2013 Yılı TÜBİTAK ALTERNATİF Enerjili Araç Yarışları 20-25 Ağustos 2013 tarihlerinde İzmit Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilecektir.
Genel Bilgi
TÜBİTAK, ALTERNATİF enerji kaynakları konusunda kamuoyunda farkındalığı yükseltmek, ALTERNATİF enerji teknolojilerinin yaygın kullanımı için gerekli beyin gücü ve bilgi birikiminin oluşmasını sağlamak üniversite öğrencilerini teorik bilgilerini takım çalışmasıyla başta güneş ve hidrojen olmak üzere, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışacak ürünler ortaya koymaya özendirmek üzere TÜBİTAK Formula-G Güneş Arabaları Yarışı ve TÜBİTAK Hidromobil Hidrojen Arabaları Yarışı düzenlemektedir.
Güneş Enerjili Araçlar nedir?
Güneş enerjili araçlar tahrik bataryası aracılığıyla gücünü araç üzerindeki bir veya daha fazla güneş enerjisi jeneratöründen sağlayan araçlardır.
Araç Ana Bileşenleri nelerdir?
- Güneş panellleri
- Tahrik motorları
- Tahrik motor sürücüleri
- Batarya paketi (batarya yönetim sistemi ile birlikte)
- Maksimum güç takip sistemi
- Enerji yönetim sistemi
- DC / DC dönüşürücü
Güneş Jeneratörünün Gücü
Araçta kullanılacak güneş panellerinin toplam yüzey alanı 9 m2’yi aşmamalıdır. Güneş panellerinin güç çıktısı sınırsız olabilir.
Yarışlarla ilgili iletişim için:
Tel: +90 312 298 9522-9527
Faks: +90 312 467 3246
e-Posta: formula@tubitak.gov.tr
Taahhütname ve diğer yazışmalar için irtibat noktası:
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı
Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü
Akay Caddesi No:6
06420 Bakanlıklar / ANKARA
Duyurulardan bazıları
2013 yılı ALTERNATİF Enerjili Araç Yarışlarına katılacak araçlarda kullanılan Lityum tabanlı akülerde Batarya Yönetim Sistemi (BYS) bulunması güvenlik nedeniyle zorunludur!
Batarya Yönetim Sistemi (BYS), şarj edilebilir batarya paketinin veya hücrelerinin voltaj ve termal değerlerini monitör eden ve bu bilgileri kullanıcıya raporlayan, batarya paketinin veya hücrelerinin belirlenen voltaj ve termal sınırlar içinde güvenli bir şekilde alışmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alan, bu sınırlar aşıldığında batarya paketini veya hücrelerini etrafında bulunan canlıları ve ekipmanları korumak amacıyla devre dışı bırakan, batarya hücrelerinin voltaj dengelemesini yapan bir elektronik sistemdir. Hazır bir BYS ya da kendi geliştirdiğiniz BYSyi kullanabilirsiniz.
Güneş Enerjili Araç Yarışları Batarya Kapasitesi Hakkında Önemli Duyuru
Güneş Enerjili Araçlar Teknik Kurallarında bataryanın sahip olması gereken maksimum enerji kapasitesi 1 kWh olarak belirtilmiş olup, bu üst sınır %1lik oranında aşıldığında araçlar kabul edilecektir. Daha fazla kapasiteye sahip olduğu tespit edilen araçlar teknik kontroller sonrası yarıştan ihraç edilecektir.
Körfez Yarış Pisti Özellikleri:
Pistin uzunluğu 1.950 metre
Pistin genişliği 12 metre
Pistin eğimi arka düzlükte % 2 +
Pistin eğimi Start düzlüğü % 2 –
(Kaynak : Alternatif Enerjili Araç Yarışları / 2013)