Elektrikte fiyatı kim belirler ?
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) yönetimi geçen perşembe Türk Sanayici ve İşadamları Derneğini (TÜSİAD) ziyaret etti. Başkan Ümit Boynere hayırlı olsun dediler. Doku uyuşmazlığı yaşayan iki dernek, son dönemde ortak bir noktada buluşuyor. "Krizden çıktık" diyorlar.
Bazı ekonomistler, "Çift haneli büyüyeceğiz" yorumları yapıyor.
Önümüzdeki dönemde Türkiye büyüyecek. Sanayi ve hizmet sektörü güçlenecek. Tamam da elektrik fiyatları ne olacak ? Mevcut yapıya bakıp arz ve talebe göre tahmin yürütürsek elektrik fiyatları büyümeye bağlı olarak artacak! Ancak eğer Türkiye büyüyecek, kamu düzelecek, mali kural işleyecek, ülkenin kredi notu artacaksa, kamunun elektrik fiyatlarını belirleme yeteneği acaba ne olacak ?
Kritik soru bu.
Çünkü Türkiye enerji piyasasını serbestleştirmek istiyor. Fakat üretilen elektriğin dolaylı ya da doğrudan yüzde 70ini kamu üretiyor. Acaba kamu gerçekten elektrikte fiyat belirleme yetkisini bırakır mı ? Ufuktaki büyük kavgaya dikkat !!!
-.-
Nükleerde atık bilmecesi !..
Enerji politikamız yamalı bohça gibi. Bir türlü sağlam zemine oturtamadık. Türkiyenin enerji arz güvenliğini sağlaması şart. Kesintisiz, sürekli ve kaliteli enerjiyi, olabildiğince yerli üretimden, yerli kaynaklardan, yerli dağıtıcılar aracılığıyla sağlamalıyız. Çünkü bir enerji kaynağının yüzde 50sinin yurtdışından sağlanması o ülkenin enerji arz güvenliğinin sıkıntıya girdiğini gösteriyor.
Türkiye, petrolün yüzde 93ünü, doğalgazın yüzde 98ini ithal ediyor. Üretilen toplam enerjinin yüzde 75inde dışa bağımlı.
Bu bir tehdit!..
Acil olarak kaynak çeşitlemesine gitmeliyiz. Bugüne kadar hep konuştuk, bir türlü yol alamadık. Yarım asırdır nükleer enerjiyi tartışıyoruz. Nihayet geri dönülmez bir yola girdik. İhale yöntemiyle start verdik. Gelin görün ki, beceremedik. Çaresizlikten modeli değiştirdik. "Hükümetlerarası anlaşmayla" nükleerde yeni bir süreç başladı.
Fakat nükleer enerji bugünün işi değil! 2020de enerji sorununa çözüm getirecek. 2020de Akkuyu Nükleer Santrali yılda 40 milyar kilovat/saat elektrik üretecek.
Türkiye hâlâ 200 milyar kilovat/saat enerji tüketiyor. Bunun yüzde 50sinden fazlasını doğalgazdan sağlıyor. O halde yerli kaynaklardan sağladığımız yenilenebilir enerjide ne yaptık ? Hidroelektrik ve termikleri bir yana bırakırsak, rüzgârda lisans yok. Güneş enerjisiyle ilgili düzenleme yapılmadı; jeotermali de harekete geçiremedik. Üzgünüz. Yenilenebilir enerji yasa taslağını Meclisin tozlu raflarına çoktan terk ettik. Meliha Okur / www.sabah.com.tr