Güneşten yüksek verimle enerji topladılar
Başkent Üniversitesinde geliştirilen Güneş Enerji Sistemi, güneşten ısıtma-soğutma, aydınlatma, sıcak su ve elektriğin yüksek verim ve düşük karbon salımıyla üretilmesini sağladı.
Mevcut sistemlerde enerji üretimi için yılda 194 kilogram karbon salımı yapılırken, tasarlanan sistemle yılda sadece 5 kilogram karbon salımı oluşuyor.
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Alper Güner ve Canberk İlerinin Prof.Dr. Birol Kılkış danışmanlığında geliştirdikleri dört fonksiyonlu ve çevreci enerji projeleriyle Isıtma, Soğutma, Klima, Araştırma ve Eğitim Vakfı (ISKAV) tarafından düzenlenen yarışma kapsamında ikincilik ödülü aldıklarını bildirdi.
İstanbulda, 2 Mayısta düzenlenen törende sergilenen projenin, özellikle çevreye olan katkısı nedeniyle büyük ilgi ve beğeni topladığını dile getiren Dengiz, sistemin karbondioksit salımını önemli oranda azalttığını söyledi.
Kullanımdaki mevcut melez sistemlerle en fazla üç farklı fonksiyon elde edebilmekteyken projede dört farklı fonksiyon elde ederek dünyada ilk olan bir proje tasarımını gerçekleştirildiğini belirten Dengiz, şu bilgileri verdi:
Projede oluşturulan güneş enerji sistemi, güneş borusu, fotovoltaik panel ve termoelektrikler kullanarak, güneşten aydınlatma, ısıtma-soğutma, sıcak su ve elektrik üretimleri yüksek verim ve düşük karbon salımıı ile sağlandı.
Doğal gün ışığı, insanların yaşamsal vücut fonksiyonları için önemli bir unsur olduğundan, güneş borusu yardımı ile doğal gün ışığını iç mekanlara aktararak gün ışığından daha fazla faydalanması sağlandı.
Fotovoltaik panel yardımıyla da üretilen elektrikten, gece aydınlatması ve diğer elektrik ihtiyacı karşılanırken, termoelektrikler yardımıyla da ısıtma-soğutma ihtiyacı giderildi. Hem fotovoltaik panel hem de termoelektrikler üzerinde bulunan fazla ısı enerjisini de kullanarak sıcak su ihtiyacı karşılandı.
Tek sistemde en yüksek verimi sağladılar
Prof. Dr. Dengiz, mevcut sistemlerin, tek başlarına kullanıldığında verimlilik açısından belli sınırlar içerisinde kaldığını belirtti. Projelerinde ise bu alt sistemlerin birlikte tek bir sistem içerisinde kullanıldığından ve üretilen enerjiyi dışarıya bırakmayarak en yüksek düzeyde faydalandığından dolayı yüksek verim ve düşük karbon salımının elde edildiğini söyledi.
Projenin ayırt edici özelliğinin, sistemin ürettiği enerjiyi hiçbir şekilde kaybetmemesi ve üretilen enerjinin sürekli kullanımını sağlaması olarak açıklayan Dengiz, Günlük yaşantıda gereksinim duyulan elektrik, aydınlatma, soğutma ve sıcak su için kullanılan enerji üretimi için yılda 194 kilogram karbon salımı yapılırken, tasarlanan bu sistem ile yılda sadece 5 kilogram karbon salımı yapmaktadır. Yani bu sistem karbon salımını yüzde 97 oranında düşürmektedir dedi.
Yüksek verimle enerji üretimi ve çevre açısından çok büyük kazanç sağlayan projenin çok önemli olan diğer bir avantajının da ekonomikliği olduğunu dile getiren Dengiz, Sistem yüksek verim ile çalıştığından dolayı maliyetini oldukça kısa bir sürede geri ödeyebilmektedir. Proje aynı zamanda uluslar arası saygın bir enerji kuruluşu olan ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers ) tarafından öğrenci projeleri destek programına seçilmiştir. Ptototipini tamamladığımız çalışmanın küresel ısınma için büyük bir çare olduğunu düşünüyoruz diye konuştu.
Mevcut kaynaklar yeterli
Kyoto Protokolünün küresel ısınmaya ve bunun sonuçlarına karşı bir önlem olarak ortaya çıktığına işaret eden Dengiz, protokolü imzalayan ülkelerin atmosfere saldıkları karbon miktarını 1990 yılındaki düzeylere düşürmek zorunda olduklarını anımsattı.
Türkiyede mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarının, Türkiyenin bütün enerji gereksinimini karşılayacak potansiyelde olduğunu vurgulayan Dengiz, Türkiye Güneş kuşağında olmasına rağmen sahip olduğu potansiyeli yeterli derecede etkin ve yaygın bir şekilde kullanamamaktadır. Buna karşın hala fosil yakıtlı sistemlere devam edilmesi yanlış politikadır ifadelerini kullandı. (AA)
www.haber7.com
27.05.2012