Fronius Yenilikçi Yapısı İle 2014 Yılına Damga Vuracak
Temiz enerji kaynaklarına duyulan ihtiyacın arttığı günümüzde Fronius İstanbul, güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve konusundaki en son sistemleri ile Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörüne yepyeni açılımlar sunmayı hedefliyor.
Türkiye’deki faaliyetlerini 21 yıl boyunca distribütörlük kanalıyla yürüten Fronius, 2007’de ülke ofisini kurdu. 2010 yılında Tuzla tesisine taşınmalarıyla birlikte kaynak teknolojilerinin yanı sıra fotovoltaik alanında da hizmet sunmaya başladıklarını ifade eden Fronius İstanbul Solar Enerji Bölümü Satış Müdürü Ömer Kaya, gelecek yıl birçok yeni invertörü kullanıcıyla buluşturacaklarını açıkladı. Bunların arasında hibrit ürünler de olduğunun altını çizen Kaya, söz konusu cihazların hem ongrid hem de offgrid olarak çalışabildiklerini vurguladı. Ürün satışının yanı sıra eğitim çalışmaları da düzenlediklerini aktaran Teknik Destek Sorumlusu Kerem Çilli ise fotovoltaik sistemlerde panel ve inverter uyumunun çok önemli olduğunu söyledi. Fronius İstanbul Solar Enerji Bölümü Satış Müdürü Ömer Kaya ve Fronius Teknik Destek Sorumlusu Kerem Çilli’den yeni dönemde yapacakları çalışmalar hakkında bilgi aldık.
Fronius International hakkında bilgi verir misiniz?
“Fronius International, genel merkezi Pettenbachta olan Wels, Thalheim, Steinhaus ve Sattledtte tesisleri bulunan bir Avusturya şirketidir. Şirket, dünya çapında 3.239 çalışanıyla, akü şarj sistemleri, kaynak teknolojisi ve solar enerji alanlarında hizmet vermektedir. Ürünlerinin yaklaşık % 93ü, 19 uluslararası Fronius şirketi ve 60tan fazla ülkedeki satış ortakları / temsilcileri aracılığıyla ihraç edilmektedir. Fronius, yenilikçi ürün ve hizmetleri ile 864 aktif patenti sayesinde dünya pazarında teknoloji lideridir. Fronius, Türkiye de Fronius İstanbul adı altında faaliyet göstermekte olup, kaynak teknolojileri ve solar enerji alanlarında faaliyet göstermektedir. Temiz enerji kaynaklarına duyulan ihtiyacın arttığı günümüzde, Fronius İstanbul güneş enerjisi alanındaki en son teknolojik gelişmeleri ve konusundaki en son sistemleri Türkiye ile buluşturuyor. Coğrafi konumu itibariyle Türkiye, pek çok Avrupa ülkesinin üzerinde oldukça zengin güneş ışığına sahip bulunuyor. Bu gerçekten hareketle Fronius İstanbul, Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörüne yepyeni açılımlar sunmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda şirket binasının ön yüzeyine monte edilmiş güneş enerjisi modülleriyle 10 Kwp’lik bir sistemle güneş enerjisinden elektrik üretiyor. Teknoloji lideri, güneş enerjisi modülleriyle birlikte çalışabilen verimli, güvenilir ve yüksek performanslı inverterler ve bunların sistem denetimine dair çözümler sunuyor. Solar enerji alanında ise yüksek teknolojili inverterleri ile Fronius İstanbul, sistem kurucularının destekçisi olup onların teknik destek ihtiyaçlarını sağlayabilmek için çeşitli eğitim çalışmaları da sunmaktadır.”
Fronius’un global ve Türkiye yapılanması konusunda bilgi verir misiniz?
“Fronius, Türkiye’deki faaliyetlerine 1986 yılında başlamıştır. Sadece kaynak teknolojileri alanında distribütör üzerinden yürütülen söz konusu çalışmalar 2007 yılına kadar devam etmiştir. Bu tarihte Türkiye pazarındaki gelişmeleri göz önünde bulunduran şirketin merkez yönetimi, Fronius İstanbul Enerji Ticaret ve Servis Limited Şirketi’ni kurarak kendi adıyla ülke pazarına adım atmıştır. İlk yıllarda şu andaki genel müdür Nusret Bilen ve birkaç kişilik ekip tarafından kaynak alanında çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Özellikle 2010 yılında Türkiye’de kaynak teknolojileri konusunda ciddi talep artışı yaşanmasına paralel olarak ekibe yeni çalışanlar katılmıştır. Çalışan sayısında ve iş hacminde meydana gelen artış neticesinde bugün bulunduğumuz tesis kurulmuştur. Faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz yapının bu denli büyük oluşunun diğer bir nedeni ise güneş enerjisi alanında Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek isteyen Fronius’un solar enerji bölümünün de burada bulunmasıdır. Bursa’da bir satış ve servis ofis açtığımızı da söylemek isterim. Ankara ve İzmir’de ileriki dönemde bir ofis açmayı düşünüyoruz. Mevcut binamızda sadece satış gerçekleştirmiyoruz. Eğitimler de veriyoruz. Fronius, son dönemde Avusturalya, Çin ve Hindistan’da kardeş şirketler açtı. Amerika’da bir üretim hattı kuruldu. Üretim ve lojistik merkezimiz ise Avusturya’da bulunuyor. Avusturya’nın yanı sıra Ukrayna ve Çek Cumhuriyeti’nde üretim tesislerimiz mevcut. Kanada da ise hali hazırda faal olan bir montaj hattımız var. Tüm bu gelişmeler, şirketin globalleşme yolunda attığı önemli adımlardır. Avusturya’da bulunan Ar-Ge merkezinde 500’e yakın çalışan vardır. Rakamın büyüklüğü aslında kaynak teknolojileri, solar enerji ve diğer faaliyet alanımız olan akü şarj sistemlerinde yeni teknolojiler geliştirmeye ne kadar istekli olduğumuzu ve bu alana ciddi yatırım gerçekleştirdiğimizin en büyük kanıtıdır.”
Solar Enerji Bölümünün teknik destek sorumlusu olarak iş tanımınız içerisinde neler yer alıyor?
“Teknik destek, temelde satışını gerçekleştirdiğimiz inverterlerin DC tarafını yani PV panellerinden gelen gücün ALTERNATİF akıma (AC) dönüştürülmesi konusunu kapsamaktadır. Teknik destek, cihazlarımızın nasıl daha verimli çalışabileceği ve nasıl düzgün bir konfigürasyon yapılabileceğiyle de ilgilenmektedir. Doğru bir tasarım, maksimum verimliliğin anahtarıdır. O yüzden tasarım konusunda müşterilerimize çeşitli önerilerde bulunuyoruz. Teknik destek kavramını açmam gerekirse, işin AC tarafında projelendirme kısmı genellikle EPC dediğimiz şirketler tarafından gerçekleştiriliyor. Biz, EPC firmasına satmış olduğumuz inverterlerin maksimum verimde nasıl çalıştırılabileceğini anlatıyoruz. Türkiye’de solar sektörü oldukça yeni. Bu nedenle ürünlerimizin kullanıldığı projelerin yaklaşık %90’ında süpervizörlük hizmeti vermekteyiz. Cihazlarımız uzaktan takip edilebilmektedir. Böylece inverterleri takip ediyor ve limitlerin dışında bir çalışma durumu söz konusu olursa müşterimizi uyarıyoruz.”
“Fronius İstanbul, ürün tedariği yapmaktadır. Ancak, bu ürün tedariğinin öncesi ve sonrası bulunmaktadır. Ürünü satmadan önce ihtiyaçları tespit edip müşterinin doğru cihaza sahip olması noktasında yönlendirici bir görev üstleniyoruz. Satışın ardından kurulum gerçekleştiriyor ve ürünle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Bana gelen ürün taleplerini cevaplandırmadan önce projenin detaylarıyla ilgili bilgiler alıyorum. Bu bilgiler doğrultusunda da uygun ürüne yönlendiriyorum.”
Ürünlerinizle ilgili açıklama yapar mısınız?
“Portföyümüzün bir bölümünü 1.5-100 kW güç aralığındaki ürünler oluşturmaktadır. Ürün gamımızı geçen yıldan bu yana ciddi olarak genişlettik ve Fronius’un küçük ve orta ölçekli ürünler yapma stratejisini değiştirdik. Çünkü yeni pazarlardan farklı talepler alıyoruz. Solar’ın en büyük avantajı küçük sistemlerin yanı sıra büyük sistemlerin de kurulabilmesidir. Globalleşen bir firma olarak tüm isteklere cevap verebilmeniz gerekiyor. Mevcut ürün portföyümüzü önümüzdeki yıl alt değer olan 1.5 kW sabit kalmak üzere 500 kW’a kadar çıkaracağız. Türkiye’deki yönetmelik 5 kW’a kadar olan sistemlerin tek fazlı olmasını istemektedir. Biz de buna uygun olarak 1.5-5 kW arasındaki güçlerde çeşitli boylarda cihazları kullanıcılara sunuyoruz. Sözünü ettiğim güç aralığı, ağırlıklı olarak evsel uygulamalarda kullanılmaktadır. 5 kW’ın üstündeki ürünlerimiz ise 3 fazlıdır. 5-12 kW güç aralığındaki 3 fazlı ürünler de evsel uygulamalarda kullanılabilmektedir. Almanya gibi büyük fotovoltaik kurulumların yapıldığı ülkelerde 5 kW’ın altında 3 fazlı ürünler kullanılıyor. Bu cihazlara da sahibiz. Fakat Türkiye’deki yönetmelik nedeniyle özel talep olmaması halinde bunları iç pazara sunmuyoruz. Pazara sunmaya hazırladığımız yeni ürünlerimiz 10, 12.5, 15, 17.5, 20 kW’lık dizi inverterlerdir. Bunun yanı sıra 2014 yılının sonuna doğru 27 kW’lık dizi yeni bir dizi inverter piyasaya sunulacaktır. Cihazlar, panele yakın bağlanabilmekte ve kablolama giderlerini minimize etmektedir. 36, 48, 60, 75 ve 100 kW’lık inverterlerimiz de bulunmaktadır. Bunlara merkezi inverter diyoruz ve orta ölçekli tesislerde kullanıyoruz. 2014 yılından itibaren ise merkezi inverter serimize 360 ve 440 kW’lık inverterleri ekleyeceğiz. 2014 yılında hibrit inverterler de üreteceğiz. Bu inverterler, ongrid olarak tasarlanmakla birlikte şebeke olmadığı durumlarda aküye bağlanarak enerji sağlamaya devam edecektir. Hibrit ürünler, güneş ışığının yetersiz olması durumunda da aküden çalışabilmektedir. Buradaki amaç ise şebekeden pahalı elektrik almadan mevcut stoğu kullanmaktır. Fotovoltaik, bireysel elektrik kullanım bedelleriyle karşılaştırıldığında oldukça ucuz olduğu görülmektedir.”
Mevcut teşvikleri göz önünde bulundurarak Türkiye’de fotovoltaik enerjinin ve Fronius’un solar enerji bölümünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
“Bence Türkiye’deki kamu kurumlarında “Biraz bekleyin. Bu işten kârlı çıkacaksınız” yönünde bir söylem var. Yasa ve yönetmelikler ise tam tersini söylüyor. Global bir şirket olduğumuz için merkezimizde belli dönemlerde bir araya geliyoruz. Bu toplantılarda değişik ülkelerdeki organizasyonların mensuplarından fotovoltaik anlamında Türkiye’nin doğru yolda olduğunu duyuyoruz. Çünkü güneş enerjisi bundan önce hep devlet teşvikleriyle bir noktaya getirildi. Artık birçok ülkede devlet teşvikleri kalktı veya rakamlar düştü. Bu nedenle Türkiye’de verilen 0,133 $/kWh oldukça iyi bir rakam haline geldi. Yeni sistemde devlet artık yenilenebilir enerjiye bir teşvik vermeyecek. Pazar herkese açık olacak. Herkes kendi elektriğini üretip satabilecek. Yaşananlar, Fronius’un solar enerji bölümünü geliştirecek. Pazardan daha fazla pay almak için ciddi adımlar atıyoruz. Lisanssız elektrik üretimiyle ilgili düzenleme fotovoltaik enerjiye olan talebi artırdı. Önümüzdeki dönemde bunun yansımalarını göreceğiz.”
Fotovoltaik sistemlerin kurulumunda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
“Türkiye’de teknik anlamda en çok eğitime önem veriyoruz. Merkezimizde eğitimler vererek satış sonrası süreçlerin nasıl olduğunu, kurulum esnasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Eğitimlerin amacı, ürünlerimizi satın alan kişinin ne yapacağını biliyor olmasıdır. Eğer kafalarında eğitimin ardından bir soru işareti kalırsa onlara 7 gün 24 saat yanıt verebiliyoruz. Fotovoltaik sistemlerde en önemli konu doğru panel ve ürün eşleştirmesidir. Panellerin invertöre ne şekilde bağlanması da önemli. Şebekeyle bağlantı ve onayların alınması da ciddi bir konu teşkil ediyor.”
www.solarexmagazine.com
11.03.2014