Yakıt tasarrufunun yolları
Sürüş alışkanlıklarınızı değiştirerek daha az benzin kullanabilir, yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.
HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, basit çevreci sürüş teknikleri ile iş ve yaşam tarzı değişiklikleriyle yakıt ekonominizi yaklaşık yüzde 47ye kadar artırabilirsiniz. Yakıt tüketiminizi daha da düşürmek istiyorsanız, işte yapmanız gereken yaşam tarzı değişiklikleri:
Hız yapmayın: Yakıt ekonominizi geliştirmenin en iyi yollarından biri sürüş şeklinizi değiştirmektir. Uzmanlar, birçok otomobilin saatte 90 kilometre hızla gittiğinde yakıtta tasarruflu olduğunu belirtiyorlar. Hız, sert fren ve gaza basmak arabanın randımanını yüzde 33 oranında düşürür. Hareket etmek ya da durmak için araba durgun halinden çıkar. Bu durumda daha fazla enerji gerekir, bu da benzin tüketimi anlamına geliyor. Eğer kalkış, duruş ve ara hızlanmaları dikkatli yaparsanız daha az yakıt harcarsınız.
Lastiklerinize iyi bakın: Uygun lastikler yakıt ekonominizi artırmanın bir başka yoludur. Bunu yapmanın en kolay yolu lastiklerinizin uygun şekilde şişirilmiş olduğundan emin olun. Az şişirilmiş lastikler yakıt verimliliğini etkiliyor. Lastiklerinizde ne kadar hava olması gerektiğini bulmak için arabanızın kullanım kitapçığını okuyun. Birçok arabada lastikler için en uygun hava miktarını açıklayan stickerlar vardır.
Daha tasarruflu bir araba alın: Gerçekten çevreci bir sürüş istiyorsanız ve çok kilometre yapıyorsanız yakıtta verimli bir araç almalısınız. Örneğin hybrit veya dizel bir otomobil düşünebilirsiniz. Hybrit bir otomobil alırsanız SUV araçlara göre, litrelerce benzin tasarrufu yapabilirsiniz. Çünkü hybrit otomobillerin motorları düşük hızda ve dur-kalklarda devreden çıkıyor ve elektrikli motor devreye giriyor.
ALTERNATİF yakıtları deneyebilirsiniz: Birçok insan vücudunda depolanan yağları eritmek için egzersiz yaparken, siz de arabanızın daha az yakması için biodizel gibi natif yakıtları deneyebilirsiniz. Yer fıstığı yağı ya da bitkisel yağlar gibi bu yağlar yenilenebilir yakıt kaynaklarından elde ediliyor. Hatta arta kalan kızartma yağları motorlarda kullanılan yağa dönüştürülmek için çeşitli işlemlerden geçiyor ve arabanıza güç veriyor. İkinci ve daha pratik olan natif yakıt ise etanoldür. Etanol mısır ya da kâğıt hamuru gibi bitkisel malzemelerden yapılıyor. Ancak her arabanın motoru etanolle çalışmayabiliyor.
Toplu taşımaya yönelin: İsterseniz kendi arabanızla isterseniz servis aracıyla gidip gelin, toplu taşıma çevrenin temiz kalması için iyi bir yoldur. İki kişi bir arabaya bindiğinizde trafikten sadece bir araba eksik olurken, 30 kişi aynı otobüsü kullandığında çok daha fazla otomobil yollardan arınmış oluyor. Trenlerdeki yüzlerce insanı düşündüğünüzde bunun önemini daha iyi anlarsınız. Böylece hem trafik sıkışıklığı azalıyor, hem de kirlilik.
Arabayı ortak kullanmak: Özellikle büyük şehirlerde arabayı ortak kullanmak popüler olmaya başladı. İnsanlar her gün işe arabayla gitmek yerine aynı güzergâhı kullanan 3-4 arkadaş bir araya gelip her gün bir kişinin arabasıyla işe gidiyorlar. Böylece trafikte daha az araç oluyor ve herkes yakıttan tasarruf ediyor, çevre de daha az kirleniyor.
Bagajınızdaki gereksiz yükleri çıkarın: Arabanızda kayak takımlarınız ya da bisikletiniz için portbagajınız var mı? Bisiklet turuna ya da kayağa gitmiyorsanız, bunları arabınızdan sökün. Bunlar arabanıza ağıklık yapar ve rüzgâra karşı direnç oluşturur. Arabanızın bagajında kıştan kalan takoz, çekiç, zincir gibi malzemeler ile varsa spor malzemelerinizi ağırlık yapmaması için çıkarın. Bagajınızdaki her 50 kiloluk ağırlık yakıt sarfiyatını yüzde 2 artırıyor.
Bilgisayar bağlantısıyla evden çalışın: Bu yüzyılda evden çalışmanın popülerliği arttı. Her meslek için bu yöntem uygun olmasa da, bazı çalışanlar işlerini bir bilgisayar ve yüksek hızdaki internet bağlantısıyla evden yapabiliyorlar. Evden çalışmanın farklı türleri var. Kimisi tam zamanlı olarak çalışırken, diğerleri de haftada birkaç gün çalışabiliyor. Bazı şirketler bu şekilde çalışanların ofis çalışanlarından daha verimli olduğunu belirlediler. Çünkü bu kişiler işe daha az ara veriyor ve daha az stres altında oluyorlar. İşe gitmedikleri için benzin de tüketmeyen bu çalışanlar haftada 2 günden daha az çalışsalar bile 1,35 milyar varil yakıttan tasarruf ediliyor.
Haftada 4 gün çalışmak: Çoğu kişinin zamanının çoğu işe giderken ve gelirken yolda geçiyor. Trafik sıkışıklığını hafifletmenin bir yolu haftada 4 günlük çalışma süresidir. İşyerinde geçireceğiniz zaman aynı kalıyor, ancak işe-gidip gelme masrafınız ve çevre kirliliği yüzde 20 oranında azalıyor. Şirketler 4 günlük çalışma sistemiyle tasarruf yapabiliyor. Elektrik tüketimi de azaldığı için elektrik faturaları da daha düşük geliyor. www.zaman.com.tr / 02.09.2010