Geri dönüşüm otomatları geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiyeye ters satış makineleri uygulamasının gelmesine öncülük ediyor.
Çevre ve Şehirclik Bakanı Erdoğan Bayraktar Türkiyede geri dönüşüm alışkanlığının artırılmasını hedefleyen çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.
Bakan Bayraktar bu amaçla piller ile plastik ve cam şişelerin geri dönüşümünü sağlamak için teşvikler getirileceğini, ayrıca birlikte çalıştıkları vakıf ve dernekler üzerinden Türk ve yabancı şirketlerin de katılımı ile yeni bir sistem kurulacağını söyledi.
Erdoğan Bayraktar açıklamasında öncelikle nüfusun yoğun olduğu bölgelerden başlamak üzere geri dönüşüm otomatları kurulacağını, bu otomatlara atılan pil ve şişelerin karşılığında makinaların ödeme yapacağını kaydetti. İade miktarlarının henüz belirlenmediğini sözlerine ekleyen Bakan Bayraktar, bu sayede vatandaşların çöpleri ayrıştırmasının teşvik edileceğini kaydetti.
Dünyada 100.000den fazla var
Ters satış makinesi olarak adlandırılan otomatlar ile ilgili ilk patent başvurusu 1920 yılında Amerikada yapılmış iken bu alandaki ilk otomat ise 1950lerin sonunda İsveçte üretildi.
Halihazırda büyük çoğunluğu ABD ve Avrupada olmak üzere bir çok ülkede 100.000den fazla ters satış makinesi bulunuyor. Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri ise ilk defa geçen yıl bu makinelerin kurulumları gerçekleştirilmişti.
Bu makinelerin çok büyük çoğunluğu pil ve şişe geri dönüşümü için işlev görürken, son yıllarda LED ampüller ile eski cep telefonları karşılığında da ödeme yapan modeller de faaliyete sokulmuş durumda.
Ülke ve şehir yönetimleri ise geri dönüşümü teşvik ettiği ve bu ürünlerin toplanmasında açığa çıkan karbondioksit salımlarından da tasarruf sağladığı için özellikle alışveriş merkezleri ve büyük mağazaların bulunduğu yerlerde bu makinaların kurulumlarını artırmaya çalışıyorlar.
www.yesilekonomi.com
08.07.2013