Bursa, elektrikli araç üretimi için potansiyeli olan bir şehir …
UTAYSİB Başkanı Sünneli “ Türkiye’nin geleceği açısından elektrikli ve hibrit taşıt üretimine acilen geçilmesi gerekiyor ”.
Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) ve Frost & Sullivan firması işbirliğinde, “ Otomotivin Geleceği : Elektrikli ve Hibrid Taşıtlar ” konulu bir seminer düzenledi. UİB Başkanlar Kurulu Başkanı ve UTAYSİB Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, “ Varlığımızı sürdürebilmek için bizim de bu doğrultuda gerek yenilenebilir enerji, gerekse de elektrik taşıt teknolojisine adapte olmamız kaçınılmazdır ” diye konuştu.
Seminerin açılış konuşmasında, Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) olarak gündemi ve endüstriyi yakından takip ettiklerini ifade eden Başkan Sünneli, “ Günümüzde otomotiv endüstrimiz, Avrupa’nın ciddi üretim merkezlerinden birisidir, hedefimiz ise bu durumu daha da ileriye taşıyarak, AB’nin en önemli üretim merkezi konumuna ulaşmaktır ” dedi.
UİB Başkanlar Kurulu Başkanı ve UTAYSİB Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, Otomotiv endüstrisinin adım adım elektrikli taşıtlara doğru yöneldiğini beraberinde küresel bir oyuncu olan Türkiye’nin otomotiv endüstrisindeki bu gelişmeleri izlemekte ve dönüşümünü bu doğrultuda sağlamakta olduğunu söyledi.
TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN KÜRESEL TRENDLERE AYAK UYDURMALIYIZ
Çevreye duyulan sağduyunun artması ve petrol rezervlerinin tehlikeli boyutlara varacak düzeyde azalmasından ötürü ALTERNATİF yakıt sistemlerine yönelimin başladığını ifade eden Başkan Sünneli, “ Hibrid ile başlayan bu trend, yerini yakın bir gelecekte yüzde 100 elektrikli taşıtlara bırakacaktır. Bu yeni bir teknoloji değil, otomobilin icad edildiği yıllarda kullanılan bir yöntemdir ” şekliden konuştu.
DEVLET, ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİNİ TEŞVİK ETMELİ
Türkiye’nin bu gelişmelerin gerisinde kalması halinde ciddi tahribatlara yol açacağını söyleyen Başkan Sünneli, “ Elektrikli taşıtlar konusundaki avantajları göz önünde bulundurduğumuzda bu dönüşümün kaçınılmaz olduğu aşikardır. Süratle yapımızı bu yöne çevirmeli ve yenilenebilir enerji konusunda ciddi yatırımları yapmamız gerekir. Devletin de bu yönde bizi teşvik etmesi halinde hem otomotiv endüstrimiz hem de endüstrimizin yakın temas halinde olduğu birçok sektör bundan payını alacak, vatandaşlarımız da teknolojik avantajlardan faydalanarak yakıt tüketimlerini minimize etme olanağına kavuşacaktır ” şeklinde konuştu.
Başkan Sünneli, yenilenebilir enerjinin her geçen daha çok önem kazandığı dünyada, özellikle de Avrupa ülkelerinde otomotiv endüstrisi için (gerek ticari araç gerekse de binek otomobil için) ciddi maddi teşvikler sağlandığını söyledi. Bir yel değirmenin 3000 adet elektrikli taşıtın günlük elektrik ihtiyacını karşıladığının altını çizen başkan Sünneli, bu durumun teşviklerin ne kadar anlamlı olduğunu söyledi. Süneli, “ Varlığımızı sürdürebilmek için bizim de bu doğrultuda gerek yenilenebilir enerji, gerekse de elektrik taşıt teknolojisine adapte olmamız kaçınılmazdır ” diye konuştu.
BURSA ELEKTRİKLİ ARAÇ YATIRIMI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Otomotiv Sektörünün Geleceği olarak görülen Elektrikli ve Hibrid Taşıtlar konulu seminerde küresel pazarlardaki otomotiv endüstrisinin güncel durumu, geleceği ve eğilimleri irdelendi. Türkiye otomotiv endüstrisinin Başkenti Bursa’da, gerçekleştirilen seminerde konuşan Otomotiv Sektörü Avrupa Danışmanlık Birim Başkanı Edward Gibbs, 21. yüzyıl otomotiv endüstrisinin temel taşı olacak elektrikli taşıtlar teknolojisine ilişkin detaylı bilgiler verdi. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla yeni yatırım fırsatları oluşacağını belirten Otomotiv Sektörü Avrupa Danışmanlık Birim Başkanı Edward Gibbs, hem doğrudan üreticiler hem de yan sanayi açısından Bursa’nın çok önemli fırsat taşıdığını dile getirdi.
Küresel ekonomik krizin 2010 yılından itibaren etkisini yitirmeye başlayacağını ifade eden Edward Gibbs, krizin hemen ardından endüstriyel yatırımlar hız kazanacağını, Türkiye ve Bursa’nın yatırım açısından çok büyük önem taşıdığının altını çizdi. Elektrikli araçların 2020 yılına kadar yüzde 12’lik pazar payına ulaşacağını dile getiren Gibbs, elektrikli araçların piyasaya hakim olmasının zaman alacağını sözlerine ekledi.
www.e-haberajansi.com / 21.11.2009
-.-
BURSA Hakkında
Coğrafi Konumu
Bursa 40 derece boylam ve 28 - 30 derece enlem daireleri arasında Marmara Denizinin güneydoğusunda yer alan, toplam il nüfusu 2007 Yılı Genel Nüfus Tespit sonuçlarına göre 2.439.876 ile Türkiyenin 4. büyük kentidir. Bursa ili doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde Kocaeli, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyde Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir. Denizden yüksekliği 155 metre olan Bursa, genelde ılıman bir iklime sahiptir. Ancak, iklim bölgelere göre de değişiklik göstermektedir. Kuzeyde Marmara Denizinin yumuşak ve ılık iklimine karşılık güneyde Uludağın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır. İlin en sıcak ayları Temmuz - Eylül, en soğuk ayları ise Şubat - Marttır. 52 yıllık gözlem süresi itibarı ile yıllık ortalama yağış miktarı 706 mm.dir. İlde ortalama nispi nem % 69 civarındadır. İlin yüzey şekilleri, birbirlerinden eşiklerle ayrılmış çöküntü alanlarıyla, dağlar halindedir. Çöküntü alanlarının başlıcalarını İznik ve Uluabat gölleriyle Yenişehir, Bursa ve İnegöl ovaları oluşturmaktadır. Toplam yüzölçümü 10.819 km2 olan Bursa ili topraklarının % 17sini ovalar oluşturmaktadır. İl sınırları dahilinde Uluabat (1.134 km2) ve İznik (298 km2) gölleri bulunmaktadır.
İlin önemli akarsuları; Mustafakemalpaşa Çayı, Uludağın güney yamaçlarından doğan ve gene Uludağdan kaynaklanan birçok küçük dere ile beslenen Nilüfer Çayı, Göksu Çayı, Koca Dere, Kara Dere, Aksu Deresidir. İlin sahip olduğu 135 km. kıyı bandının 22 km.lik kısmı kullanıma uygun olup, diğer kısmı değerlendirilememektedir. Bursa ili topraklarının yaklaşık % 35 ini dağlar kaplamaktadır. Dağlar genellikle doğu-batı yönünde uzanan sıradağlar şeklindedir. Bunlar; Orhangazinin batısından Gemlik körfezinin batı ucunda bulunan Bozburuna doğru uzanan Samanlı Dağları, Gemlik Körfezinin güney yüzünü kaplayan ve Bursa ovasını denizden ayıran Mudanya Dağları, İznik gölünün güneyi, ile Bursa ovasının kuzey kesimleri arasında yer alan Katırlı Dağları, Mudanya Dağlarının uzantısı olan Karadağ ve Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olan Uludağdır (2.543 m).
www.bursa.gov.tr / Kasım 2009