İstanbul elektrikli araçların yaygınlaşmasında diğer illere örnek olacak.
İSPARK A.Ş. Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, Elektrikli araçların daha hızlı yayılabilmesi için elimizden geleni yapıp diğer vilayetlere örnek olmayı düşünüyoruz dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesinde düzenlenen Türkiye Hibrit ve Elektrikli Araçlar Çalıştayında konuşan Gurbetçi, otomobilin özellikle 20. yüzyılın en önemli ulaşım vasıtalarından birisi olduğunu ve insanların her zamankinden daha bireysel yaşaması nedeniyle, otomobil ihtiyacının hızla arttığını kaydetti.
İstanbulda yaşayan her 5 kişiden birinin otomobil sahibi olduğuna değinen Gurbetçi, İstanbulda son 7 yılda yaklaşık 800 bin motorlu taşıtın yollara çıktığını söyledi.
Gurbetçi, fosil yakıtların artık bitme noktasına geldiği, yenilenebilir enerjiden bahsedildiği, küresel ısınma ve artan sera gazının etkisinin çok konuşulduğu bir dönemde elektrikli araçların öne çıkmasının Türkiye için de bir şans olduğunu dile getirerek, Türkiyenin içten yanmalı motorlu araçlarda bu işe 60 yıl geriden başladığını, ancak elektrik motorlu araçlarda bu şansı dünyada bir çok ülkeden önce yakaladığını belirtti.
Elektrikli otomobillerin bu yıl sonbahardan itibaren Türkiyede seri üretimine geçileceğini ve dünya pazarlarına ihraç edileceğini anımsatan Gurbetçi, bu araçların Türkiyede üretilip ihraç edilmesinin bir avantaj olduğunu ve bu yıl sonbahardan itibaren Türkiyede de isteyenlerin bu araçları satın alabileceğini anlattı.
100 kilometrede dizel bir aracın 18 lira, benzinli bir aracın 25 lira yaktığını ifade eden Gurbetçi, elektrikli otomobilin ise 100 kilometredeki tüketiminin 3-4 lira olduğunu, bu araçların gece şarj edilmesi durumunda bu maliyetin daha da düşürülebileceğini söyledi.
Gurbetçi, İstanbulda araçların ortalama 60 kilometre yol kat ettiğini bildirerek, elektrikli otomobillerin dolu batarya ile 160 kilometre menzile sahip olduğunu kaydetti.
İSPARK olarak bu gelişen teknolojinin ağırlıklı olarak otoparklarda hizmetini verme çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Gurbetçi, Bir araç ortalama 22-23 saat park halinde 1 veya 2 saat seyir halindedir. Biz de elektrikli araçların daha hızlı yayılabilmesi için elimizden geleni yapıp diğer vilayetlere örnek olmayı düşünüyoruz dedi.
BELEDİYE OLARAK BU ARAÇLARIN KULLANILMASINI VE YAYGINLAŞMASINI DESTEKLEMEKTEYİZ
İstanbul Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanvekili Köksal Tandıroğlu ise, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin dünya gündeminin en önemli maddelerinden birini oluşturduğunu belirtti.
Tandıroğlu bu nedenle kuraklık, sel gibi felaketlerin giderek yaygınlaştığını, diğer taraftan daha konforlu bir yaşam için daha çok doğal kaynak kullanıldığını daha fazla enerji tüketildiğini dile getirerek, kaynakların kullanımında koruma-kullanma dengesine gereği gibi uyulmadığını anlattı.
Kent içinde günlük hareketliliğin, kent nüfuslarının üç katına kadar ulaşabildiğine işaret eden Tandıroğlu, kentlerin bir taraftan yoğun göç aldığını, kent sakinlerinin yaşam kalitelerini artırmak adına kenti daha çok yaşadığını ve daha çok seyahat ettiğini söyledi.
Tandıroğlu, bütün bunların atmosfere salınan sera gazında önemli artışlara yol açtığını, bunda da en büyük payın ve sorumluluğun gelişmiş ülkelere ait olmakla beraber, bu durumunun sonuçlarını gelişmemiş ve daha az gelişmiş ülkelerin çektiğini belirtti.
Enerjiyi daha etkin, verimli ve tasarruflu bir şekilde tüketmenin günümüzde her zamankinden daha önem arz ettiğine işaret ederek, Bu doğrultuda bizlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olarak yatırım ve hizmet planlarımızı da çevre, hava ve su kalitesinin korunmasına, ekolojinin olumsuz etkilenmemesi için büyük gayret göstermekteyiz. Belediyemiz kent içi ulaşımında da elektrikli araçların kullanılmasını ve yaygınlaşmasını desteklemektedir diye konuştu.
www.sabah.com.tr / ekonomi
04 Nisan 2011