EPDK, krizin etkilerini azaltmak için sivil toplum kuruluşlarıyla görüşecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), küresel finansal krizin enerji sektörüne ve reel ekonomiye olumsuz etkilerini azaltmak için sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelecek.
2008 yılını değerlendirmek ve yeni yıl hedeflerini anlatmak için dün basın mensuplarıyla bir araya gelen Kurul Başkanı Hasan Köktaş, küresel mali krizin 2009da kendini daha da ağır şekilde hissettireceğini söyledi. Köktaşa göre bu durum, enerji sektörünü ve dolayısıyla da reel ekonomiyi ciddi şekilde etkileyecek. Muhtemel etkileri azaltmak amacıyla harekete geçeceklerini belirten Köktaş, "14 Ocaktan itibaren özel sektörle buluşma toplantılarımız olacak. Bu toplantılarda krizin olumsuz etkilerini sektörümüz üzerinde nasıl daha azaltabilirizin çalışmasını yapacağız." dedi. Görüşmelere, sektör kuruluşlarından tüketici derneklerine kadar temsil kabiliyeti yüksek pek çok sivil toplum kuruluşu katılacak.
Öte yandan EPDK, 2009u yenilenebilir enerji yılı ilan etti. Kurum, bu kapsamda daha önce başvuruları alınmış rüzgâr enerjisi yatırımları için gerekli hukuki altyapıyı tamamladı. Artık ilerleyen aylarda uygulama aşamasına geçilecek. 1 Kasımda alınan rüzgâr enerjisi yatırım başvuruları, hızlı bir biçimde sonuçlandırılacak. Güneş enerjisinin daha fazla kullanımı açısından da 2009 zirve yılı olacak. Kurul başkanına göre özellikle 2009da, geçen yıl oluşan piyasa derinliği, elektrik ve doğalgaz sektöründe daha da artacak. Elektrik dağıtım özelleştirmeleri ve BOTAŞın kontrat devirleri ile sektörün liberalleşmesi için önemli adımlar atılacak. Kurul, çeşitli şirketlerin rafineri kurmak için yaptığı başvuruları da bu yıl sonuçlandıracak. Enerji Üst Kurulu, bu yıl sektöre yönelik denetimleri de artıracak. Köktaşın verdiği bilgilere göre denetim yöntemlerinde bazı değişiklikler yapılacak ve yeni mekanizmalar devreye sokulacak. Kurumun bu yılki bütçesinin yaklaşık 3te 1i denetim faaliyetlerine ayrıldı.
EPDK Başkanı Köktaş, akaryakıt sektörünü nasıl takip ettiklerini şöyle anlattı: "Akaryakıt sektörünü çok yakinen biliyoruz ve takip ediyoruz. Ama bunu davulla zurnayla yapmıyoruz. Fiyatlar konusunda iki temel parametre var. Birincisi uluslararası piyasadaki hammaddenin fiyatı. İkincisi de bunun mübadelesini yaptığınız dövizin fiyatı. Döviz fiyatlarında bu seviyeden farklı olarak ciddi bir artış olmaz ise fiyatların düşeceğini söylemiştik. O gün bunları söylediğimizden bu yana belki irili ufaklı yüzde 7-8 oranında düşüş daha oldu. Ürün fiyatındaki düşüş devam ederse ve halihazırdaki dolar kuru daha yükselmezse fiyat düşmeye devam eder."
İsmail Altunsoy
05/01/2009 zaman.com.tr