AKÜLÜ ARABAYI GÜNEŞ ENERJİLİ ARABAYA ÇEVİRDİLER
Bitlis’te ortaokul öğrencileri akü ile çalışan arabaya güneş paneli takarak kendi kendine şarj olan araba yaptılar.
Bitlis’teki 100. Yıl Atatürk Ortaokulu ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı" açıldı. Bitlis 100. Yıl Atatürk Ortaokulu öğrenciler tarafından hazırlanan ve okulun spor salonunda sergilenen birbirinden güzel 32 eserin arasından "Güneş Enerjisiyle Çalışan Akülü Araba" projesi yoğun ilgi gördü. Çocuklar için tasarlanan akülü araba, üzerine yerleştirilen güneş enerjisi paneli yardımıyla enerji depolayarak, uzun süre sürüş keyfi yaşatıyor.
Okul Müdür Yardımcısı Selami Öncü, okulun TÜBİTAK ile protokol imzaladığını ve bu kapsamda 32 proje sergilediklerini söyledi. Dönem başından beri projelerin 120 öğrenci ve 32 öğretmenin hazırladığını ifade eden Öncü, "Bu hazırladığımız projeleri öğrencilerimize ve vatandaşlara sunuyoruz. Projeler arasında en yoğun ilgi gören ve dikkat çeken projemiz ise güneş enerjisiyle çalışan akülü araba oldu. Projenin çalışma sistemi ise, güneş paneline gelen elektriği aküye aktararak güneş enerjisiyle çalışan bir araba geliştirdiler. Bunun dışında yaptığımız 32 projemiz var. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’ndaki amaç; öğrencilerin araştırması, geliştirmesi ve bir ürün ortaya koymasıdır. Okul olarak ilk kez böyle bir etkinlik düzenledik. Bundan sonrada bu projeleri gerçekleştireceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sergimiz 3 gün boyunca devam edecektir."
Akülü arabayı yapan öğrencilerden Hüseyin Ali Uğurlu ise, güneş enerjisiyle çalışan arabayı yapmalarındaki amaçlarının ekonomik açıdan insanlara yardım etmek olduğunu söyledi. "Güneş enerjisi paneline belki bir seferinde 500 lira vereceksiniz. Ama uzun bir süre elektrikten tasarruf edeceksiniz" diyen Uğurlu, "Bu nedenle insanlara faydalı olabileceğimizi düşündüğümüz bir araç yaptık. 80 watt’lık güneş enerjisi paneli kullandık. Arabamız 12 Volt’luk enerji üretmekte. Bu ürettiği enerjiyi hem kullanıyor hem de depoluyor. Arabayı güneşte 6 saat kullanıldığında 3 saat çalışabilecek elektrik depolanmaktadır" dedi.
"ELEKTRİKTEN TASARRUF EDİYORUZ"
Öğrencilerden Kutlucan Önder ise, akü dolduğunda yaklaşık 3 saat arabayı sürebildiklerini belirtti. Yaptıkları projenin ileri ki zamanlarda insanlara bir faydası olacağını ifade eden Önder, şöyle konuştu:
"Çok iyi yerlere geldiğimizde ve maddi durumumuz iyi olduğunda bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Güneş olmadığı zaman güneş panelini çıkarabiliyoruz. Arabanın üzerine yerleştirdiğimiz güneş paneli çocuğu güneşten korunmasını da sağlıyor. Elektrikten tasarruf etmiş oluyoruz. Hem de doğal bir enerji kaynağıyla arabamızı çalıştırıyoruz." (İHA)
www.milliyet.com.tr
02.06.2016