Mersin 6. Uluslararası Tarım Fuarına Doğru
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Uluslararası Tarım Fuarının Mersin ve bölgesinin tarımsal zenginliğini göstereceği bir zemin oluşturacağını söyledi.
Dünyanın demografik yapısının hızla değiştiğine dikkat çeken Aşut, dünya nüfusu artarken insanların daha çok kentlerde yaşamayı tercih ettiğini, özellikle Asya ve Afrika nüfusu artarken, dünyanın hızlı büyüyen ülkelerinin de söz konusu kıtalarda bulunduğunu anlattı.
Dünya Bankası verilerine göre; 2030 yılında 16 bin doların üzerinde geliri olan hane halkı sayısının 350 milyondan 2 milyara çıkacağını kaydeden Aşut, bunun da muazzam bir artış olduğu yorumunu yaptı. Aşut, "Tarım ürünlerine, gıdaya olan talep artacak. Özellikle işlenmiş gıda talebi artacak, gıda tercihleri değişecek. Tarım ürünlerini işleyebildiğiniz zaman daha çok katma değer elde ediyorsunuz. Ülkelerin tarım-gıda gücünü belirleyen şeyler; su potansiyeli, toprak verimliliği, iklimi, kullandığı teknolojidir. Bu konuların çoğuna Çukurova gibi bir zenginliğin üzerine oturmuş olan Mersin sahiptir. Yükselen pazarlara en yakın bölge ise Mersin ve çevresidir" dedi.
Mersinin ulusal ve uluslararası arenada vitrine çıkabilmesi noktasında bu yıl 03 - 06 Mart 2011 tarihleri arasında 6.sı organize edilecek olan; Uluslararası Tarım Fuarını önemsediklerini ifade eden Aşut, fuarın aynı zamanda da Mersin ve bölgesinin tarımsal zenginliğini göstereceği bir zemin oluşturacağını savundu. Kriz döneminde dahi kentteki fuarlara ara vermediklerinin altını çizen Aşut, hiçbir sektörde durmak, beklemek gibi bir lüksleri de olmadığını, belirterek, "Eğer böyle yapsaydık, krizde Türkiye ihracatı yüzde 30larda düşerken Mersin durumunu koruyamazdı" diye konuştu. Sektörel bazda önemli bir potansiyele sahip olmanın yeterli görülemeyeceğini ifade eden Şerafettin Aşut, bunun akılcı ve bilimsel stratejilerle kullanılmasının bir zorunluluk olarak öne çıktığını anlattı. Aşut, yakın zamanda ilgili bakanlığın onayına sunacakları; Tarım-Gıda Teknoparkı ile eksik olan ileri teknoloji ayağının da tamamlanacağı vurguladı. Teknoparkın, Mersin Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesinin yanında Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile Tarsus Toprak-Su Araştırma Enstitüsü gibi iki önemli enstitünün desteğini de alacağını belirten Aşut, bu noktada da söz konusu teknoparkın, aynı zamanda da Türkiyede ilk olacağını söyledi. Tarım-gıda sektörünün ulusal bir güvenlik sorunu haline geldiğinin altını çizen Aşut, kontrol edilebilir bir üretim modelinin hayata geçirilebilmesi için Tarım-Gıda Teknoparkının tohum ıslahından üretime, yeni paketleme inovasyonundan tüm Ar-Ge işlemlerine kadar yüksek teknolojinin yakalanacağı bir ortam oluşturacağını ifade etti. Aşut, teknoparkta öneriler faaliyet alanlarını da şu şekilde sıraladı; "Nanoteknoloji, modern biyoteknoloji, bilişim ve mobilişim teknolojileri, modern sera teknolojileri ve topraksız yetiştiricilik, gıda işleme, muhafaza ve ambalaj teknolojileri, bitki koruma, teşhis ve mücadele, tarımsal mekanizasyon ve sulama teknolojileri ve atıkların yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşümü."
İHA - 16.02.2011