ISK-SODEX 2010 FUARI 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİYLE AÇILDI
Türkiyenin en büyük endüstriyel fuarı olarak iklimlendirme ve tesisat sektörünün uluslararası buluşma noktası olarak gösterilen ISK-SODEX İstanbul 2010 Fuarı, "Üretim, İstihdam, İhracat" temasıyla açıldı.
Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık tarafından iki yılda bir düzenlenen ISK-SODEX 2010 Fuarı, "Üretim, İstihdam, İhracat" temasıyla İstanbul Fuar Merkezi-CNR Expoda sektöre kapılarını açtı. Bu yıl 18 ülkeden 898 firmanın katıldığı, 59 ülkeden ticari alım heyetlerinin ziyaretine açılan ve 80 bin ziyaretçi beklenen fuar, ısıtma, soğutma, klima, havalandırma, yalıtım, pompa, vana, tesisat, su arıtma, havuz ve güneş enerjisi sistemlerini kapsayan tüm sektörlerin temsilcilerini buluşturuyor. ISK-SODEX İstanbul 2010 Fuarı, 5-8 Mayıs tarihleri arasında gezilebilecek.
Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Murat Demirtaş, fuarın açılış töreninde yaptığı konuşmada, iklimlendirme ve tesisat sektöründe dünyanın üçüncü büyük fuarını organize etmenin gururunu yaşadıklarını belirtti. Avrupadaki üretimin sınırlarının dışına çıkmasıyla fuarların küçüldüğüne işaret eden Demirtaş, uluslararası pazardaki bu kayma neticesinde, Türkiyenin ciddi bir büyüme ile küresel pazara mal üretip satan bir üretim ve pazarlama üssü olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti.
SEKTÖRÜN ÜRETİM GÜCÜ ARTIYOR
Murat Demirtaş, yıllardır tüm sektörel oluşumların işbirliğiyle düzenlenen fuarla birlikte, sektörün üretim gücü, istihdama katkısı ve ihracattaki payının arttığına dikkat çekerek "Artık Türkiyemiz bölgesel bir üretim üssü olma yolundadır, fuarımız ise sektörün itici gücü duruma gelmiştir. 10 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan ve 2009 yılını 2,5 milyar dolar ihracatla kapatan sektörümüzün hedefi, Cumhuriyetimizin 100üncü yılında 25 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşarak, ihracat hacmini 10 milyar dolara taşımaktır. Bu hedefe ulaşacak güçteyiz" dedi.
Murat Demirtaş, yaklaşık 250 bin kişiye istihdam yaratan iklimlendirme ve tesisat sektöründe dünyanın üçüncü büyük fuarı olma özelliğine sahip ISK-SODEX Fuarının, yurtdışına açılmak ve uluslararası işbirlikleri geliştirmek isteyen Türk firmaları ile Türkiyenin bulunduğu bölgede etkili olmak isteyen yabancı firmalar için en önemli iş ve pazarlama platformu niteliğiyle uluslararası ölçekte önemli bir zemin olduğunu vurguladı.
ISKAV Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı Başkanı Metin Duruk, tüm sektör oluşumlarının güçlü bir işbirliği ile önemli başarılara imza attığını ifade ederek, eğitimin yanı sıra belirlenen İş ve Etik İlkelerinin altına imza atıyor olmaktan gurur duyduklarını söyledi. ISKAV üyesi sektörlerin bundan böyle gelirlerinin yüzde 5ini Ar-Ge ve inovasyona yönlendirmeyi planladıklarını söyleyen Metin Duruk "Kümelenme ve Eko Sistem Tanımlaması" adını verdikleri sektörün yol haritası niteliğindeki çalışmayı kısa sürede tamamlayarak ilgili Bakanlığa sunacaklarını ve bu alandaki öncü çabalarını aralıksız sürdüreceklerini kaydetti.
HEDEF 1 TRİLYON DOLAR DIŞ TİCARET HACMİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de yaptığı konuşmada iklimlendirme sektöründe Dünyanın en büyük üçüncü fuarını düzenliyor olmanın Türkiye için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Türkiyenin ihracatta dünyanın en hassas müşterilerine teknoloji satacak kaliteye ulaştığını belirten Büyükekşi, ihracatın yüzde 50sinin Avrupa ülkelerine yapıldığını, İngilterede her iki radyatörden birinin Türk Malı olmasının da bu kalitenin kanıtı olduğunu ifade etti. Büyükekşi, şöyle konuştu : "Son üç yılda ihracatı kriz günlerine rağmen 100 milyar doların üzerinde tutundurmayı başardık. Diğer bir ifadeyle 100ler Kulübünde kalmayı başardık. 2010un ilk 4 aylık rakamları gösteriyor ki; Türkiyeyi güneşli günler bekliyor. 1 Nisan itibariyle ihracatta yüzde 25lik büyüme kaydettik. Çin en çok ihracat yaptığımız onuncu ülke konumuna geldi. Türkiyenin ihtiyacı yıllık 1 trilyon dolar dış ticaret hacmine ulaşmaktır".
YA YENİ PAZARLAR BULACAĞIZ YA DA PAZAR OLARAK KALACAĞIZ
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa ise Avrasyanın üretim üssü olma yolundaki Türkiyenin stratejik planlarla yoluna devam etmesi gerektiğini ifade ederek, bunun için de genç beyinlerin yaratacağı Ar-Ge ile açılan yeni pazarlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. "Ya yeni pazarlar bulacağız ya da pazar olarak kalacağız" diyen Boğa, 2023te Dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer alabilmek için klasik yöntemlerin dışına çıkılmasının zorunlu olduğunu kaydetti. (ANKA) / İstanbul / 05 Mayıs 2010