Rusya rüzgâr enerjisini geliştiriyor
Rusya’nın Kuzey Kutup Dairesi’nin ötesinde ilk rüzgâr santrali haziran ayında açılacak. Santral, Yamal-Nenets Özerk Bölgesi’nin Labıtnangi kenti yakınlarında inşa ediliyor. Bu proje, ülke için çok önemli bir deney olacak ve Rusya’nın kuzeyinde benzer santralleri kurmaya değer mi değmez mi sorusuna açıklık getirecek.
Santralin sert iklim şartlarında iyi çalışması ve üreteceği elektriğin diğerlere göre daha ucuz olması durumunda benzer tesisler, Yamal Yarımadası’nın diğer kesimlerinde de uygulanacak.
Uzmanlara göre kuzeyde dizelli rüzgâr santrallerin kurulması daha verimli olur. Şiddetli rüzgâr koşullarında rüzgâr jeneratörü, hafif rüzgârda ise dizel jeneratörü devreye girer. Sonuçta yakıt tasarrufu sağlanır ve elektriğin maliyeti azalır.
2020 yılına doğru Rusya’da ALTERNATİF enerji oranının yüzde 4’ün üzerine çıkarılmasının planlandığını belirten Enerji Geliştirme Fonu Müdürü Sergey Pikin şunu söyledi:
“Bu hedefe, rüzgâr ve güneş enerjisinden yararlanma yoluyla erişilir. Böylece dağıtılmış (küçük) enerji giderek, pahalı olan dizel enerjisinin yerini alır. Sonuçta tasarruf sağlanıyor. En önemlisi de çevreye zararlı dizel jeneratörlerinden vazgeçilmiş oluyor. Bu tür projenin maliyeti kısa bir sürede karşılanacak, çünkü pahalı dizel kullanılmayacak.”
Uzmanlar, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma projelerinin ekonomi açısından büyük üstünlükleri olduğunu kaydediyor. Örneğin, maliyetler 5-6 yılda karşılanıyor. Ayrıca küçük projeler, daha az riskli ve büyük yatırımları gerektirmiyor.
Rusya’da birkaç rüzgâr santrali var. En büyüğü Volgograd’da. Kaliningrad bölgesinde 5 megavattan fazla kapasiteye sahip büyük bir rüzgâr santrali bulunuyor. 2014’te Kalmıkya bölgesinde de 13 tesisli rüzgâr enerjisi parkı faaliyete girecek.
http://turkish.ruvr.ru
30 Mayıs 2013