Teknelerde Güneş Enerjisi …
Güneş enerjili tekneler yaygınlaşıyor. Avustralya ve Hong Kong, çevreci güneş enerjisiyle çalışan deniz otobüslerine ağırlık vermeye başladı.
Güneş enerjili araçlar her geçen gün gündelik yaşama biraz daha giriyor. Güneş enerjili tekne tasarımları da bundan nasibini alıyor.
Avustralya’nın Sidney Limanı’nda çevreci hibrid bir tekne deneme turlarında.
Teknenin üstündeki paneller güneşe göre yön değiştirebiliyor.
Tekne belirli bir hıza kadar güneş enerjisi kullanıyor.
İyice hızlandıktan sonra dizel yakıta dönüyor ama bir yandan da güneş enerjisi depolamaya devam ediyor.
100 yolcu kapasiteli tekne biriktirdiği enerjiyle, havanın kapalı olduğu durumlarda da yol alabiliyor.
Daha sessiz ve çevreye kirletici gaz çıkarmayan bu tekneler Hong Kong Limanı’nda da yaygınlaşıyor.
Mayıs ayında güneş enerjili deniz otobüslere seferleri başlayacak.
Yeni araçların yakıt sarfiyatını yüzde 40 oranında azaltacağı ve hava kirliliğiyle mücadeleye katkıda bulunacağı belirtiliyor.
Uzmanlara göre ALTERNATİF enerjili tekneler, kısa mesafeler için çok kullanışlı.
www.trt.gov.tr / 08 Şubat 2010
-.-
Deniz Taşıtları
Denizlerde yük ve yolcu taşımak için kullanılan vasıtalara verilen ad. Ufak kayıktan büyük transatlantiklere kadar bütün deniz vasıtalarına bu ad verilir.
Deniz taşıtları yapımı, ilk, çağlardan beri insanlar tarafından geliştirilmiştir. Suyun taşıma gücünü gören ilk çağ insanları, bunun sebeplerini incelemeden, denizin bu gücünden faydalanma yoluna gitmişlerdir. Bu sebeple, ilk medeniyetlerde, deniz taşıtlarının, önemli bir yer tuttuğunu görürüz.
Deniz taşıtlarında ilk adımlar, Akdeniz çevresinde medeniyet kurmuş olan mîlletlerde görülmüştür. Mısırlılar, Fenikeliler, Yunanlılar, uzun yüzyıllarda, Akdenize ve çevresine, yaptıkları ve git, tikçe geliştirdikleri deniz taşıtları ile egemen olmuşlardır. Yine bu çağlarda, Uzakdoğuda Çinlilerin, çeşitli deniz taşıtları yaptıkları bilinmektedir.
Orta çağın ilk Samanlarında deniz taşıtlarında fazla bir ilerleme görülmez. Fakat 1.000 yıldan beri Çinlilerin biledikleri sanılan pusulanın Araplar aracılığı ile Avrupa ya ulaşması, deniz taşıtları yapımında, büyük bir gelişmenin başlamasına yol açmıştır. Pusula ile, denizler aracılığı ile bilinmeyen çok uzak yerlere kolaylıkla gidilebilme imkânının sağlanması, deniz taşıtlarının gelişmeşin de önemli rol oynamıştır. Bu sebeple, Orta Çağda Portekizliler, Venedikliler, Cenovalılar, İspanyollar, gemi yapımında çok ilerlemişler, yeni yeni karaların keşfedilmesi yolunda büyük gayretler sarf etmişlerdir.
Deniz taşıtlarında, bu çağlardaki önemli bir gelişme, yelkenli gemilerin daha çok gelişmesi ile olmuştur. Böylece büyük çapta deniz taşıtlarının yapılabilmesi imkânı sağlanmıştır.
Fakat, deniz taşıtlarında asıl gelişmeyi buharlı gemilerin yapılması sağlamış bu suretle gemilerin tonilatolarında büyük bir artma olmuş, zamanla bu gelişme, gemilerin yapımına da girerek, tahta tekneler yerine, demirden gemiler yapılmaya başlanmıştır. Böylece medeniyetin ilerlemesi ile deniz, taşıtlarında ilerlemeler kendini göstermiş, deniz taşıtlarına, türbinler uygulanmış, deniz taşıtlarının cinslerinde artma olmuş, son yıllarda da atom enerjisinin deniz taşıtlarına uygulanması yoluna gidilmeye başlanmıştır.
En büyük gelişme günlerini yaşayan deniz taşıtları, bugünkü medeni dünyanın en önemli taşıtları olmak özelliğini muhafaza etmektedirler. îlk çağların 30 . 50 tonluk deniz taşıtlarının yerini, bugün 60.000 - 70.000 tonluk deniz taşıtları almıştır.
Başlıca deniz taşıtları : Bugün kullanılmakta olan başlıca deniz taşıtları şunlardır:
Transatlantik
Gemi tiplerinin en büyüğü ve en hızlısıdır. Tonilâtoları çok kere 25.000 in üzerindedir, hızlan da saatte 25 mil kadardır. Yolcuların rahat etmeleri için her türlü konfor düşünülerek yapılmıştır.
Yolcu gemileri
Hem yolcu, hem de yük taşıyabilen gemilerdir. Hızlan saatte 15 mil, tonilâtoları da 10.000 ton kadardır.
Şilepler
Yalnız yük taşımak üzere yapılmış gemilerdir. Tonilâtoları çok kere 5.000 den başlar. Hızları 14 mil civarındadır. Mal yüklemek, boşaltmak için kuvvetli vinçleri, Tanker, Akaryakıt taşımak için özel bir şekilde sarnıç halinde ambarları olan teknelerdir.
Bunlardan başka özel amaçlar için yapılmış olan gemiler vardır. Sığ yerler, deki çamuru temizleyen “tarak dubaları” büyük gemileri limana girip çıkarlarken çeken “römorkörler”, soğuk denizlerdeki buzları parçalama gemileri, ölçü ve harita gemileri, trenleri taşıyan feribotlar, otomobil ve arabaları taşıyan araba vapurları vs. gibi tekneler deniz taşıttan çeşitlerindendir.
www.bibilgi.com / Şubat 2010