"Türkiye ve Çin Buluşması: Enerji Gündemi" Konferansı
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, şu anda satış noktasına gelmiş, özel sektöre devretmeyi düşündükleri projeler olduğunu belirterek, "Bırakın Türkiyeye, ihraç edilme potansiyeli olanlar var. Birtakım ülkeler de şu anda onları kullanmayı istiyorlar" dedi.
Koç Üniversitesi ile Çinin önde gelen akademik kuruluşlarından Fudan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye ve Çin Buluşması: Enerji Gündemi" başlıklı konferansının açılışında konuşan Altunbaşak, Milli Hidroelektrik Santral Sisteminin Geliştirilmesi ve Üretilmesi Projesi hakkında bilgi verdi.
Türkiyedeki akarsulardaki suyun bir bölümünün boşuna aktığını belirten Altunbaşak, buralara orta ölçekli hidroelektrik santralleri (HES) kurulduğu zaman aşağı yukarı 20 milyar dolarlık bir gelir elde edileceğini söyledi.
Bu projelerin cari açığı azaltmak adına önemli projeler olduğunu aktaran Altunbaşak, Türkiyenin HES potansiyelini kullanması gerektiğini ifade etti.
Türkiyedeki HESlerin rehabilitasyona ihtiyacı olduğunu anlatan Altunbaşak, bunun maliyetinin yaklaşık 15 milyar dolar olduğunu dile getirdi.
HESlerle ilgili bir model geliştirme çalışmasına başladıklarını vurgulayan Altunbaşak, sözlerine şöyle devam etti:
"Bütün üniversitelerimizden katkı bekliyoruz. Burada sadece TÜBİTAKın, sadece bakanlıkların katkıları olmamalı. TÜBİTAK bu konuda araştırma yapıyor ama diğer yandan destek de veriyor üniversitelere. Geçen sene bin 511 çağrılı projelerimizi açtık ve ilk çıkan, birinci konu enerji alanındadır. Geçen sene yayınlanan 22 tane çağrının 12 tanesi enerji alanında çıkmıştı. 2011 yılında güneş enerjisi alanında TÜBİTAKa 8 proje verilmiştir. Bor teknolojilerinde, kömür teknolojilerinde, elektrikli araçlarda toplamda 266 tane başvuru alındı. Enerji Bakanlığımız ile bir protokolümüz var. Protokolün amacı bunların her birini Türkiyeye milyar dolarlar seviyesinde kazanımlar sağlayacak proje haline getirmek. Burada Çin, enerji arzı açısından Türkiyeye çok benziyor. Bu yüzden birbirimize yardımcı olabileceğimiz birçok alan var."
-"Projelerin yarısında üniversite sanayi işbirliği var"-
TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, neredeyse projelerin yarısında üniversite sanayi işbirliği olduğunu söyledi. TÜBİTAKın bu konu ile yakından ilgilendiğini aktaran Altunbaşak, Türkiyedeki üniversite potansiyelinin kullanılması gerektiğini ifade etti.
TÜBİTAK olarak projeleri belli noktaya getirip sonra çekilmek istediklerini vurgulayan Altunbaşak, "Amacımız belli bir noktaya getirip, ondan sonra özel sektöre devretmektir" dedi.
Birikimleri ve kaynakları olduğunu anımsatan Altunbaşak, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu kaynakları kullanarak, uluslararası partnerlerle, üniversitelerimizle bu işi olgunlaştırdıktan sonra bakanlığımıza, özel sektöre devredilmesi planlanıyor. Yakın zamanda elektrikli otomobil konusunda toplantı yaptık. Elektrikli otomobil konusunda Ar-Gede düğmeye bastık. O teknolojik kırılıma hazır olmak istiyoruz.
Ciddi projeler var. Şu anda satış noktasına gelmiş, hatta özel sektöre devretmeyi düşündüğümüz projeler var. Çünkü şu anda gerçekten inanılabilecek noktaya gelmiş. Bırakın Türkiyeye, ihraç edilme potansiyeli olanlar var. Birtakım ülkeler de şu anda onları kullanmayı istiyorlar." İstanbul - AA
www.haberler.com
05.12.2012