Mevsimin yağışlı geçmesi, elektrikte barajların payını yüzde 30lara çıkardı. Bu durum elektrikte maliyetleri yüzde 25 düşürürken, fiyatların düşmesi gündeme geldi. Ancak Hazinenin Enerji KİTlerine 3,5 milyar lira kâr hedefi koyması, fiyatlarda indirimi imkânsız kılıyor. Enerji kuruluşlarının elde edeceği kârlar, özelleştirilecek santrallerin rehabilitasyonunda kullanılacak.
Havaların son dönemde yağmurlu geçmesi, enerji yönetiminin yüzünü güldürdü. Suyla dolan barajlar paçal (ortalama) maliyetleri yüzde 25 oranında düşürdü. Doğalgaz ve fuel-oil gibi yakıt giderlerinde de ciddi tasarruf sağlayan enerji KİTleri (kamu iktisadi teşekkülleri) tarihi kâr rekoru kırıyor.
Maliyetlerdeki iyileşme, aboneler için elektrikte indirim beklentisine yol açarken, Hazinenin Enerji KİTlerine koyduğu yıllık 3,5 milyar lira kâr hedefi, indirimlerin faturalara yansımasını engelliyor.
Son yağışlarla birlikte hidroelektrik santrallerinin tam kapasite çalışmaya başlamasıyla, geçen yıl yüzde 16 olan suyun elektrik üretimindeki payı bu yıl yüzde 30ları geçti. Doğalgazın payı ise yüzde 51lerden yüzde 40lara geriledi. Gerileme, elektrik üretiminde yaklaşık 2 milyar dolar kârı beraberinde getirdi. Barajlardaki üretim artışı, enerji sektöründe zam yerine indirimi gündeme getirdi. Ancak indirim beklentileri Hazinenin yüksek kâr hedefine takıldı. Enerji Bakanlığından alınan bilgiye göre, Hazine 2010 yılı için Enerji KİTlerine 3,5 milyar liralık kâr hedefi koydu. Bu sebeple bu kuruluşlar, sisteme satılan barajlarda üretilen elektriğin birim fiyatını 3 centten yaklaşık 10 cente çıkardı. Kamu şirketleri, indirimin beklendiği bir dönemde "Elektriğe ekim ayına kadar zam yok." açıklaması yaptı. Enerji Bakanlığı yetkilileri ise mevcut tabloda elektrik fiyatlarının daha ucuz olması gerektiğini belirtiyor. "Kârlılık hedefi sebebiyle indirim uygulanmadı." diyen yetkililer, barajlardan elektrik üretiminin artması sonucu, kamu elektrik üretim şirketlerinin doğalgaz ve fuel-oil ödeme kalemlerinde de ciddi tasarruf sağladığını kaydetti.
Hazine kamu şirketlerine bu yıl özellikle özelleştirme kapsamına alınan 16 bin megavatlık santrallerin rehabilitasyonu için yüksek kâr hedefi koydu. Şirketler kâr hedeflerinin büyük kısmını şimdiden karşılarken, elde edilen kârlar özelleştirilecek santrallerin rehabilitasyonunda kullanılacak.
Elektrik tüketiminde artış sürüyor
Elektrik üretiminde artış gözlenirken, tüketim rakamlarında da yükseliş dikkat çekiyor. Türkiyenin küresel krizi geride bırakmasının etkisiyle son aylarda elektrik tüketimindeki artış sürüyor. Ekonominin öncü endekslerinden elektrik tüketimi mayıs ayında yüzde 9 oranında artarak 16 milyar 762 milyon kilovatsaate ulaştı. www.zaman.com.tr / 15.06.2010