2020`de elektrikte yenilenebilirin payı %26 olacak
Uluslararası Enerji Ajansı`nın bir raporuna göre, 2020 yılında dünya elektriğinin yüzde 26’sı yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Orta Vadeli Yenilenebilir Enerji Piyasaları Raporunda, politika belirsizlikleri ve iletim ağına entegrasyon riskleri nedeniyle önümüzdeki beş yılda global yenilebilir enerji gelişiminde bir yavaşlama olacağını ve bu çerçevede 2020 yılında dünya elektrik üretiminin yüzde 26’sının yenilenebilir kaynaklardan üretilmesini beklediklerini bildirdi.
2013’TE ELEKTRİĞİN YÜZDE 22’Sİ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN
Raporda 2013 yılında rüzgar, güneş ve hidroenerjinin güçlü büyüdüğü ve dünya elektrik üretiminin doğalgaza eşit düzeyde neredeyse yüzde 22’sinin bu kaynaklardan üretildiğine dikkat çekilerek, önümüzdeki beş yılda bu trendin sürmeyeceği, global yenilebilir enerji gelişiminde bir yavaşlama olacağı belirtildi.
BÜYÜME TAHMİNİ GERİYE ÇEKİLDİ
IEA ayrıca, 2020 yılına kadarki süreçte yenilenebilir elektrik enerjisi üretiminde büyüme tahminini yüzde 6`dan 5,4`e çekti ve 2020`de yenilenebilir enerji üretiminin 7.310 TWh olacağı tahmininde bulundu.
2018 için tahmin 5.505 TWh olurken, geçen yıl bu rakam 6.850 TWh seviyesindeydi.
OECD ÜYESİ OLMAYAN ÜLKELER YENİLENEBİLİRDE HIZLI BÜYÜDÜ
Şu anda elektrik talebindeki artış oranı yüzde 35 olan ancak çok hızlı artış kaydeden OECD üyesi olmayan ülkelerde, enerji çeşitlendirme ihtiyacı ve Çin’de olduğu gibi hava kirliliğine karşı önlem alma girişimleri sonucunda yenilenebilir enerji neredeyse yüzde 70 büyüme kaydetti.
OECD ÜLKELERİNDE YAVAŞLAMA FAZLA OLACAK
Yüzde 80 oranında yenilenebilir enerji üreten OECD ülkelerinde ise düşük talep ve önemli piyasalardaki artan politik riskler nedeniyle yenilenebilir enerji üretiminin yavaşlayacağı kaydedildi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI GÖRÜNÜMÜ
EIA ilk defa yıllık raporunda yenilenebilir enerji yatırımları görünümü sundu. Buna göre, 2020 yılında kadar yenilenebilir enerjide ortalama yılda 230 milyar dolarlık yeni yatırım yapılacak. Bu da 2013 yılında gerçekleştirilen 250 milyar dolarlık yatırım tutarının altında bir rakam.
YAVAŞLAMA BEKLENTİSİNDEKİ İSTİSNALAR
Raporda, dünya genelinde 2014 sonrası beklenen yavaşlama ile ters gelişmeler yaşayan bazı ülkelerden de bahsediliyor. Buna da, kaynak zenginliği ve iyi finansal koşullar nedeniyle rüzgar enerjisi ihalelerinin doğalgaz santrali ihalelerini geçtiği Brezilya ile yüksek elektrik fiyatları ve güçlü güneş enerjisi nedeniyle güneş enerjisi sektörünün geliştiği Kuzey Şili örnekleri veriliyor.
Aynı zamanda, taşımacılıkta biyoyakıt kullanımının ve ısıtmada yenilenebilir kaynakların kullanımının arttığına da dikkat çekiliyor.
Henüz fosil yakıtların ağırlıkta olduğu ve dünya enerji tüketiminin yarısını oluşturan ısıtma-soğutmaalanında 2020 yılına kadar yüzde 25 büyümesi beklenen yenilenebilir kaynakların payı sadece yüzde 9 olacağı tahmin ediliyor. Bu oran 2013 yılında yüzde 8 olarak gerçekleşti.
Çeviri-Derleme : Sabiha KÖTEK / Enerji Günlüğü
http://enerjigunlugu.net
02 Eylül 2014