Onduline Elektriği Çatıda Üretiyor
Onduline Avrasya, CleanGlobe işbirliğiyle geliştirilen ve bir paket halinde sunulan güneş elektriği sistemini ilk kez geçtiğimiz Şubat ayında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenenen 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye’ye tanıtmıştı. Çatılarda fotovoltaik paneller ile güneşten sağlanan enerjiyi elektriğe dönüştürerek sektöründe yeni bir dönemi başlatan Onduline, Ondusolar adı verilen sistem paketiyle elektrik enerjisi üretimi konusunda Türkiye’de yine bir ilke imza atmıştı.
Onduline Avrasya, güneşten sağlanacak enerjiyi elektriğe dönüştürmek üzere çalışmalara 2 yıl önce başlayarak bu konuda ilk adımı atmıştı. Bu çalışmalar, mevcut Onduline çatı sistemlerine muhtelif fotovoltaik panellerin tespiti ile ilgili bir takım elemanların geliştirilmesine yönelik olarak gerçekleştirildi. Onduline Avrasya, çalışmalarını daha da ileri götürme kararı alıp ürün geliştirme yönünde ilerlemeyi tercih ederek, bu alanda uzman bir ekibe sahip olan Cleanglobe firmasıyla işbirliğine gitti. Bu işbirliği meyvesini kısa sürede vererek, önce dünyanın lider güneş paneli üreticilerinin panelleriyle oluşturulan ve çatılarda anahtar teslimi elektrik üretilmesini sağlayan Ondusolar paket sistemlerininin çalışmaları tamamladı.
İlk uygulamalar
Onduline Avrasyanın elektrik üreten çatı sistemleri Ondusoların ilk uygulamaları, Mersin ve Antalyada gerçekleştirildi. MERSİN - Makina Mühendisleri Odası binasında uygulanan sistem ile 2 kWp A-Si/Mc-Si (Thin Film) PV panel ile kuruldu. Sistem günlük olarak ortalama 10 kWh enerji üretiyor. Burada hem sosyal sorumluluk çerçevesinde sistem gösterimi ve halka bunun öğretilmesi hem de binanın mevcut ihtiyacının bir bölümünün karşılanması istendi. Bina içerisindeki LCD ekranlar üzerinden kurulan sistem sayesinde anlık olarak üretim, temiz enerji kullanıldığı için engellenen CO2 miktarı ve bunun gibi bilgiler görsel olarak sunuluyor.
Antalya, İzonorm
Antalya İzonorm’da kurulan sistem ise 1.1 kWp Crystalline-Si PV panel ve 1 kWp A-Si/Mc-Si (Thin Film) PV panel ile kuruldu. Toplam kurulu gücü 2.1 kWp olan bu sistem günlük olarak ortalama 10kWh enerji üretiyor. Bu enerji ile sözkonusu işyeri günlük elektrik ihtiyacının büyük kısmını karşılamaktadır. Bu sistemin yıllık olarak 3 MWh enerji üreteceği öngörülmektedir.
Ondusolar paket sistemleri, benzer sistemlere göre Türkiyede birçok ilke öncülük ediyor. Sistemlerde Türkiyenin ilk yerli şebeke bağlantılı inverter üreticisi olan Mavisisin ürünlerini kullanılıyor. Yakın zamanda TÜV başta olmak üzere diğer uluslararası sertifikaları da alacak olan firmanın ürünlerinin kullanılacak olması sektöre örnek olmasının yanında güneş enerjisi sisteminde bozulma ihtimali en yüksek komponent olan inverterlere gerektiğinde 24 saat içinde servis verebilme imkanını da sağlıyor. www.yapi.com.tr / sektörden / 20 Ağustos 2010