...Motor pompayla yapılan sulamanın çiftçinin enerji maliyetinin artırdığını söyledi. Yüzde 50 hibeyle güneş enerjisi sistemi kurdu. Nar bahçesi güneş enerjinden elde edilen elektrikle sulanıyor. Elde ettiğimiz elektrikle kuyudaki suyu depomuza pompalıyoruz. Depodaki suyu ise damlama sulama yöntemiyle nar ağaçlarımıza bırakıyoruz. Şimdi güneş enerjisiyle çok rahatladım...
Yenilenebilir enerjiyle organik nar üretiyor
Adıyamanda organik nar üretimi yapan çiftçi, 45 dönümlük bahçesini güneş enerjisiyle suluyor.
Merkeze bağlı Kızılcapınar köyünde yaşayan Abuzer Korkmaz, yaklaşık 7 yıl önce yerleşim birime uzak tarlasının 45 dönümüne nar bahçesi oluşturdu. Bahçesini sulamak için elektrik hattı talebinde bulunan Korkmazın bu isteği kabul edilmedi.
Tarlasını bir sürü jeneratörle sulayan Korkmaz daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında aldığı yüzde 50 hibeyle güneş enerjisi sistemi kurdu.
Girişimci, sistem sayesinde elde ettiği enerjiyle bahçesindeki 4 bin 200 nar ağacını sulayarak organik meyve üretmeye başladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, yaptığı açıklamada, motor pompayla yapılan sulamanın çiftçinin enerji maliyetinin artırdığını söyledi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin güneşli gün sayısının fazla olduğunu anımsatan Alan, güneş enerjisi kurmak isteyen çiftçilere ise yüzde 50 hibe desteği sağlandığına dikkati çekti.
Kızılcapınar köyünde yaşayan Korkmazın da bu hibeden faydalandığını hatırlatan Alan, "Nar bahçesi güneş enerjinden elde edilen elektrikle sulanıyor. Çiftçimiz yenilenebilir enerjiyle organik nar üretiyor" diye konuştu.
Korkmaz ise elektrik maliyetinin kendisini ALTERNATİF enerji sistemlerine sevk ettiğini ifade etti.
Bakanlıktan aldığı destekle bahçesine güneş enerji panelleri kurduğunu anlatan Korkmaz, "Şu anda 20 panelimiz var ve buradan 4,4 kilovatsaat enerji üretiyoruz. Elde ettiğimiz elektrikle kuyudaki suyu depomuza pompalıyoruz. Depodaki suyu ise damlama sulama yöntemiyle nar ağaçlarımıza bırakıyoruz" şeklinde konuştu.
Korkmaz, bu yıl 50 ton organik nar üretimi beklediğini dile getirdi.
Güneş enerjisinin işini kolaylaştırdığını vurgulayan Korkmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Önceki yıllar elektrik sorunu nedeniyle bahçemi yeteri kadar sulayamadım ama şimdi güneş enerjisiyle çok rahatladım. Gündüz üretilen enerjisi akü vasıtasıyla depolanıyor. Geceleri de sulama yapıyorum. Bu tesisin bölge insanına örnek olacağını düşünüyorum." (AA)
http://yenisafak.com.tr / ekonomi
05.07.2014