AB Aydınlatma Standartları Türkiyeyi etkiliyor
Avrupa Birliği (AB), aydınlatmada enerji verimliliğini artıracak uygulamaları genişletiyor. Geçtiğimiz yıl yasaklanan 100W’lık enkandesan ampullere 75Wlık ampuller de eklendi. Bu verimsiz ampuller CE onayı alamadığı için Türkiyeye girmesi de yasaklanmış oluyor.
AB, enerji verimliliği ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmalarına hızla devam ediyor. 2009 yılında yasaklanan 100 W’lık enkandesan ampullere, 75 Watt da eklendi. Enkandesan ampullerin Avrupa’da yasaklanması Türkiye pazarına da girememeleri anlamına geliyor. Çünkü enkandesan ampuller AB’ye giremediği için CE belgesi de alamıyor. Türkiye’ye, ithal edilen ürünlerde ise CE belgesi alınması zorunlu kılınıyor.
Avrupa’daki evlerde verimli aydınlatmaya geçilmesiyle enerji maliyetlerinde yılda 10 milyar Euro değerinde tasarruf sağlanırken, enerji tasarruflu aydınlatma çözümlerinin kullanılması Türkiye’de yılda 1.4 milyar Euro tasarruf sağlamayı mümkün kılıyor. 7.000 GWh’lik enerji tasarrufuna eşit olan bu rakam (Keban Barajı’nın yıllık üretimi 6.600 GWh’dır) aynı zamanda 190 milyon ağacın temizleyebileceği 4.2 milyon tonluk karbondioksit salınımından tasarruf anlamına da geliyor.
Philips, verimsiz şeffaf ampul kullanımının sona erdirilmesi, enerji verimliliğinin artması ve karbon emisyonlarının azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla yeni düzenlemelere uygun çözümlerini hayata geçiriyor. Yeni nesil LED, enerji verimli halojen ve enerji tasarruflu kompakt floresan ampul (CFLi) gibi ALTERNATİF aydınlatma çözümlerinin çok yakında tüketicilere sunulacağı ifade ediliyor. www.turk.internet.com / 06.05.2010