Çarklar hızlı döndü, elektrik tüketimi yüzde 6.7 arttı.
Türkİye’NİN 2009’un son çeyreğinde yüzde 6 büyümesiyle resesyondan resmen çıkması ve Mart ayında ihracatta yüzde 34.34’lük rekor artış çarkların döndüğünü gösterirken buna paralel olarak elektrik tüketimi de Mart ayında 2009 yılı Mart ayına göre yüzde 6.7 arttı. Mart’ta 17 milyar 27.8 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik tüketilirken geçen yılın aynı ayında bu rakam 15 milyar 953.8 milyon kWh düzeyindeydi. 2010’un ilk 3 aylık rakamlarına bakıldığında elektrik üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1, tüketiminin ise yüzde 5 arttığı belirlendi. 2010 yılının ilk 3 ayında 50 milyar 314.1 milyon kWh elektrik üretildi, 50 milyar 141.5 milyon kWh elektrik de tüketildi.
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) verilerine göre, üretime bakıldığında ise Mart ayında toplam 17 milyar 68.3 milyar kWh elektrik üretildi. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) termik santrallerinden elektrik üretiminde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41 azalma olurken, Mart’taki yağışlar hidroelektrik santrallerden üretimi artırdı ve HES’lerden elektrik üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 113.4 arttı.
Yurtdışına da verdik
İlk 3 ay rakamlarına göre, geçen yılın aynı dönemine göre EÜAŞ termik santrallerindeki üretim yüzde 30, EÜAŞ’a bağlı ortaklıklardaki üretim yüzde 40 azaldı. İlk 3 ayda İran, Gürcistan, Azerbaycan ve Yunanistan’dan toplam 326.3 milyon kWh elektrik alındı. Azerbaycan’a 3.7 milyon kWh, Irak’a 295.7 milyon kWh, Suriye’ye 191.7 milyon kWh, Yunanistan’a 7.8 milyon kWh elektrik verildi.
Türkiye krizin ilk çeyreğini geçti, dünyada çıkışa doğru gidiş görülmüyor
Eskİ Merkez Bankası (MB) Başkanı Süreyya Serdengeçti, krizin sadece etkisinin azaldığını ama tehlikenin sürdüğüne dikkat çekerek, “Bu kriz dünyada uzun sürecek ve şu anda bir çıkışa doğru gidiş de henüz görülmüyor. Dikkatli olmalıyız” uyarısında bulundu.
“Ekonomik Kriz ve Türkiye” konulu konferansta konuşmacı olarak yer alan Serdengeçti burada yaptığı açıklamada, şu anda Türkiye olarak krizin ilk çeyreğini geçtiğimizi belirtti. Bu durumun Türkiye ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmelerden belli olduğunu aktaran Serdengeçti, “Düzelme olduğunda, bankacılık sisteminde hesaplar ortaya geç çıktığından gecikerek öğreneceğiz. Uzun lafın kısası; bu kriz dünyada uzun sürecek ve şu anda bir çıkışa doğru gidiş de henüz görülmüyor” dedi. Serdengeçti, şu anda alınan tedbirlerle Türkiye’de ekonominin pozitife doğru gittiğini aktardı.
Türkiye, Mısır, Katar gibi ülkeler yatırımcıya en iyi fırsatı sunuyor
İngİlİz Guardian gazetesi Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki (MENA) yükselen pazara dikkati çekerek, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Mısır, Katar gibi bazı ülkelerin yabancı yatırımcılara fırsatlar sunduğunu yazdı. Gazetenin haberinde, “MENA dünyanın en hızlı büyüyen nüfusuna sahip. Bölgedeki hükümetler, altyapı projeleri için 2.5 trilyon dolardan fazla para harcıyor. Bankaları kuvvetli, tüketicilerinin borçları yok ve borsaları Batıya açılıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya hoşgeldiniz” denildi.
Guardian, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerin yatırımcılara en iyi fırsatları sunan ve yabancı yatırımcılar için en az sınırlamaların olduğu ülkeler olduğunu belirtti. Ortadoğu ile ilgili “petrol ağırlıklı yatırımlar olduğu” algısının doğru olmadığının kaydedildiği haberde, “bölgede kimi ülkelerdeki istikrarsızlığa rağmen, yatırımlar konusunda iyimser olunduğuna” dikkat çekildi. www.haber.gazetevatan.com / 03 Nisan 2010