Basılabilir güneş fayansları geliştirildi!
Teknolojideki gelişmeler ile güneş panellerini tasarımında da değişim yaşanıyor. Newle Üniversitesi araştırmacıları plastikten güneş fayansları geliştirmeyi başardı.
Geleneksel silikon tabanlı güneş panellerinin maliyetinin yüksek olması, güneş enerjisinin kullanımının yaygınlaşmasındaki en önemli problemlerden biri. Peki bu Teknoloji daha ucuz hale getirilip ve daha yüksek bir verimlilikle üretebilseydi? Avustralyadaki Newle Üniversitesinden Paul Dastoor ve araştırma ekibi basılı güneş çözeltisi testlerinde son aşamaya gelmeyi başardılar.
Apple pizza kutusu patenti aldı!
Teknoloji devi Apple bu kez telefon, bilgisayar gibi tüketici elektroniği ürünleri ile değil …
Daha verimli, daha ucuz
Newle Üniversitesi, dünya üzerinde basılı güneş fayansı testlerinde, elektriği iletmek için elektronik mürekkep kullanan üç yerden sadece biri. Ağır ve onlarca milimetre kalınlığında olan sıradan güneş panellerinin aksine araştırma ekibinin basılabilir güneş fayansı, sadece 0.1 mm kalınlığında ve plastik film üzerine basıldığı için oldukça hafif özellikte. Baskı yapısında kola şişelerinde de kullanılan PET plastiğin seçilmesi, daha sağlam ve geri dönüştürülebilir bir özellik sağlıyor. Basılı fayanslar, düşük ışıkta sıradan güneş pillerinden daha iyi performans gösteriyor ve maliyetiyle de fosil yakıtlardan daha uygun.
Testler devam ediyor
Dastoor, basılı fayansların metrekare başına 7.42 dolardan daha düşük bir maliyetle basılacağını ve Teslanın güneş çatısından daha ucuza satılabileceğini belirtiyor. 100 metrekarelik bir alana kurulan güneş fayansların performansı ve dayanıklılığı halen test ediliyor. Testlerin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla basılabilir güneş fayansların çatılarda göreve başlaması bekleniyor.
www.haber07.com.tr
20.05.2017