Hidrojen önemli bir ALTERNATİF ENERJİ haline geliyor
Türkiye’de enerji talebi artışının karşılanabilmesi için önümüzdeki 15 yılda elektrik sektöründe 100 milyar dolarlık yatırımın gerçekleştirilmesi gerekiyor.
“Karadeniz’deki Hidrojen Sülfür Çalıştayı”nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Nilgün Açıkalın, “Enerjinin kesintisiz ve karşılanabilir maliyetlerle arzının temini ekonomik büyümede ön koşuldur” dedi. Açıkalın, çevrenin korunması ve çevresel maliyetlerin asgari düzeyde tutulmasının sürdürülebilir ekonomik gelişimin bir gerekliliği olduğunu ifade etti.
Açıkalın, Dengeli bir kaynak ve güzergah çeşitlendirmesiyle enerji arz güvenliğine öncelik verilmesi, verimliliği ve üretkenliği artırmak için enerji sektörünü liberalleştirme gerektiği, çevresel etkileri dikkate alarak, enerji kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını teşvik etmek ve enerji potansiyelinin kullanılması önemlidir. Yenilenebilir kullanım kaynaklarına öncelik vermek, ARGE faaliyetlerini artırmak gerekiyor. Talep artışlarının karşılanabilmesi için önümüzdeki 15 yılda elektrik sektöründe 100 milyar dolarlık yatırımın gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu yılki talep yüzde 8,2 civarında artış göstermiştir. Türkiye artan elektrik enerjisi talebinin sürdürülebilir bir şekilde karşılayabilmek enerjide dışa bağımlılığın ve sera gazının azaltılması amacıyla başta hidrolik olmak üzere rüzgar ve güneş enerjisiyle yerli yenilenebilir kaynakların kullanımı hedeflenmektedir” dedi.
ALTERNATİF enerji kaynaklarına ilginin arttığını anlatan Açıkalın, teknolojinin sürekli gelişmesi ve hidrojen elde edilebilmesi için gelişen yeni buluşların hidrojeni önemli bir natif haline getirdiğini kaydetti.
UNIDO-ICHET Genel Direktörü Mustafa Hatipoğlu, bu tür çalışmalarla gelişmekte olan ülkelerde hidrojen ile ilgili faaliyetlerin artırılmasının amaçlandığını ifade ederek, bu çalıştayda, Karadenizin dibinde biriken hidrojen sülfürün toplanarak, içindeki hidrojenin elde edilmesiyle ilgili tartışmaların yürütüleceğini kaydetti.
Hidrojen enerji araştırmacısı Prof. Dr. Murat Çekirge ile Karadenizdeki fizibilite çalışmalarını yürüten Dr. Mükerrem Şahin de, petrolün gittikçe azalması ve konvansiyonel yakıtların çevreye verdiği zararlar nedeniyle dünyadaki ülkelerin ilerideki zamanlarda hidrojen gibi yakıtlara yöneleceğini ifade etti.
www.geleceginenerjisi.com
15.12.2011