5. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi
Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, insanlığın kurtuluşunun güneşe giden yolu bulabilme ve güneşe dayalı yeni bir uygarlık yaratabilme becerisine bağlı olduğunu söyledi.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi tarafından bu yıl 5.si organize edilen ve 2 gün sürecek olan Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi başladı. Kültür Merkezindeki sempozyumun açılışında konuşan Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, dünyanın hızla kirlendiğini, doğanın yavaş yavaş yok olduğunu, zahir solumadan, hormonlu ve zehirli gıdalar yemeden artık yaşamanın mümkün olmadığını belirtti. Sonsuz bir enerji kaynağı olarak güneşin, ilk çağlardan bu yana insanoğlunun dikkatini çektiğini, hatta bir dönem çeşitli uygarlıklarda yaşamın kaynağı olarak kabul edildiğini hatırlatan Erçolak, "Yapılan arkeolojik çalışmalar ortaya çıkarmıştır ki, güneş enerjisinin yoğunlaştırılarak kullanılması 2 bin 500 yıl öncesine dayanmaktadır. 2 bin 500 yıl önce uygulama alanı bulunan bu enerji günümüzde halen kullanılmayı beklemektedir" dedi.
20. yüzyılda bilimin ve teknolojinin gelişmesi, artan enerji gereksinimi ve çevre kirliliği sorunları karşısında bilim çevrelerinin dikkatini, sonsuz ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşe yönelttiğine dikkat çeken Erçolak, "Dünyadaki enerji türlerinin kökeni olarak güneş enerjisi gösterilmekte, değir enerjiler güneş enerjisi kökenli dönüşüm enerjileri olarak tanımlanmakta ve bütün yenilenebilir enerjiler ve hatta fosil yakıtlar, enerjilerini güneşten almaktadırlar. Öte yandan nükleer santraller, enerji arz eksikliğine ve dışa bağımlılığa ALTERNATİF olarak gösterilmekte ve nükleer santral yapımı için adımlar atılmaktadır. Ülkemizde güneş enerjisi potansiyeli başta olmak üzere tüm yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları yeterince değerlendirilmezken, yeterli teknik alt yapı ve mevzuat olmadan, kamusal denetimin dışlandığı bir yapıda, dışa bağımlılığı azaltmak bir yana arttıracak bir süreç, üzülerek söylemek istiyorum ki Mersin ve Sinopta başlamıştır" diye konuştu. Erçolak, enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının, yurt dışına kaynak aktaran nükleer santrallerle değil yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı da amaçlayan, çeşitlendirilmiş ancak bütünlüklü, uzun, verimli ve kalıcı ulusal enerji politikalarının yürürlüğe sokulması ve devam ettirilmesi ile mümkün olacağını kaydetti.
"GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ"
Türkiyenin yılda 2 bin 640 saat güneş aldığına vurgu yapan Erçolak, şöyle devam etti; "Bu güneş enerjisinin toplam gücü 1.3 milyar ton petrole eş değer. Güneş bizim için gücü ve boyutları hayal bile edilmesi imkansız bir varlık. Öyle ki, 1.3 milyon adet dünyayı bir araya getirsek ancak bir güneş olabiliyor. Güneşin enerjisini ürettiği çekirdeğindeki sıcaklık 15 milyon derece. Güneşin görünen yüzündeki sıcaklık ise demirin ergime noktasından 3 kat daha fazla. Hayatın kaynağın güneş, her yıl dünyaya 219 bin milyar kilovat saat enerji gönderiyor. Bu enerji günümüzde dünyada tüketilen enerjinin tam 2 bin 500 katı. Almanyada bile yılda bir metrekareye gelen güneş enerjisi yılda 100 litre petrole eş değer. Diğer bir deyişle Türkiyede güneşten inanılmaz miktarda enerji üretilebilir. İnsanlığın kurtuluşu güneşe giden yolu bulabilme ve güneşe dayalı yeni bir uygarlık yaratabilme becerisine bağlı görünüyor. Doğa ile barışık yeni bir dünya görüşü olan güneş uygarlığının ülkemizde başlayıp dünyaya yayılması için doğa ve sevgi değerine dayanan kültürümüzle, bütün olanaklara sahibiz. Yeni uygarlığın hedefi kirli ve sağlıksız enerjiden vazgeçerek güneşe yönelmek olmalıdır. Güneş çağı, bir çokları aksini düşünse bile geleceğin yaşam biçimi olmaya en yakın adaydır."
Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ise, gelişmiş ülkelerin hükümetlerinin temiz enerji ekonomisi olarak adlandırdıkları bu sektöre büyük önem verdiklerini ve desteklediklerini belirterek, ABDde krizden çıkış için yenilenebilir enerji desteklerinin istihdamı da canlandıracağının açıklandığını kaydetti. Çakar, gelişmiş ülkelerin yenilenebilir enerji konusunu enerji güvenliğinin yanı sıra ekonomik yatırım, istihdam ve teknolojinin egemenlik alanı olarak gördüklerine de dikkat çekti.
"ÜLKEMİZ ENERJİ TÜKETİMİNDE DIŞA BAĞIMLI"
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut da, ülkemizin enerji tüketimi açısında yüzde 74 gibi yüksek bir oranda dışa bağımlı olduğuna dikkat çekerek, "Artan enerji ihtiyacımızın ucuz, sürekli ve güvenli bir şekilde karşılanmasında yaşanan zorluklar, ülkemizin en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Gerekli önlemler alınmazsa yakın bir gelecekte ülkemizin bir enerji dar boğazı ile karşı karşıya kalacağı ortadadır. ALTERNATİF enerji kaynakları bu ihtiyaçlara cevap verecek ve ülkemizi enerji bunalımlarının dışında tutacak bir çıkış yoludur. Bu anlamda, temiz ve tükenmez enerji kaynağı olan güneş enerjisini açısından Türkiye bir güneş ülkesi, 300 gün güneşin batmadığı Mersin ise, güneş kentidir" dedi.
Konuşmaların ardından sempozyum kapsamında Cumhuriyet Alanında düzenlenen Güneş Enerjisi Sistemleri Sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve diğer davetliler tarafından gerçekleştirilen açılışın ardından, protokol üyeleri güneş enerjisi ile çalışan otomobil, oyuncak, ısıtma sistemleri ve diğer araçları inceleme fırsatı buldu. Bu arada sergide güneş enerjisi ile çalışan bir fırın büyük ilgi gördü. Hacettepe Üniversitesi Temiz ve Tükenmez Enerjiler Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimi gören Emel Dilaver, tamamen kendimi tasarımı olan güneş fırınında 130 dereceye kadar sıcaklık elde edebildiğini ve her türlü yiyeceğin pişirilebileceğini söyledi.
www.haberciniz.biz
07.10.2011