7.05.2024 Salı ANASAYFA HAKKIMIZDA ÜRÜNLER SEPETİM LİNKLER İLETİŞİM
ÜRÜNLER
Ürün listemiz güncelleniyor.
VICTRON ENERGY
Solar Şarj Kontrol / Solar Charger Control
İnvertör / Inverter
İnverter-Şarj Cihazı / Inverter- Charger
Aküler / Batteries
Ekranlar ve İzleme Sistemi
DC/DC Konvertörler
Akü Şarj Redresörleri
Akü Koruma
PAYGo - Ödeme Sistemi
Victron Energy için 5 YIL Garanti Import - Export
Yedekleme Ada Sistemleri
Victron Energy Marine
Cep Telefonu Şarj Cihazı Solar Mobile Phone Charger
GÜNEŞ PANELLERI
NORM Güneş Panelleri
AXITEC Güneş Paneli
Waaree Güneş Paneli
EcoDelta Güneş Paneli
SunPower Güneş Paneli
TopraySolar Modules
Sunrise / Solartech modules
Thin Film PV solar module
Victron BlueSolar Panels
SunLink PV Technology
Esnek / Flexible
SOLAR ŞARJ KONTROL
HAVENSİS
Voltronic Solar Şarj Kontrol
EpSolar Charge Controller
Steca marka solar şarj kontrol
Phocos Güneş Şarj Regülatör
Must Marka Solar Şarj Kontrol
Morningstar Solar Şarj Regüle
Phocos CIS Industrial Control
12V-3A Solar Lamp Controller
SCC-Basic 50W/100W
TriStar MPPT 12,24,36,48 Volts
INVERTER - CHARGER
Smart Inverter-Charger
General Electric
Abax Inverter-Charger
Victron Energy BLUE POWER
Studer Inverter - Charger
MultiPower Hibrid / Melez
Back-Up Island Systems
Victron Easy Solar Combines
DC / AC İNVERTÖRLER
Norm marka invertörler
Fronius Solar Electronics
Solon Inverter
Siemens Inverter
Studer marka invertörler
SMA Sunny Island Off-Grid
Phoenix Inverter Compact
BlueSolar Grid Inverter
RÜZGAR TÜRBINLERI
Air Breeze 200 Watt Türbin
Kara Tipi 400 W Land
Deniz Tipi 400 W Marine
VIND 12V-400W / 24V-600W
300 Watt Rüzgar Türbini
Skystream 3.7 Southwest
HAZIR PAKET SİSTEMLER
Solar Enerji Paket Sistemler
Solar LED Aydınlatma Paket Sistemleri
Solar Su Pompa Paket Sistemleri
Solar DC Buzdolabı / İlaç Dolabı
Güneyli-Hitit Tak ve Çalıştır
Güneyli-Hitit Plug and Play
SOLAR KITLER
NORM - SolaLight 3W
NORM - ECOBOXX 160 KIT
Solar Armatür
Solar Generator
SOLAR SU POMPALARI
Grundfos SQFlex Product
Lorentz marka pompalar
DC Pompa/Pump
YARDIMCI AKSESUARLAR
Güneş Paneli Montaj Sehpası
Güneş İzleyici Solar Tracker
12-24VDC Buzdolabı Soğutucu
Solar Kablo / Solar Cable
Sabit panel sehpaları
Solar PV Konnektör Connector
TYCO Electronics SOLARLOK
Solar Tip Sigortalar / Fuse
Battery Monitor Akü İzleme
Battery Protect / Akü Koruyucu
Victron Akü İzolatörleri
Kesintisiz Yedek VE SolarSwitch
Automatic Transfer Switches
Güneş Enerji Sigortaları
Sigorta Yuvaları
Fotovoltaik Parafadurlar
PV-DC ŞALTERLER
Akü Bağlantı Soketleri
Intelligent Dual Power Transfer Controller
Hybrid Controller Of Solar Power And City Power
Solar Refrigerators / Freezers
Multi-Contact MC3 and MC4
GÜNCEL / SEKTÖREL
Güneş Enerjisi / Solar Energy
Güneş Enerjili Sulama / Solar Water Pumping System
Güneş Enerjili Otopark / Solar CarPort
GES Güneş Enerji Santralı / Solar PV Power Plant
Yenilenebilir Enerji / Renewable Energy
Alternatif Enerji / Alternative Energy
Hibrit Enerji / Hybrid Energy
Sürdürülebilir Enerji / Sustainable Energy
Enerji Depolama / Energy Storage
Şebekeden Bağımsız Akülü Çözümler / Off-Grid Solutions
Temiz Tükenmez Enerjiler / Clean Inexhaustible Energies
Güneş Enerjili Ev ve Ofis / Solar Home and Office Solutions
Kendi Elektriğini Kendin Üret / Lisanssız Elektrik Üretimi
Şebeke Bağlantılı Uygulamalar / On-Grid Applications
Yeşil Ürünler / Green Products
Keşif Proje Geliştirme Tasarım
Energiewende / Enerji Dönüşümü
HABERLER
FİYAT LİSTELERİ
VICTRON-Fiyat-Listesi (PDF)
NORM_HAVENSIS-042022_GENEL-FIYAT-LISTESI (PDF)
 

Ülke ekonomisi ve aile bütçesi için enerji tasarrufu ...

 

 

 

Enerji Tasarrufu

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, ülke ekonomisi ve aile bütçesinde önemli bir yer tutan enerji tüketimi konusunda bilinç oluşturmak ve malî yükü azaltmak için enerjiyi verimli kullanmak gerektiğini bildirdi.

 

Metin yaptığı azılı açıklamada, Türkiyenin enerji gereksiniminin esasen petrol, doğalgaz ve kömür gibi birincil enerji kaynaklarıyla karşılandığını, tüketilen enerjinin önemli bölümünün, ısınma aydınlatma ve günlük faaliyetler için gerekli elektrikli cihazların çalıştırılması amacıyla kullanıldığını hatırlattı. Enerjide, özellikle petrol ve doğalgazda tam bir dışa bağımlılık yaşandığına ve enerji kaynaklarının giderek azaldığına işaret eden Metin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi :

 

“Ülke ekonomisi ve aile bütçesinde önemli bir yer tutan enerji tüketimi konusunda bilinç oluşturmak ve malî yükü azaltmak için enerjiyi verimli kullanmak gerekir. Enerji tasarrufu; belli davranışları yerleştirerek, iyileştirme yöntemlerini uygulayarak veya yeni teknolojiler kullanarak, üretimi ve kaliteyi düşürmeden, sosyal yaşamın standardını korumak suretiyle, enerjiyi daha etkin kullanmak demektir.

 

Ülkemizde sanayi kesimi ve konutlar, enerji tüketiminin en yüksek oranda gerçekleştiği yerler olduğu için, enerji tasarrufu yapılması gereken öncelikli yerlerdir. Gelişmişlik, günümüzde kişi başı tüketilen enerji miktarı ile değil, az enerji kullanarak daha çok ekonomik değer yaratabilmekle ölçülmektedir. Enerji yoğunluğu diye nitelendirilen bu kavram, yeni teknolojilerle hayata geçirilmeli; çok enerji tüketen ve çevreye de zarar veren teknolojiler terk edilmelidir.

 

Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de üretilen elektrik enerjisinin yüzde 56,79u dışa bağımlı olduğumuz doğalgazdan, yüzde 43,21i ise yenilenebilir (hidrolik) kaynaklardan karşılanmaktadır. Antalyada; 2009 yılında toplam elektrik enerjisi üretimi 4.058.875.909 kWh (4.058 GWh) tüketimi 5.234.229.959 kWh (5.235GWh) olarak gerçekleşmiştir. Toplam enerji üretiminin; toplam enerji tüketimini hala karşılayamadığı ve il dışından enerji almak zorunda kaldığımız görülmektedir. Ayrıca Üretilen enerjinin yüzde 56ya yakını doğalgaz gibi dışa bağımlı kaynaklardan karşılanmaktadır.

 

Antalyada üretilen enerjinin yaklaşık yüzde 81i, sanayi (yüzde 10,4), konut (yüzde 28,4), ticarethane (yüzde 38,6), sokak ve yol aydınlatması (yüzde 3,2) gibi alanlarda harcanmaktadır.”

 

Antalyada binaların yüzde 50ye yakınının eski olduğunu, yeni yapılan binaların pek çoğunda da enerji tasarrufu için yeterli önlemler alınmadığını ifade eden İlhan Metin, sadece çatı yalıtımı, çift cam kullanımı, sızma kayıplarının azaltılması gibi basit tedbirlerle önemli boyutta enerji tasarrufu potansiyeli sağlamanın mümkün olduğunu kaydetti.

 

Yalıtım iyileştirmelerinin sağlayacağı tasarrufların yanı sıra tüm binaların ısıtma sistemlerinde iyi işletme ya da verimli ısıtma sistemlerinin kullanılmasından sağlanacak tasarruf ve ayrıca verimli elektrikli cihazlarının ve aydınlatma sistemlerinin kullanılmasının sağlayacağı tasarrufların göz ardı edilemez büyüklükte olduğunu vurgulayan Metin, enerjinin etkin ve verimli kullanılabilmesi için bireyler olarak yapılabilecek birçok uygulama bulunduğunu belirtti. Metin, önerileri şöyle sıraladı:

 

EVLERDE ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMANIN PÜF NOKTALARI

“Can ve mal emniyetiniz için evinizde uygun koruma özellikli kaçak akım koruma rölesinin bağlanması gerektiğini unutmayınız. Güvenliğiniz için bağlantının toprak hattı bulunan prize takılı olmasına dikkat ediniz. Aylık faturalarınızı toplayınız. Elektrik ve su faturalarını ayırıp en yüksek gider kısmını belirleyerek (ısıtma, aydınlatma vb.) tasarruf planlarınızı buna göre ayarlayınız. Odadan ayrılırken lambaları kapatınız (Aile bireylerinin odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır).

 

İşiniz bittiğinde televizyonu, video oyununu, bilgisayarı, müzik setini vb. bekleme konumuna almayınız, açma kapama düğmesinden kapatınız. Buzdolabının kapağı açık biçimdeyken ne alacağınızı düşünmeyin.

 

Evlerde aydınlatmada tasarruf için kompakt lambalar (tasarruflu ampul) önerilebilir. Örneğin 75 wattlık akkor flamanlı lambaya karşılık, 15 wattlık bir toplu flouresan lamba kullanarak %80 tasarruf sağlanabileceğini unutmayınız. Ofislerde en uygun aydınlatma fluoresan lambalarla yapılabilir. Cihaz alırken enerji verimli ürünleri tercih ediniz.

 

Yaz aylarında odanızın perdesini veya güneşliğini kapalı tutunuz, böylece odanız daha serin kalacaktır. Kış mevsiminde gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan perdeleri açık tutunuz, diğerlerini ısı yalıtımı için kapayınız. Radyatörlerin ısı akışına engelleyecek şekilde uzun perdeler kullanmayınız ve radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayınız. Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazlarınızın filtrelerini temizletiniz ya da değiştiriniz. Buzdolaplarımızı; fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından en az 30 cm uzak bir yere yerleştirelim, güneş ışınlarından uzak tutalım. Ütüleme işlemine en düşük ayarda ütü isteyen giysilerden başlayın, ısıyı daha sonra yükseltiniz.”

 

KÜÇÜK İŞLETMELERDE TASARRUF İÇİN ÖNERİLER

“Basit işletme önlemleri alınarak enerji tüketiminde verimin artırılması her zaman mümkündür. Elektrik faturalarının izlenmesiyle işe başlayabilirsiniz. Bir anlamda enerji yönetimi programına başlamış olursunuz ki düzenli olarak değerlerin tablolaşması veya grafikleşmesi aşırı tüketimlerin hemen fark edilmesini sağlayacaktır. Kullanılmayan elektrikli aygıtlar kapatılmalıdır. Bunlara örnek olarak fanlar, lambalar, kompresörler gösterilebilir. Elektrik sistemine ait bir bakım programı oluşturulmalıdır. Elektrikli aygıtlar periyodik olarak bakıma alınmalıdır. Personelin enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirilmesi için bir enerji yönetimi programı başlatılmalıdır. İşletmedeki PİK talep değerini düşürmek için yeni bir çalışma programı yapılmalıdır. Basit işletme önlemlerin yanı sıra elektrik tüketen aygıtlar verimli olanlar ile değiştirilebilir veya tasarrufa katkı sağlayacak ek ekipmanlarla donatılabilir.

Tüketimi daha iyi izlemek için ölçme ve kontrol aygıtlarının eklenmesiyle elektrik enerjisinde tasarruf için yeni olanaklar sağlanır. Sanayide kullanılan motorlar ve fanlar işlere göre uygun güçte ve yol vericili olarak seçilmelidir.” www.sondakika.com / 26 Temmuz 2010

 
 
 
EN ÇOK İNCELENENLER
NORM PoliKristal / PolyCrystalline (805)
NORM MonoKristal / MonoCrystalline (777)
MPPT Solar Şarj Kontroller (600)
MPPT Solar Şarj Kontroller (592)
PWM Solar Şarj Kontroller (575)
PWM Solar Şarj Kontroller (539)
MENÜLER
Transformatör
AKÜMÜLATÖR ÇEŞITLERI
MUTLU marka akü
Full Energy Jel Akü Perpa Satış
VICTRON marka bataryalar
BYD Battery
PYLONTECH Battery
YİĞİT Marka Akü
RITAR Akü - Ritar Battery
TROJAN Battery Company
NORM
SB Battery
B.B. Battery
Ritar Akü Sözlük
Sonnenschein
GOLD Battery
EXIDE marka akü
Energy Storage Solutions
Nickel-Cadmium Batteries
HAZE marka akü
SONNENSCHEIN Dryfit Solar
Aküde Sıkça Sorulan Sorular
NARADA Batteries
YİĞİT GelEnergy Jel Aküleri
HOPPECKE OPZV Solar Power
PowerSafe OPZV Series
B.B. Battery Co., Ltd
FIAMM Motive Power Batteries
VICTRON Peak Power Pack
VICTRON Lithium Ion Battery
Muhtelif Marka Model Tip Akü
AKÜ ŞARJ REDRESÖRÜ
Norm 220 VAC - 1 Faz Girişli
Norm / Akü Kabinli / Redresör
Norm 380 VAC - 3 Faz Girişli
Otomotiv / Starter Charger
Studer Battery Charger
DC Charger / Rectifier
Forklift PzS CER Traction
Switch Mode Sistemler
Blue Power Akü Şarj Cihazları
AYDıNLATMA ARMATÜRÜ
NORM-Lighting
NORM-COMM-Lighting
NORM - Solar LED Armatür
SOLAR POMPA İNVERTÖR
Güneş Enerjili Sulama
TESCOM Solar Pompa Sürücü
ABB Solar Pompa Sürücüleri
SDD Solar Sulama İnvertörü
FRECON Solar Pump Driver
DC / DC KONVERTÖR
Orion DC / DC Konvertör
MDCI and MDC Converters
UPS SISTEMLERI
Hibrit / Hybrid UPS Sistemleri
MICRO-GRID SISTEMLER
Micro-Mini Hydro
JENERATÖR HİBRİT GÜÇ
Victron Energy Products
Victron Çözüm ve Avantajlar
Teksan Jeneratör Hibrit Güç
PAKET SISTEMLER
Conergy konut kitleri
Conergy damla sulama kitleri
Elektronik jeneratör solar box
Victron HybridBox
BATTERY CHARGER
Victron Blue Power IP20, IP65
DOSYA KATALOG BROŞÜR
Norm Energy Systems Ltd.
Center Pivot Sulama Sistemleri
Norm-Tarım-Makineleri
Victron Energy
Victron Energy Blue Power
Steca Solarelektronik Germany
Morningstar Corporation
Lorentz solar pumps tracking
Phocos Off-Grid Power
Mobile Solar Power System
Solar-Log Maximized Sunpower
Solon Corporation
Micro Inverter AEconversion
Symtech Solar
ECO Delta
ReneSola Green Energy Products
SchneiderElectric Solar Power Solutions
Mutlu Stationary Batteries
SOLARWAY Lantern Portable
Güneş Enerjili Aşı İlaç Dolabı ve Takibi
Power Blox PBX200 Multi-Contact Staubli Türkiyede
CW Enerji / TommaTech
PROMOSYON / İNDİRİMLİ
Inverter / Onduleur / Convertisseur
Solar Charge Controller
Solar UPS
Solar Panel / Panneau Solaire
BAŞVURU PROJE TALEP
PROJE FORMU TR-EN-FR
PROJE - SİSTEM - TASARIM
İlk Başvuru Formu Beta Yayını
Sulamada Güneş Solar Pompa
Micro HES Müşteri Talep Formu
BAYİLİKLER HAKKINDA
Bayilik Talep Başvuru Kayıt
YASAL UYARI
Yasal Uyarı / Feragatname
BANKA HESAP - ÖDEME
Banka Hesap, İban No, Havale
Mail Order Kredi Kartı ile
ÜYE OL
Yeni ürün ve kampanyalardan haberdar olmak için mailliste kayıt olun.
İsim Soyisim:
Email:
VİDEOLAR
Tüm videolar için tıklayınız.
Anasayfa Hakkımızda Ürünler Sepetim İletişim Site Haritası
Copyright © 2008-2009 Norm Enerji Sistemleri Ltd. Şti.