Yeni Antalya stadı elektrik dağıtacak
Antalyada 33 bin kişilik stadın inşaatı tamamlanırken, çimlerin ise yüzde 70’i futbol oynamaya hazır hale getirildi.
Koltukların 20 gün içinde yerleştirileceği stadyumda 20 Ağustos’ta ilk karşılaşmanın oynanması bekleniyor. Elektrik enerjisini güneş panelleri ile karşılayacak olan stadın fazla elektriğinden iki büyük mahalle faydalanabilecek. Antalyada geçen yıl haziran ayında temeli atılan ve 96 dönümlük arazide yer alan 33 bin kişilik tam daire şeklindeki stadyumda inşaat ve tefrişat çalışması tamamlandı. Çatı bölümü özel olarak hazırlanan statta 16 bin metrekarelik çatı ile tribünlerin üzeri güneş ışığı yansıtan şeffaf hafif panellerle kapatıldı. Stadın çatısındaki 13 bin metrekarelik bölümde bulunan güneş enerji panelleri kendi enerjisini üretecek stat, fazla elektriği ise şehir şebekesine verecek.
UEFA kriterlerine uygun şekilde hazırlanan stadyumda 38 tane 20 kişilik, 4 tane grup, 1 tane de protokol locası yer alıyor. 8 bin metrekarelik ticari alan ile bin 200 araçlık otopark yer alan statta karşılıklı iki skorboard bulunuyor. Güneş panelleri yerleştirilen, çim ekimi tamamlanan statta, soyunma odaları, yedek kulübesi, localar, ses görüntü sistemi tamamlandı. Çimlerin yüzde 70’i hazırlandı. Yüzde 30’luk bölümün ise 3 hafta içinde tamamlanması bekleniyor. Çimlerin yanmaması ve nem oranının ayarlanması için saha içinde 8 adet dev fan çalışıyor. Görevliler her gün zeminde nem ve sıcaklık kontrolü ile iki saatte bir sulama işlemini gerçekleştiriyor.
“İKİ BÜYÜK MAHALLENİN ENERJİSİNİ KARŞILAYABİLECEK”
Stadın proje müdürü Yaşar Aydın, 33 bin kişilik daire şeklindeki stadyumun en büyük özelliklerinden birini çatısındaki güneş enerji panelleri ile kendi elektriğini üreten stadyum olması olarak niteledi. Üretilen elektriğin iki büyük mahallenin elektriğini karşılayabilecek kapasitede olduğunu kaydeden Aydın, oyun alanının en geç 20 Ağustos’ta üzerinde kramponla futbol oynamaya hazır hale getirileceğini bildirdi.
5 BİN 400 GÜNEŞ PANELİ KULLANILDI
Çatıda üretilen enerjinin trafo ile dağıtım şebekesine verildiğini belirten Aydın, ”Stadın enerjisi de buradan bir şebeke yardımı ile alınıyor. Stadın ihtiyacından çok daha fazla bir elektrik üretimi yapılıyor. 5 bin 400 adet güneş paneli kullanıldı. 1.4 megawatlık bir güç üretiyoruz. Şu an çalışır durumda. Gerekli anlaşmaların imzalanmasının ardından şebekeye elektrik verilecek. Fazla enerjimiz var. Bu sistem ile Antalyaspor aylık yaklaşık 60 bin TL elektrik giderinden kurtulacak. Üretilen enerji stadın kullanımının iki katından fazla olacak” dedi.
“HERKESİN BEĞENECEĞİ KOLTUK DİZAYNI OLACAK”
Statta tek eksiğin koltuklar olduğunu dile getiren Aydın, “Onun da anlaşması yapıldı. Üretimi yapılıyor. Gelecek ay içinde montajına başlanacak. Koltukların dizaynı ile ilgili farklı çalışmamız var. Ağırlıklı kırmızı-beyaz renkler olacak. Ama örnek alınan güzel çalışmalar var. Herkesin beğeneceği bir dizayn oluşturacağız” diye konuştu.
“ÇİMLER YÜZDE 70 TAMAMLANDI”
Stadyumun çimleri hakkında da bilgiler veren Aydın, şunları söyledi:
“15 Mayıs’ta çimlerin ekimi yapıldı. Sıcak iklim çimi ve krampon yıpratıcılığına dayanıklı çimin ekimi yapıldı. Antalya’nın sıcağını göz önüne aldık. Ekildikten sonra futbol oynamaya hazır hale gelmesi için yaklaşık 3 ay geçmesi gerekiyor. 3-4 hafta içinde çimler tam yerine oturacak. Çimlerin şu an yüzde 70’i oluştu. 15-20 Ağustos gibi üzerinde futbol oynamaya hazır hale gelecek.”
“ÇİMLER İÇİN DEV FAN KULLANILIYOR”
Sıcak havada çim yetiştirmenin zorluğundan bahseden Aydın, “Çimin özellikle çıktıktan sonra gelişimi sürdürebilmesi için hava sıcaklıklarının 30-32 derecenin üzerinde seyretmesi gerekiyor. Nem oranının düşük olması gerekiyor. Kurulan dev fanlar ile çimlerin üzerinde oluşan nemi kaldırıyoruz. Sulama ise çimin ihtiyacına göre nem durumuna göre ölçüm yapılıp ihtiyaca göre sulanıyor. Suyun dengeli kullanılması gerekiyor. Her hafta bir sulama programımız var” ifadelerini kullandı.
“ZEMİNDE YAĞMUR SU BİRİKMEYECEK”
Stadım çimlerinin yetiştirilmesinde Antalya’nın dere toprağı ve torf kullanıldığını ifade eden Aydın, “Dere kumu kullanılarak drenaj çalışmaları yapıldı. Bu da en sağlıklı yöntem. Onun dışında bitkinin organik ihtiyaçlarını karşılayacak torf ve zeolit kullanıldı. Şiddetli yağışta inceledik, sahanın hiçbir yerinde su tabakası oluşmadı. Zeminin 50 santimetre altına da drenaj boruları döşendi. Bu boruların aralığını Antalya’nın anlık yağış debisini göz önüne alarak yaptık. Sistemimizin gayet iyi çalıştığını gördük” dedi.
“ÇATI GÜVENLİ”
Stadyumun çatısının ağır değil, tam tersi hafif olduğunu işaret eden Aydın, “Türkiye’deki diğer stadyumlara bakıldığı zaman hafif ve şeffaf bir çatı oldu. Amacına ulaşan bir çatı oluşturuldu. Öndeki şeffaf bölüm saha için daha fazla güneş alabilmesi içindir. Çatıda ağırlıkla ilgili herhangi bir tehlike yoktur. Her yönden güvenli bir çatı yapıldı” şeklinde konuştu.
Aydın, UEFA kriterlerinde 2 bin lüks ışık seviyesini sağlayan ışıklandırma sistemlerinin de tamamlandığını sözlerine ekledi. (Kaynak: İHA)
www.fotospor.com
21.07.2015