Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler’den enerji konferansı …
MÜSİAD Mersin Şubesinin düzenlediği "Kriz Sonrası Türkiyede Enerji, Doğal Kaynaklar ve Çevre Projelerine Yeni Bir Bakış" konulu konferans verdi. Konferansa konuşmacı olarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Hilmi Güler katıldı.
MERSİN - Taksim Otel’de düzenlenen konferansa Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Hilmi Güler, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Emniyet Müdürü Arif Öksöz, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı kurum müdürleri, MÜSİAD üyeleri, işadamları örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Mekin Merter Salt, Türkiye’de elektrik ve iletim şebekelerinin arttırılması gerektiğinin altını çizerek, elektrik ve enerji yatırımlarının çok avantajlı olduğunu, bu alanların boş bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
Elektrik ihtiyacının yüzde 52’sini doğalgazdan karşılayan Türkiye’nin ALTERNATİF enerji kaynakları bulunarak doğalgaza olan bağımlılığı aşması gerektiğini söyledi.
Daha sonra küsüye gelen Hilmi Güler, “Kriz Sonrası Türkiye’de Enerji, Doğal Kaynaklar ve Çevre Projelerine Yeni Bir Bakış” konulu konferans verdi. Enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirten Güler, Türkiye’nin doğusunda dünyadaki petrolün ve doğalgazın yüzde 70’inin olduğunu ifade ederek,“Bu nedenle Türkiye çok önemli bir merkezde. Türkiye hem enerji koridoru, hem enerji köprüsü hem de bir terminaldir. Türkiye’nin önemi son yıllarda gerçekleştirilen projelerle çok daha fazla arttı” dedi.
Mersin’in güneş enerjisi konusunda oldukça önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Güler, bunun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Almanya’nın Türkiye’den daha az güneş olan bir ülke olmasına rağmen Türkiye’den daha fazla güneşten yararlandığını ve çatı projelerine ağırlık verdiğini söyledi.
Nükleer santrallere yönelik eleştirilere de değinen Güler şunları söyledi : “Dünyada 441 nükleer santral çalışıyor, 31’i inşa halinde, 100’ün üzerinde planlanıyor. Dünyadaki nükleer santraller normal hayatla iç içe, turizmle iç içe olan nükleer santraller var, tedbirini aldıktan sonra sorun değil. Nükleer santral yaparken her taşı koyarken bile izin alıyorsunuz. Bu konuda oldukça fazla bilgi kirliliği var. Güçlü ülkelerin nükleer çalışmalara sahip olması lazım. Fransa enerji ihtiyacının yüzde 78’ini nükleer teknoloji ile karşılıyor. Libya, Suudi Arabistan gibi petrol ülkelerinde bile nükleer enerji çalışmaları yapılıyor. Ayrıca nükleer santral atığı değerlendirilebilir kıymetli bir atıktır. Bu atığı bizden almak isteyen ülkeler var, kaldı ki bugün nükleer santrale girsek bile 30 yıl sonra atık söz konusu olacak.” www.medya73.com / Mart 2010