23.11.2024 Cumartesi ANASAYFA HAKKIMIZDA ÜRÜNLER SEPETİM LİNKLER İLETİŞİM
ÜRÜNLER
Ürün listemiz güncelleniyor.
VICTRON ENERGY
Solar Şarj Kontrol / Solar Charger Control
İnvertör / Inverter
İnverter-Şarj Cihazı / Inverter- Charger
Aküler / Batteries
Ekranlar ve İzleme Sistemi
DC/DC Konvertörler
Akü Şarj Redresörleri
Akü Koruma
PAYGo - Ödeme Sistemi
Victron Energy için 5 YIL Garanti Import - Export
Yedekleme Ada Sistemleri
Victron Energy Marine
Cep Telefonu Şarj Cihazı Solar Mobile Phone Charger
GÜNEŞ PANELLERI
NORM Güneş Panelleri
AXITEC Güneş Paneli
Waaree Güneş Paneli
EcoDelta Güneş Paneli
SunPower Güneş Paneli
TopraySolar Modules
Sunrise / Solartech modules
Thin Film PV solar module
Victron BlueSolar Panels
SunLink PV Technology
Esnek / Flexible
SOLAR ŞARJ KONTROL
HAVENSİS
Voltronic Solar Şarj Kontrol
EpSolar Charge Controller
Steca marka solar şarj kontrol
Phocos Güneş Şarj Regülatör
Must Marka Solar Şarj Kontrol
Morningstar Solar Şarj Regüle
Phocos CIS Industrial Control
12V-3A Solar Lamp Controller
SCC-Basic 50W/100W
TriStar MPPT 12,24,36,48 Volts
INVERTER - CHARGER
Smart Inverter-Charger
General Electric
Abax Inverter-Charger
Victron Energy BLUE POWER
Studer Inverter - Charger
MultiPower Hibrid / Melez
Back-Up Island Systems
Victron Easy Solar Combines
DC / AC İNVERTÖRLER
Norm marka invertörler
Fronius Solar Electronics
Solon Inverter
Siemens Inverter
Studer marka invertörler
SMA Sunny Island Off-Grid
Phoenix Inverter Compact
BlueSolar Grid Inverter
RÜZGAR TÜRBINLERI
Air Breeze 200 Watt Türbin
Kara Tipi 400 W Land
Deniz Tipi 400 W Marine
VIND 12V-400W / 24V-600W
300 Watt Rüzgar Türbini
Skystream 3.7 Southwest
HAZIR PAKET SİSTEMLER
Solar Enerji Paket Sistemler
Solar LED Aydınlatma Paket Sistemleri
Solar Su Pompa Paket Sistemleri
Solar DC Buzdolabı / İlaç Dolabı
Güneyli-Hitit Tak ve Çalıştır
Güneyli-Hitit Plug and Play
SOLAR KITLER
NORM - SolaLight 3W
NORM - ECOBOXX 160 KIT
Solar Armatür
Solar Generator
SOLAR SU POMPALARI
Grundfos SQFlex Product
Lorentz marka pompalar
DC Pompa/Pump
YARDIMCI AKSESUARLAR
Güneş Paneli Montaj Sehpası
Güneş İzleyici Solar Tracker
12-24VDC Buzdolabı Soğutucu
Solar Kablo / Solar Cable
Sabit panel sehpaları
Solar PV Konnektör Connector
TYCO Electronics SOLARLOK
Solar Tip Sigortalar / Fuse
Battery Monitor Akü İzleme
Battery Protect / Akü Koruyucu
Victron Akü İzolatörleri
Kesintisiz Yedek VE SolarSwitch
Automatic Transfer Switches
Güneş Enerji Sigortaları
Sigorta Yuvaları
Fotovoltaik Parafadurlar
PV-DC ŞALTERLER
Akü Bağlantı Soketleri
Intelligent Dual Power Transfer Controller
Hybrid Controller Of Solar Power And City Power
Solar Refrigerators / Freezers
Multi-Contact MC3 and MC4
GÜNCEL / SEKTÖREL
Güneş Enerjisi / Solar Energy
Güneş Enerjili Sulama / Solar Water Pumping System
Güneş Enerjili Otopark / Solar CarPort
GES Güneş Enerji Santralı / Solar PV Power Plant
Yenilenebilir Enerji / Renewable Energy
Alternatif Enerji / Alternative Energy
Hibrit Enerji / Hybrid Energy
Sürdürülebilir Enerji / Sustainable Energy
Enerji Depolama / Energy Storage
Şebekeden Bağımsız Akülü Çözümler / Off-Grid Solutions
Temiz Tükenmez Enerjiler / Clean Inexhaustible Energies
Güneş Enerjili Ev ve Ofis / Solar Home and Office Solutions
Kendi Elektriğini Kendin Üret / Lisanssız Elektrik Üretimi
Şebeke Bağlantılı Uygulamalar / On-Grid Applications
Yeşil Ürünler / Green Products
Keşif Proje Geliştirme Tasarım
Energiewende / Enerji Dönüşümü
HABERLER
FİYAT LİSTELERİ
VICTRON-Fiyat-Listesi (PDF)
NORM_HAVENSIS-042022_GENEL-FIYAT-LISTESI (PDF)
 

Temiz dünya için çevre ...

 

 

Var mısınız 68 milyar avroluk fasla ? 

Çevre konusunda Türkiyenin Avrupa standartlarına ulaşması için yaklaşık 68 milyar avroluk yatırım yapılacak. Ancak ülkenin kazanacakları, bu rakamın çok üstünde.

 

‘Fasıl dendi mi akla tek kanallı TRT günlerindeki musiki programları geliyor. “Hicaz, sultaniyegah… faslını dinleyeceksiniz.” diye başlayan anonslar, orta yaşın üzerindekilerin hafızasında yer etmiştir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde Arapça bir kelime olduğu belirtilen ‘fasılın karşılığında bölüm, kısım, devre açıklamaları yer alıyor. Musiki literatüründe ise parçaların belli bir sıraya göre çalınıp söylenmesi olarak biliniyor. Devam eden AB müzakerelerinde ise fasıl kelimesinin başka bir sahada kullanıldığına şahit oluyoruz. Türkiye’nin AB’ye katılma sürecinde belli alanlarda açılan müzakereleri ifade ediyor fasıl. Son olarak AB ile çevre faslı açıldı. Aslında diplomaside kullanılan anlamı musiki ile uyumlu. ABye uyum için açılan fasıla, Türkiyede yapılacak işlerin belli bir sıraya göre icra planı diyebiliriz.

 

Çevre, Türkiyenin AB müzakerelerindeki 33 fasıldan 12.si. Tam tabiri ile Türkiyenin AB katılım müzakerelerinde çevre faslı, AB Konseyinde düzenlenen hükûmetler arası katılım konferansıyla açıldı. Konferansa Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.

 

Aşılması zor gözüken dış ve iç politika konuları arasında küçümsenebilir belki ama çevre en maliyetli faslımız. Türkiyenin çevresini AB ile uyumlu hâle getirmek için ihtiyaç duyacağı para 68 milyar avro olarak hesap ediliyor. Bürokratlarımız, ABden süreç içinde alınacak teknik ve mali yardımlarda pazarlık kozu olarak rakamı biraz yüksek tutmuş olsa da Türkiyenin büyük bir kaynağa ihtiyacı olduğu muhakkak.

 

Diğer taraftan Türkiye, ABye girse bile bu fasıl tamamlanmayabilir. Çünkü AB üyeleri arasında hâlâ çevre müzakerelerini sürdüren ülkeler bulunuyor. Çevre faslında, 300den fazla hukuki düzenlemenin ulusal mevzuata uyumlu hâle getirilmesi gerekiyor.

 

Türkiye bu konuda 2007 - 2023 yıllarını kapsayan AB Entegre Çevre Uyum Stratejisini hazırladı. Burada hangi alanda ne gibi icraatlar yapılacağı detayları ile belirlendi.

 

AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış, Avrupalı muhataplarının önünde çevre faslının açılması için Türkiyede 26 bakanlık ve devlet kurumunun hazırlık çalışmasına katkıda bulunduğunu söylüyor ve taşı gediğine koyuyor: "Bence dünya liderleri Kopenhagda (BM İklim Konferansında) ortak bir anlayış sağlayamazken; Türkiyenin kendi 26 kurumu yanında 27 AB üyesini çevre faslının açılması için ikna edebilmesi bir mucizedir."

 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da Türkiyenin çevre faslını müzakerelere açabilmek için çok önemli reformlar yaptığını belirterek özellikle hava kirliliğiyle mücadelede çok önemli mesafe alındığını anlatıyor. Bugün 116 noktadaki otomatik ölçüm istasyonlarıyla hava kalitesinin kontrol altında tutulduğunu söyleyen Eroğlu, kış mevsimine rağmen hava kalitesinin standartlara uygun olduğunu belirtiyor. Türkiyenin katı atıkların toplanması, su havzalarının korunması ve deniz temizliğinde de önemli adımlar attığını anlatan Eroğlu, “300den fazla plaj ve marinada mavi bayrak dalgalanmaktadır." diyor.

 

Çevre faslını Aksiyona değerlendiren TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk de Türkiyenin çevre şartları bakımından AB normlarını yakalaması için 68 milyar avroluk yatırıma ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Çevre profesörü olan Öztürk, parlamentoya girmeden önce Çevre ve Orman Bakanlığında müsteşar yardımcılığı görevinde bulundu. Çevre yönetimi konusunda çok sayıda kanun ve yönetmelik değişikliği hazırladı. Mustafa Öztürk, öncelikle ABye uyum için Çevre ve Orman Bakanlığı ile ilgili kurumların kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi gerekeceği görüşünde. Çevrenin en zor fasıllardan biri olduğunu vurgulayan Öztürk, iyi bir planlama çalışması yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

 

Öztürk, önümüzdeki günlerde yaşanacakları da anlatıyor. Buna göre çalışmaları daha önce yapılan ve taslak olarak hazır olan Çevre Ajansı Kanunu başta olmak üzere, Çerçeve Su Koruma Kanunu, Temiz Hava Kanunu, Doğa Koruma Kanunu ile Entegre Atık Yönetimi Kanunu TBMMden geçecek.

 

Mustafa Öztürk, “Özellikle Çerçeve Su Koruma Kanununun yasalaşması ve Nehir Havza Koruma Eylem Planının oluşturulması oldukça önemli. Türkiyenin endüstriyel kirlilik ve risk yönetimi alanındaki AB müktesebatının aktarımına yönelik mevzuatın kabul edilmesi gerekecek." diye konuşuyor.

 

HAYAT KALİTESİ YÜKSELECEK

Aslında AB için yapılacak bu çalışmalar 70 milyonun yararına. Musiki fasıllarında şarkıların birbirini uyumlu bir şekilde takip ettiği gibi bu işlerin de aynı şekilde yapılmasıyla Anadolunun havası, suyu, toprağı daha temiz olacak. Sanayi, çevre ile uyumlu bir şekilde faaliyet gösterecek. Yüzeydeki ve yer altındaki su kaynaklarının kalitesi iyileşecek. Evsel ve sanayi atık suları arıtılarak alıcı ortama verilecek. Atıklar düzenli bir şekilde toplanarak bertaraf edilecek. Gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği en az seviyeye indirilecek. Türkiye, küresel ısınmaya sebep olan sera gazı salınımındaki artışı dizginleyecek. Enerji daha verimli kullanılacak.

 

Peki, AB, Türkiyeden tam olarak ne talep ediyor? Öncelikle AB mevzuatının uygulanmasından sorumlu en az bir otorite şartı koşuluyor. Direktifler kapsamında lisans veren, yaptırım gücüne sahip otoriteler bir kamu organı ya da bir tür ajans olabiliyor. Yetkilerin dağıtılmasına bir kısıtlama getirilmiyor. Ancak çevresel bilgiye erişimle ilgili olarak personel ve veritabanı gibi imkânların bilgiye erişmek isteyenlere yeterli hizmeti sağlayacak şekilde düzenlenmesine dikkat çekiliyor. Çevre koruma ve karar alma kapmasında halkın zamanında ve etkin olarak katılımını temin edecek idari düzenlemeler yapılması başta gelen şartlardan biri. Hatta sınır ötesi etkiye sahip yatırımlarda, etkiye maruz kalacak halkların katılımı için komşu ülkelerle ikili düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

 

Müktesebatın uygulanması için gereken ana düzenlemeler arasında hava, gürültü, su kirliliği, atık yönetimi, nükleer güvenlik, kimyasallar, sanayi kirliliği kontrolü, sera gazları, doğa koruma başlıkları yer alıyor. Öncelikle her konuda ABye yetkili makamın bildirilmesi isteniyor. Hava kalitesi konusunda bağımsız kalite güvencesi işlemlerini yapmak için uygun kurumlar belirlenmesi gerekiyor. Öte yandan gerekli olduğunda toplumu hızlı bilgilendirmeye yönelik mekanizmaların kurulması da şart koşuluyor.

 

Gürültü konusunda da AB direktiflerinde ilginç unsurlar var. Gürültüye maruz kalma ve etkileri konusunda halkın bilgilendirilmesi istenirken konuyla ilgili harita ve planların oluşturulması direktifler arasında yer alıyor.

 

AB direktiflerinde su konusunda da net istekler var. Burada en öne çıkan unsur tüm organizasyonların havza esasına göre yapılması. Avrupa kıtasında az sayıda nehir havzası mevcutken, Türkiye 26 su havzasını barındırıyor. Bu nedenle su konusunda yapacağı ödev oldukça zor. Tüm bu su havzalarında verilerin toplanması, laboratuvarlarda analiz edilmesi, atık su deşarjlarının düzenlenmesi, arıtma tesislerinin kurulması, içme suyu kalitesinin düzenlenmesi gerekiyor.

 

Türkiyenin çevre faslından geçer not alabilmesi için atık ve çöp sorununu da çözmesi gerekiyor. Hâlen evsel çöpün yüzde 60ının düzenli olarak depolandığı Türkiyede bu alanda yapılacak çok iş var. Üstelik ülkemizin sanayi atıklarıyla ilgili henüz tatmin edici bir bertaraf kapasitesi yok.

 

Türkiyenin yapacağı ilginç bir düzenleme de AB sera gazı emisyonları izni ticaret planı uyarınca mekanizmalar oluşturmak. Böylece ülkemiz, karbon ticaretinin önemli bir ayağı olan Avrupa piyasasına girmiş olacak. Karbondioksit salınımını önleyenler, çıkarmadıkları gazı satarak gelir sağlayacak.

 

Türkiyenin önünde, çevre etki değerlendirmesinde halkın katılımını ve yargı hakkını sağlayan Arhus ve sınır ötesi çevre sorunlarıyla ilgili olarak Espo sözleşmeleri duruyor.

 

Ekolojik bir bakış açısıyla süreci değerlendirenler AB ile yürütülecek çevre müzakereleri konusunda karamsar. Uluslararası paydaşlarla Türkiyede çevre projeleri yürüten Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Eken, “Asıl açılması gereken çevre başlığı değil, Çevre ve Orman Bakanlığının kendisi.” diyor. Eken, özellikle su kaynakları ve doğa koruma konularında Avrupa standartlarının çok altında bir çizgi gösteren bakanlığın aradaki boşluğu kapatabilmesi için her şeyden önce zihniyet değişikliğine ihtiyacı olduğu görüşünde. Eken şunları söylüyor: “Türkiye, çevre başlığının açılmasını, doğayı korumaktan çok Avrupa Birliğinden yeni fon kaynakları sağlamak için arzuluyor. Ancak çevre başlığını ele alan kişilerin zihniyeti, bu başlığın kolay kolay kapanmaması ile sonuçlanacak, belki de Türkiyenin AB yolunda önünü tıkayacak.”

 

-Türkiyenin çevresinde neler olacak?

-Atık bertaraf teknolojileri ve yatırımları hızlanacak, yeni bir sektör oluşacak.

-Vahşi atık depolama sahaları kapatılacak veya uygun şekilde ıslah edilecek.

-Atıklar geri kazanılacak, ekonomik bir değer olarak değerlendirilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacak.

-Tehlikeli atık kapsamında değerlendirilen pil ve akümülatör, lastik ve kimyasalların ayrı toplanması ve bertaraf edilmesi sağlanacak.

-Sanayi üretiminde zararsız ham madde kullanımı ve kullanılan maddelerin geri kazanımı sağlanacak.

-Yüksek oranda kirlilik oluşturan endüstriyel faaliyetlere hangi şartlarda izin verilebileceği belirlenecek.

-Sanayi tesislerinin kurulma aşamasından lisans alma sürecine kadar halkın katılımı sağlanacak,

-İzin prosedürlerini yürüten farklı kamu kurumları arasında etkin bir eş güdüm mekanizması oluşturulacak ve izinlerin tek elden verilmesi sağlanacak.

-Daha kaliteli yakıt kullanılması, hava kalitesinin artırılması sağlanacak.

-Daha sıkı hava kalite standartları uygulanmaya başlayacak, daha temiz hava solumamız mümkün olacak.

-Hazırlanan tüm plan ve programlar çevre değerlendirmesine tabi tutulacak ve karar vericilere bu bilgi ile birlikte sunulacak.

-Atık suları arıtma şartı istisnasız uygulanacak.

-Tarım ilaçlarının ve özellikle nitratın yer altı sularına karışmasının neden olduğu kirliliği önlemeye yönelik önlemler artırılacak.

-Daha güçlü bir izleme ve denetleme ağı oluşturulacak ve standartların uygulanması sağlanacak.

-Biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi sağlanacak.

-İklim değişikliğine ilişkin müktesebata uyum sağlanacak.

-Endüstriden, motorlu taşıtlardan ve ısıtmadan kaynaklanan sera gazı miktarını azaltmaya yönelik tedbirler alınacak.

-Yenilenebilir enerji kaynakları teşvik edilecek.

-Avrupa Birliğinin Yeni Kimyasallar Politikasını oluşturan “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanmasına İlişkin REACH Tüzüğü” ile kimyasal maddeler için ayrı bir kayıt mekanizması oluşturulacak, risk değerlendirmesi yükümlülüğü endüstriye bırakılacak.

Gürhan SAVGI / www.aksiyon.com.tr / 28 Aralık 2009

 
 
 
EN ÇOK İNCELENENLER
NORM PoliKristal / PolyCrystalline (1362)
NORM MonoKristal / MonoCrystalline (1277)
PWM Solar Şarj Kontroller (1082)
MPPT Solar Şarj Kontroller (1068)
MPPT Solar Şarj Kontroller (1061)
PWM Solar Şarj Kontroller (1026)
MENÜLER
Transformatör
AKÜMÜLATÖR ÇEŞITLERI
MUTLU marka akü
Full Energy Jel Akü Perpa Satış
VICTRON marka bataryalar
BYD Battery
PYLONTECH Battery
YİĞİT Marka Akü
RITAR Akü - Ritar Battery
TROJAN Battery Company
NORM
SB Battery
B.B. Battery
Ritar Akü Sözlük
Sonnenschein
GOLD Battery
EXIDE marka akü
Energy Storage Solutions
Nickel-Cadmium Batteries
HAZE marka akü
SONNENSCHEIN Dryfit Solar
Aküde Sıkça Sorulan Sorular
NARADA Batteries
YİĞİT GelEnergy Jel Aküleri
HOPPECKE OPZV Solar Power
PowerSafe OPZV Series
B.B. Battery Co., Ltd
FIAMM Motive Power Batteries
VICTRON Peak Power Pack
VICTRON Lithium Ion Battery
Muhtelif Marka Model Tip Akü
AKÜ ŞARJ REDRESÖRÜ
Norm 220 VAC - 1 Faz Girişli
Norm / Akü Kabinli / Redresör
Norm 380 VAC - 3 Faz Girişli
Otomotiv / Starter Charger
Studer Battery Charger
DC Charger / Rectifier
Forklift PzS CER Traction
Switch Mode Sistemler
Blue Power Akü Şarj Cihazları
AYDıNLATMA ARMATÜRÜ
NORM-Lighting
NORM-COMM-Lighting
NORM - Solar LED Armatür
SOLAR POMPA İNVERTÖR
Güneş Enerjili Sulama
TESCOM Solar Pompa Sürücü
ABB Solar Pompa Sürücüleri
SDD Solar Sulama İnvertörü
FRECON Solar Pump Driver
DC / DC KONVERTÖR
Orion DC / DC Konvertör
MDCI and MDC Converters
UPS SISTEMLERI
Hibrit / Hybrid UPS Sistemleri
MICRO-GRID SISTEMLER
Micro-Mini Hydro
JENERATÖR HİBRİT GÜÇ
Victron Energy Products
Victron Çözüm ve Avantajlar
Teksan Jeneratör Hibrit Güç
PAKET SISTEMLER
Conergy konut kitleri
Conergy damla sulama kitleri
Elektronik jeneratör solar box
Victron HybridBox
BATTERY CHARGER
Victron Blue Power IP20, IP65
DOSYA KATALOG BROŞÜR
Norm Energy Systems Ltd.
Center Pivot Sulama Sistemleri
Norm-Tarım-Makineleri
Victron Energy
Victron Energy Blue Power
Steca Solarelektronik Germany
Morningstar Corporation
Lorentz solar pumps tracking
Phocos Off-Grid Power
Mobile Solar Power System
Solar-Log Maximized Sunpower
Solon Corporation
Micro Inverter AEconversion
Symtech Solar
ECO Delta
ReneSola Green Energy Products
SchneiderElectric Solar Power Solutions
Mutlu Stationary Batteries
SOLARWAY Lantern Portable
Güneş Enerjili Aşı İlaç Dolabı ve Takibi
Power Blox PBX200 Multi-Contact Staubli Türkiyede
CW Enerji / TommaTech
PROMOSYON / İNDİRİMLİ
Inverter / Onduleur / Convertisseur
Solar Charge Controller
Solar UPS
Solar Panel / Panneau Solaire
BAŞVURU PROJE TALEP
PROJE FORMU TR-EN-FR
PROJE - SİSTEM - TASARIM
İlk Başvuru Formu Beta Yayını
Sulamada Güneş Solar Pompa
Micro HES Müşteri Talep Formu
BAYİLİKLER HAKKINDA
Bayilik Talep Başvuru Kayıt
YASAL UYARI
Yasal Uyarı / Feragatname
BANKA HESAP - ÖDEME
Banka Hesap, İban No, Havale
Mail Order Kredi Kartı ile
ÜYE OL
Yeni ürün ve kampanyalardan haberdar olmak için mailliste kayıt olun.
İsim Soyisim:
Email:
VİDEOLAR
Tüm videolar için tıklayınız.
Anasayfa Hakkımızda Ürünler Sepetim İletişim Site Haritası
Copyright © 2008-2009 Norm Enerji Sistemleri Ltd. Şti.