İş Dünyası Yenilenebilir Enerjiye daha fazla destek istiyor …
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, Türkiyenin öncelikle kendi enerji kaynaklarına yönelmesi gerektiğini belirterek, yenilebilir enerji alanındaki yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Gelecekte enerji konusunda Türkiyenin çok önemli bir misyon yükleneceğine dikkat çeken BTSO Meclis Başkanı İlhan Perseker, " Ülkemizin üstlenmekte olduğu koridor misyonu önemli, ancak üzerinde asıl durulması gereken konu, kendi enerji politikalarımız ve enerji imkanlarımızın üzerinde düşünmemiz gerektiğidir. Yıllardan bu yana kendi doğal kaynaklarımızı kullanmakta bazı sıkıntılarımız olduğu açık. Öncelikle enerji iletim hatlarının yenilenmesi gerekiyor. Ne kadar enerji üretirseniz üretin eğer bunu güçlü iletim hatlarıyla sahaya aktaramıyorsanız bir anlamı kalmaz " dedi.
Yenilebilir kaynakların desteklemesi ve teşvik edilmesi gerektiğini de vurgulayan Parseker, bunun sadece lisans vermekle ve yatırımları teşvik etmekle sınırlı olamayacağını ifade etti. Yatırımcının, yatırımın sonrasında üreteceği enerjiyi nasıl ve hangi fiyattan satacağını da hesap ettiğini söyleyen Parseker, " Bununla ilgili şu anda Mecliste bekleyen bir kanun tasarısı var. Bu yasa kesinlikle yenilenebilir enerji kaynaklarını devletin alım garantisini yükseltmesini kapsıyor. Bu da yatırımları artıracaktır. Bu yasayı bütün lisans sahiplerinin beklemekte olduğunu söyleyebilirim. Rüzgarda alınan lisanslar zaten durma aşamasına gelmiş. O yüzden bir an önce yasa tasarısının geçmesi lazım. Bu yasayla birlikte hem rüzgardaki, hem jeotermaldeki, hem de diğer hidrolikteki yatırımlar realize olur " diye konuştu.
UCUZ VE KALİTELİ ENERJİYE ULAŞMAK İSTİYORSANIZ NÜKLEER ENERJİYİ GÖZ ARDI EDEMEZSİNİZ
Türkiyede sürekli tartışma konusu olan nükleer santrallere de değinen Parseker, " Avrupanın birçok ülkesinde nükleer santraller kullanılmakta ve halen daha yatırımları devam etmektedir. Ucuz ve kaliteli enerjiye ulaşmak istiyorsanız nükleer enerjinin de kaçınılmaz bir gerçek olduğunu göz ardı edemezsiniz. Son teknolojiye göre ben çok tehlikeli bir şey olarak görmüyorum. Dünyada çevreciliğe çok önem veren ülkelerde de bu tür yatırımların yapıldığını görürüz. Türkiye de daha kaliteli ve ucuz enerjiyi niye elde etmesin diye düşünmekteyiz " şeklinde konuştu.
Türkiyenin doğalgaza olan bağımlılığını da değerlendiren Parseker, doğalgaz dışındaki kaynakların çok güçlü ve yeterli olmadığını, bunun için de Türkiyenin büyüyen enerji ihtiyacını hızlı yapılabilen doğalgaz santralleriyle kapatmaya çalıştığını kaydetti.
BTSO Başkan Yardımcısı Ali Hazır, Metin Ceylan, Çetin Ceylan, İrfan Acar ve Yılmaz Acarın da ortağı olduğu Asmakinsan Temiz Enerji Elektrik Üretim Şirketinin Bandırma Gönende yaptığı yatırımları da anlatan Parseker, " Yatırım montaj aşamasına geldi. Aralık ayı sonu itibariyle üretime geçilecek. Bizim orada 25 megavatlık bir yatırımımız var. Toplam 10 tane direk dikilecek. Biz bunu 23 kilometre ilerideki Gönen trafosuna bağladık. Gönen trafosunda bize verilen lisans hakkı o kadar. Ama bu trafonun ileride kapasitesi büyüyecek. Biz de buna ilave hakkını alırsak oradaki yerimiz müsait. Büyütme imkanımız olabilir. Bizim o bölgede 54 megavatlık lisansımız daha var. Öte yandan Boğazköy Barajının ihalesini aldık. Şuanda fizibilite çalışmaları sürüyor. O da 10 megavattık bir yatırım. Çalışmalarımız sürüyor, biraz daha piyasaların stabil hale gelmesini bekliyoruz " dedi.
www.haberfx.net / 27.12.2009
-.-
BTSO Bursa Ticaret ve Sanayi Odası
Misyon
Üyelerine Hizmet ilkelerinden ödün vermeden, Atatürk ilke ve inkilapları doğrultusunda; Bu hizmetleri 5174 sayılı kanun öncülüğünde kurumsal bir yapı içerisinde sunan bir kuruluşuz.
İlimizde her mesleğin Genel Menfaatliyetlerine uygun gelişmesini sağlayan,
İlimizde ve buna bağlı olarak ülkemiz ekonomisini geliştirmek amacıyla hizmet veren,
Üyelerimizin tüm ülkede ve Dünyada tanıtımını yapan,
Üyeler ile Devlet arasındaki ilişkileri hukukun üstünlüğüne dayanarak tarafsız olarak yürüten,
Vizyon
Meslek ilkelerinden taviz vermeden; Sadece rutin bir hizmet veren bir Oda değil, her zaman gelişmekte olan hizmeti veren çağdaş ve önce Türkiye sonra Dünya çapında öncü bir Oda olmak istiyoruz.
Kurumsallaşmayı ve üyelerimize hizmet sunumunu profesyonel anlamda başaran,
Hizmet amacıyla Odamıza gelen üyeye en iyi hizmeti sunup, hizmetini verdikten sonra üyenin Odadan memnun kalmasını sağlayan,
Meslek ahlakını ve tesanüdünü koruyan,
Üyelerimizin mesleki faaliyetleri içerisindeki ticari teamülleri tespit eden ve bunları herkesin uygulayabileceği kararlar haline getiren,
Ticari ve sınai iltilafların doğmasını önleyen ve aynı zamanda ihtilaf halinde ise görevini tarafsızca ve dürüst olarak yerine getiren,
Her Meslek için çağdaş teknoloji sistemlerinin üyelerimize tanıtımını yapıp, daha ileri teknoloji geliştirilmesine destek veren,
Kalite Politikası
Ülke Ekonomisinin, kalkınması ve gelişmesinde Tüccar ve Sanayicilerin çok büyük katkısı olduğu düşüncesiyle, Bu hizmetleri 5174 sayılı kanun öncülüğünde kurumsal bir yapı içerisinde sunan bir kuruluşuz.
Üyelerimize en iyi ve kusursuz hizmeti sağlamak.
“Vakit nakittir”. Atasözüyle üyelerimizin vaktinin değerli olduğu ve kaybedilen her türlü zamanın ekonomimize zarar vereceği inancıyla üyelerimize verilen hizmeti en kısa ve en hızlı sürede vermek.
Hukukun üstünlüğüne ve kanunların ölçüsünde üyelerimize yapılan her türlü hizmette onların menfaatini gözönünde bulundurmak,
Yapılan her hizmete kalite öncelikli olmak üzere hizmette yapılan hataları sıfıra indirmek üye tatminini üst düzeye çıkarmak,
Yapılan hizmette planlanan hedeflerimize ulaşmak için sürekli iyileştirmeyi amaç edinmek,
Amacımıza ulaşmak kendimize kalite hedefleri belirlemek ve bu hedeflerin takipçisi olmak,
Kaliteyi tüm personel olarak benimsemek ve anlaşılması için eğitimler vermek,
Kalite Yönetim sisteminin şartlarına uymak ve etkinliğini süreklik iyileştirmek.
www.btso.org.tr / Aralık 2009