Güneş enerjisinden elektrik üreten papatya icad ettiler
İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesinde faliyet gösteren bir elektromekanik firmasında geliştirilen ve plajlarda şemsiyelerin üzerine yerleştirilebileceği gibi istenen her yere de kolayca taşınabilen ve cep telefonu, İpad, USB uyumlu içecek soğutucusu ve vantilatörleri çalıştırabilen papatya şeklinde güneş şemsiyesi geliştirildi.
Patenti alınan ve şuanda Dünyanın dört bir yanında ilgi uyandıran, bazı ülkelere de ihraç edilmeye başlanan güneş şemsiyesi ilerde daha da geliştirerek daha da büyük cihazlara enerji ihtiyacı karşılanabilecek. Tuzla Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir elektromekanik firmasında Elektronik Mühendisi Mert Gülgeç ve Makine Yüksek Mühendisi Gökhan Kalaylı, Sol Brella (Güneş Şemsiyesi) adını verdikleri plajlarda kullanılan şemsiye ve gölgeliklerde kullanılabilen cep telefonları, İpad, USB uyumlu soğutucular ile vantilatörleri çalıştırabilen ayrıca güneş enerjisini depolayıp yaklaşık 8 saat kullanılmayı sağlayan düşük voltajla çalışan 12 woltla çalışan tüm elektronik cihazlarda kullanılabilen elektrik üreten papatya şeklinde güneş şemsiyesi ürettiler.
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA İLGİ UYANDIRDI
Dünyada hiçbir benzeri bulunmayan ve yüzde yüz Türk buluşu olan güneş şemsiyesiyle ilgili 2012 yılında Türk Patent Enstitüsü Bilim Konseyi tarafından 7 bin buluş arasından ilk 10a giren yerli fikir ve buluş 2012-2013 yılında tasarım ve testleri tamamlanarak üretimine geçildi. İtalya ve Yunanistan başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatı yapılmaya başlanan güneş şemsiyesi Hotel, Tatil Köyleri, Beach Clup işletmeleri tarafından yoğun ilgi görüyor. Ayrıca ürün tekne, yat, kamp karavanı, çadır, tente, çatı gibi birçok alanda da kullanılabiliyor.
GÜNEŞİN OLDUĞU ELEKTRİĞİN OLMADIĞI HER YERDE KULLANILABİLİYOR
Papatya görünümündeki güneş şemsiyesi aynı zamanda isteğe göre modüllerin sayısı arttırılıp papatyayı daha da büyüterek daha büyük güçlere ulaşılabiliyor. Aynı zamanda çevre dostu olan ürün şemsiyleri ve gölgelikleri üzerinde kullanacak işletmeler çevre için önemli olan sera gazı etkisini azaltırken ekonomiye de çok ciddi bir katkı sağlıyor.
GÜNEŞTEN ALDIĞI IŞINLARI ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜYOR
Dünyada yaptıkları ürüne benzer bir çalışma olmadığını söyleyen Makine Yüksek Mühendisi Gökhan Kalaylı, “Güneşten aldığımız ışınları enerjiye dönüştürüyoruz. Bu enerji 12 Volt güç üretiyor. Bu papatya formatındaki ürün istenilen kadar yapraklar ekleyerek büyütülebiliyor. Sonsuz şekilde alan büyütülebiliyor. Araçta şarj edilen tüm cihazları yani akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar, soğutucular, minik vantilatörler, araç dolaplarının bütün enerjileri temin edilebiliyor. Dünyada başka bir benzeri yok. Türkiyede yayılması ve pazara sunulması için fiyatını iç piyasaya 250 TLye satışa sunuyoruz. Çevreci ve yeşil enerji olması da bizim için çok önemli. Bu üründen 2 milyon adet gelecek 10 yılda yayılacak olduğunu düşünürsek yaklaşık 12-13 megavatlık bir nehir tipi elektrik santralinin ürettiği enerjiyi üretebilirsiniz” diye konuştu.
DEPOLADIĞI ENERJİ GECE DE KULLANILABİLİYOR
Sistemin fonksiyonel çalıştığını söyleyen Elektronik Mühendisi Mert Gülgeç, “Güneş hücrelerine ulaşan güneş ışınlarından enerjiyi üretiyoruz. Bu enerjiyi de bir takım koruma devreleri ile birlikte bağlantı ve şaraj deposuna ulaştırıyoruz. Burada tam güneş ışığı olmasa bile gün ışığı bizim için yeterli. Kapalı havalarda dahi enerji üretebiliyoruz. Ürünün bir kısmı gölgede kalsa bile sistem çalışmaya devam ediyor. Ayrıca bataryalı kutu seçeneklerimiz de var. Onlar da gün içerisinde yaptıkları şarjı gecede sabaha kadar kullanım sağlanabiliyor. Gün içinde şarj edilen ürün sistemden ayırılıp ihtiyaç duyduğunuz elektriği de yanınızda taşıyarak kullanabiliyorsunuz” dedi.
www.aksam.com.tr
07.03.2014