk firmalarının enerji ve proje taşımacılığında bölgedeki etkinliğinin giderek arttığına dikkat çeken Hareket Proje’nin Genel Müdürü Engin Kuzucu, “Bölgemizde yapılan projelerde bizim gibi başarılı Türk firmaları tercih ediliyor" dedi. Kıta lojistik Genel Müdürü Emre Eldener ise Türk lojistik firmalarının bölgede çok aktif olduğunu ve önümüzdeki süreçte Afrika’da da Türk firmalarının güçleneceğini söyledi. Uzmanlar Türkiyenin enerjide lojistik üs olabiliceğini vurguluyor.
AYSEL YÜCEL, İSTANBUL / www.dunya.com
14 Temmuz 2014